GOMOS: woorden maar ook daden

norg voetbal gomos haulerwijk 3

Haulerwijk kan geen vuist maken

NORG – GOMOS liet Haulerwijk met lege handen achter. De Norgers, die niet sprankelend speelden, verdienden de winst tegen promovendus Haulerwijk, dat wel tegenstand bood, maar niet bij machte was om het GOMOS echt moeilijk te maken. Twee gelukkige doelpunten hielp de geel-zwarte ploeg op weg. De derde was een juweel en kon op conto geschreven worden van Guido Koolen, die de aanval opzette, waarna Harm Leerink de zaak klaarde: 3-0.

Met Guido Koolen kan ook ‘de man van de wedstrijd’ genoemd worden. Het enfant terrible heeft zijn beperkingen: veel pratend en soms te egoïstisch. Zondag zag hij ook zijn medespelers staan. En de woorden? Die hadden de Norgers wel weer paraat. Ab Rutten probeert zijn spelers er elke keer weer op te hameren slim te zijn tegenover de scheidsrechter. “Ze moeten hem gelijk geven. Nu krijg je hem weer tegen”, zei Rutten, die maar weer hoopte dat zijn spelers het ooit leren. Die scheidsrechter, Bert Beijert, uit de buurt van Haulerwijk, floot niet sterk, maar was ook niet partijdig. Bovendien heeft de leidsman nog twee hulpkrachten aan de zijlijn.

In de warming-up viel op dat GOMOS lang oefende op afwerken. De gasten zochten het in loopwerk. Het was kenmerkend voor beide opponenten. GOMOS mist veel kansen, terwijl Haulerwijk meer de lange bal hanteert, waarvoor loopvermogen nodig is. Het was een derby waar je niet echt warm van werd. Bij momenten was het aardig, soms leuk. De eerste kansjes kwamen van de kant van GOMOS. Koolen, vroeg vogelvrij opkomend via de flank, zette voor, waarna Harm Leerink slecht inkopte. Vervolgens opnieuw Leerink, zijn zachte inzet rolde naast. De grootste kans was voor Patrick Maris, die letterlijk opdook voor Johannes Liemburg, die de kopbal van dichtbij onschadelijk maakte. Haulerwijk stelde er in de beginfase slechts een schot van Gerry Mulder tegenover. Dan een oponthoud vanwege Thom Wortelboer, die niet met opzet werd geraakt aan het hoofd en zich liet behandelen door de verzorger van Haulerwijk, Gosse Oppers, gediplomeerd EHBO-er. Na de hervatting een geweldige uithaal van de jonge Roben Fokkens, na een slechte uittrap van doelman Rolf Brink, die zijn fout meer dan goed maakte met een stijlvolle zweef en de bal klemvast hield. Aan de andere kant een katachtige reflex van Liemburg op een poeier van Leerink. Beide keepers speelden even de hoofdrol. Kort voor de theepauze ophef aan Norger kant, nadat Maris zijn doelpunt zag afgekeurd. Ivo Drenth glipte door de verdediging, gaf voor, waarna op advies van de grensrechter Maris werd afgevlagd. Even later de grootste kans, maar dan voor de gasten uit Ooststellingwerf. Een werkelijk sublieme pass over de breedte van het veld van Daniel Hut, precies in de voeten van broer Jorrit, die alleen op het doel kan afgaan. In plaats van een lage schuiver mikte hij hoger, voor de lange Brink een makkelijke prooi. Een misser die de rood-witten lelijk opbrak. Een verre trap van Guido Koolen werd op ongelukkige wijze doorgekopt door Vincent van der Veen, precies over zijn eigen doelman Liemburg: 1-0. Het doelpunt viel vijf minuten voor rust.

GOMOS bleef de betere ploeg. Meteen na de tweede aftrap trof Roy Slachter de lat. Vervolgens dan toch de tweede Norger treffer. Jens Voerman schoot van ver richting doelmond, Slachter leek de inzet te verlengen, maar maaide over de bal, waarna Liemburg verrast was: 2-0. Theo Donker paste meteen twee wissels toe, waaronder Janus Pol, die kampt met liesproblemen (“ik word ook een dagje ouder”). Haulerwijk ging ‘1 op 1’ spelen. Pol zorgde voor onrust in de Norger defensie. De goaltjesdief was bij een uitbraak kansrijk, maar werd tot woede van heel Haulerwijk ook teruggefloten. Het duel kreeg een vervelend vervolg, met kleine opstootjes en irritaties. GOMOS kwam verder niet echt in de problemen. Een uithaal van Daniel Hut werd gepakt door Brink. Vijf minuten voor tijd kreeg Jeroen Renkema namens GOMOS de bal op een presenteerblaadje, maar zijn volley miste doel. Dan de mooiste actie van de verder matige vertoning aan de Schapendrift. Het was Koolen, die weer eens opkwam, de sneltrein worstelde langs een paar tegenstanders, ging de kaats aan met een medespeler en bediende op maat Leerink die op zijn beurt attent reageerde en de 3-0 maakte. Een doelpunt uit de klassieke GOMOS-doos. De wedstrijd was allang beslist. Haulerwijk kreeg nog wel een ultieme mogelijkheid op de eretreffer. Jorrit Hut trok voor, waarna Pol net van score kon worden afgehouden. Theo Donker berustte in de nederlaag. “Als we de 0-1 hadden gemaakt had het nog anders kunnen lopen, maar GOMOS was gewoon beter”. Ab Rutten had er weinig woorden voor nodig. Denkend: er wordt al genoeg gepraat bij GOMOS. De zege houdt GOMOS wel weer in de bovenste regionen. Woorden genoeg, nu nog meer daden.

GOMOS-Haulerwijk 3-0 (1-0); Scoreverloop: 45. Vincent van der Veen (e.d.) 1-0, 62. Jens Voerman 2-0, 85. Harm Leerink 3-0; Scheidsrechter: Bert Beijert (Waskemeer); Gele kaart: Vincent van der Veen (Haulerwijk); Toeschouwers: 250

Opstellingen

GOMOS: Rolf Brink, Martijn Bosman, Jens Voerman, Jeroen Renkema, Thom Wortelboer (25. Shailesh Parmesardien), Roy Slachter, Harm Leerink, Guido Koolen, Wesly Grevink (74. Richard Meursing), Ivo Drenth, Partick Maris

Haulerwijk: Johannes Liemburg, Alex IJbema (80. Erwin de Haan), Daniel Hut, Niels van der Veer, Jelmer Hoekstra, Vincent van der Veen, Rob van der Veer (64. Diemer Jagersma), Gerry Mulder, Roben Fokkens, Jorrit Hut, Tim van der Velde (64. Janus Pol)

Ster van het veld: Guido Koolen (GOMOS). De begaafde technicus had een groot aandeel in de zege. Als vanouds zwervend over het hele veld. Zijn traptechniek leverde weer veel kansen en doelpunten op. Is niet op zijn mondje gevallen, maar liet vooral zijn voeten spreken.

Opvallend

GOMOS-Haulerwijk wordt door GOMOS-aanhangers niet als echte derby beschouwd. Qua afstand in kilometers is dat het wel. Maar beide clubs komen nog nader. GOMOS-speler Wesly Grevink is geboren in Haulerwijk. En de neef van Guido Koolen is Niels van der Veer, spelend bij Haulerwijk. En dan was er nog de onpartijdige, scheidsrechter, ook geboren in Haulerwijk. Kortom een echte derby. Of familievete.