Graftrommelmuseum wordt goed bezocht

VEENHUIZEN – Lucas Ocken uit Assen werd onlangs feestelijk onthaald in het  Graftrommelmuseum in Veenhuizen. Elke donderdag van 10.00 tot 17.00 uur is het Restauratieatelier / Museum voor Graftrommels geopend. Samen met de vrijwilligers Janny Bronkhorst en Cornelia Beijert is initiatiefneemster Pieke van Doorn trots op dit resultaat.

‘Op 15 april was de opening en nu al 125 bezoekers. Het overtreft onze verwachtingen. Het mooie is dat de bezoekers overal vandaan komen. Uit het hele land en zelfs uit België hebben we bezoekers gehad. Vooral ook tijdens de Pauperparadijsvoorstellingen hebben we een goede aanloop gehad,’ laat zij enthousiast weten. Op de foto staan Pieke van Doorn, Lucas Ocken met bloemen en Janny Bronkhorst. Lucas Ocken noemt het bijzonder dat een particuliere groep dit initiatief heeft genomen. ‘Zelf ben ik ook altijd betrokken geweest bij restauratie werkzaamheden op begraafplaatsen. Ik ben nu nog steeds actief bij vrijwilligerswerkzaamheden op de Noorderbegraafplaats in Assen. In dit mooie kleine museum zie je veel verschillende stijlen. Dat maakt het boeiend. Toen ik hier kwam was ik meteen verkocht. De symboliek van de graftrommel is volledig verdwenen. Bijna niemand kent meer de betekenissen van symbolen die behoren bij begraafplaatsen en graftrommels in het bijzonder. Met de hier aanwezige kennis wordt goed werk verricht. Ik zie dit alles als instandhouding van cultureel erfgoed.’

Het Graftrommelmuseum ligt aan de rand van het voormalige Derde Gesticht. Hoeve Pastoorserf is de naam van de nieuwste pleisterplaats in het dorp aan de Oude Norgerweg. De stal van de boerderij doet nu dienst als museum en restauratieatelier. ‘We maken gebruik van originele mallen en stempels. Het resultaat is dat de graftrommels er weer uit komen te zien als vroeger. Veel graftrommels op begraafplaatsen zijn vervallen. Wij hebben ons geschoold en hebben hier de mogelijkheid om de graftrommels te restaureren. Onlangs nog kregen we het verzoek om twee graftrommels te restaureren uit Vlieland. ,’ laat Pieke van Doorn weten. Vrijwilligster Janny Bronkhorst uit Elsloo vindt het geweldig werk om te doen. ‘Ik heb nu enkele trommels gerestaureerd. Wij maken de graftrommels weer authentiek. Sfeer, kleur en vorm halen we zo terug. De bijbehorende symboliek spreekt mij aan.’ Ook aanwezig bij de feestelijkheden rondom het bezoekersaantal was Mirian Willems. Zij is coördinator van het TIP in het dorp en weet als geen ander dat dit museum bijdraagt aan de toeristische activiteiten in het dorp. ‘Een mooi initiatief. Vanuit het TIP promoten we dan ook regelmatig een bezoek aan deze locatie. Een mooie tip is dan ook dat dit Graftrommelmuseum ook tijdens de Open Monumentendagen op 10 en 11 september is geopend.’ Waarvan acte. En wie meer wil weten kan even kijken op www.drentsegraftrommels.nl of even bellen met 06 13799974.