Grasbaanraces Vries

image

Coureurs supergemotiveerd voor eerste grasbaanwedstrijd

VRIES – Traditioneel organiseert Volksvermaken Vries – onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) in het weekeinde voor Pasen (zaterdag 28 en zondag 29 maart) de eerste grasbaanrace van het seizoen. Op zaterdag bijt de jeugd het spits af, zondag verschijnen de grote kanonnen aan de start. Plaats van handeling de Veenweg, die er perfect bij ligt. Omdat het de eerste grasbaanrace is verschijnt de gehele nationale en internationale top aan de start, die supergemotiveerd zullen zijn om de eerste punten te pakken. Het belooft als vanouds spanning en sensatie.

“We hebben net de vergunning gekregen”, vertelt Hendrik Siegers, secretaris van de grasbaancommissie van Volksvermaken Vries, nog altijd de enige niet-motorsportorganisatie van het land die een motorsportwedstrijd organiseert. “De regels zijn flink aangescherpt”, legt Siegers uit. “Zo hadden we ooit de afstand tussen publiek en baan gesteld op 3 meter. Nu krijg je daar ineens vragen over. Het heeft alles te maken met de ramp van Haaksbergen (waar een monstertruck het publiek inreed, red.). We krijgen ook vragen als “waar staat de ziekenauto”?. Dat staat wel op papier, maar daar wordt nu ineens naar gevraagd. Ook wie verantwoordelijk is. Vroeger vulde je gewoon de naam van de burgemeester in.” Het is allemaal even wennen voor het bestuur (verder bestaand uit voorzitter Egbert Klaassens, Grietinus Dussel, Harry Uildriks en Klaas-Evert Gorter), die nooit een ramp van deze orde heeft meegemaakt. Alleen vijf jaar geleden liep een deelnemer letsel op. “Ik heb helemaal niets met motoren. Gezienus is een kameraad van mij en is monteur bij Mark Stiekema. En ik woon er vlakbij; het gebeurt in mijn achtertuin. Omdat ik gestopt ben bij het jeugdbestuur van VAKO ben ik erin gesprongen.”, verklaart Siegers, die het wel graag vanaf de zijkant bekijkt.

Op de zaterdag wordt begonnen met Jeugd & Nationalen. Aan de start verschijnen de aanstormende talenten in de grasbaansport- een van de mooiste takken van de motorsport- in de diverse Jeugdklassen. De allerjongsten (in leeftijd van 5 tot en met 8 jaar) starten in de 50CC. Deze kleine machientjes gaan al heel hard. Daarna volgen de klassen 65cc (8-11 jaar), 85cc (10-14 jaar) en 125cc (13-16 jaar). De wedstrijden om het Nederlands Kampioenschap (‘Nationalen’) worden verreden in de klassen 125 cc Jeugd en 125 cc Jeugd Specials. Siegers: “Het aantal deelnemers bij de jeugd valt wat tegen. Vooral de 50cc. De grotere klassen vallen wel mee. De aanwas is zorgelijk. We hebben de KNMV gevraagd of er een extra training ingelast kan worden voor de Zijspannen en Specials Senioren. We hebben groen licht gekregen. Mits de baan het toelaat en het programmaschema niet uitloopt. Het is leuk voor het publiek. De extra training wordt gehouden op de binnenbaan waar de jeugd ook rijdt. Zo blijft de grote baan voor zondag bespaard. Overigens bij een ONK is het verplicht om op zaterdag een jeugdwedstrijd te organiseren. Om de jeugd een kans te geven.”

De revanche van William Matthijsen

Zondag barst het grote geweld los. Een internationaal deelnemersveld zal elkaar om elke meter bestrijden. Er wordt gestreden in de ‘Specials Nationalen’, ST1 en ST2 om het Nederlands Kampioenschap. Regionale troeven zijn Frank Hamming uit De Groeve, verder Ruben Guikema uit Groningen en de enige dame, Harriet Zwiers uit Ferwerda. De grote coryfeeën komen vervolgens voor de eerste keer van het nieuwe seizoen aan de start in de Senioren Specials, de wedstrijd die meetelt voor het Open Nederlands Kampioenschap. De organisatie verwacht dat Europees kampioen Jannick de Jong uit Gorredijk de strijd zal aanbinden met toppers als Mark Stiekema, Sjoerd Rozenberg en Dirk Fabriek. De buitenlanders zullen ook niet anoniem rondrijden. Topcoureurs uit Engeland (Mitch Godden, David Speight, Dave Mears), Duitsland (Christian Hulshorst)en Denemarken (Jakob Nymark) zullen proberen mee te doen om de prijzen. “De ‘Specials’ is een spectaculaire klasse. Het zijn rijders met een groot hart en die lef hebben”, zegt Siegers die er veel respect voor heeft. Dan de immer spectaculaire zijspannen, die altijd veel publiek trekken. Grote favoriet en meervoudig Nederlands en Europees kampioen, William Mathijssen met bakkeniste Nathalie Stellingwerf zullen proberen hun drie wielen als eerste over de finishlijn te laten passeren. “Ik heb Matthijsen gezien op het EK in Engeland. Daar verloor hij van Joshua Goodwin. Ze konden het lang niet doen. Vries geldt daarom als wedstrijd van de revanche. Het is mooi dat ze elkaar bij de eerste de beste wedstrijd elkaar weer tegenkomen.” Tegenstand wordt verwacht van andere Nederlandse toprijders en snelle combinaties uit Denemarken en Engeland Dat belooft wat.. “Wat dat betreft hebben we geluk dat we de eerste wedstrijd hebben en alle toppers verschijnen, die ook nog eens supermotiveerd zullen zijn. Later in het seizoen hebben de rijders meer keuze in wedstrijden.”

“De baan- via GPS-systeem aangelegd- ligt er perfect bij. De opbouw is inmiddels gereed. Het gaat nog om de laatste dingetjes. Op vrijdag volgt altijd de laatste keuring door de KNMV. De bond is dan verantwoordelijk voor de races. Wij organiseren het gebeuren, de KNMV neemt de wedstrijden in handen. Die baan aan de Veenweg ligt in een open landschap. Er was al een aparte tent voor genodigden. Er komt voor het eerst een feesttent voor het publiek. Zo kunnen de toeschouwers even uit de wind staan. Met deze service hopen we meer toeschouwers- stabiel aantal van tweeduizend- te trekken. We hopen daarmee dat het evenement groeit.”

Het belooft al met al weer een enorm spektakel in Vries. De races beginnen zowel op zaterdag als zondag om 13.00 uur. De ware grasbaanfanaten kunnen vanaf 10.00 uur terecht bij de trainingen. Parkeren is gratis.

Naam: Grasbaanraces Vries (organisatie Volksvermaken Vries)

Voorzitter grasbaancommissie: Egbert Klaassens

Locatie: Evenemententerrein, Veenweg Vries

Website: www.vvv-vries.nl