Graseter Zur Beuckenswijk favoriet in Leek

paaredensport

Sportlight: Grasbaankoersen in Leek

‘Sport, spanning en spektakel’

LEEK – Het evenemententerrein in Leek is woensdag 3 september weer het decor van sport, spanning en spektakel ofwel de traditionele grasbaankoersen. Stichting Drafsport Leek organiseert dit immer drukbezochte evenement straks voor de twaalfde keer. Het nieuwe bestuur – onder leiding van voorzitter Jenne Veenstra en met ondermeer Harrie van der Heide in de gelederen- is met nieuw elan aan de slag gegaan. Zoveel is wel duidelijk. Een prognose met de blik nadrukkelijk gericht op de regionale rijders. Bijzonder: ook burgemeesters verschijnen aanstaande woensdag aan de start. Daar kan echter niet op ingezet worden.

Het publiek kan zich opmaken voor acht spannende koersen door de dravers voor de sulky. Er zijn geen montédraverijen dit jaar. Gokken is één van de leuke dingen aan het evenement, en dan hoeft niet eens met fikse bedragen te zijn. Veel spelers laten zich bovendien leiden door chauvinistische gevoelens. Deelnemers uit de buurt zijn in Leek goed vertegenwoordigd. De stallen van Rosalie Janssen en Roelof Maring bevinden zich nabij Zevenhuizen aan de Krijthesreed. In de eerste koers zijn Zomaar Jij en Aussiestraussie deelnemers. De verwachtingen zijn niet hooggespannen. In de tweede koers komt de bekende vosmerrie Yorky van Bremen van Derk Turksema uit. Onder de man is zij een klasse beter als voor de sulky. Ook hier zijn wat betreft de winstkansen de verwachtingen niet hooggespannen. You Wish Toscane, de crack van het Leekster bestuurslid Harrie van der Heide, neemt het in de derde koers op tegen sterke tegenstanders. Hij wordt gereden door de ervaren amateur Willem Brouwer. En ook hier liggen de winstverwachtingen niet hoog. Classic Woldhoeve met Ruud Pools van de Peizerwoldse Jantje Hoven probeert het in de volgende koers. Ook nu mag de tegenstand er zijn. Dan volgen in de zesde koers liefst twee favorieten uit de buurt. Ook uit Peizerwold komt Richard Slijfer achter de snelle ruin Cryptonite, die veel op gras en ook in Duitsland wint. Hij moet het opnemen tegen de roodschimmelruin Apache Wolfhorn van Wendy Koekoek uit de Wolfhorn uit Eelde. Moeilijk te zeggen wie dit gaat winnen. Vanwege het eerste gelid zou laatstgenoemde wel eens favoriet kunnen zijn. Outsider in dezelfde koers is Wonder Boy. Hij is van de familie Hilbrants uit Zuidvelde en wordt getraind door Roelof Maring. Als klap op de vuurpijl in de laatste koers om 19.00 uur start de topcrack Zur Beuckenswijk met Jan Willem Kromkamp. Op gras is deze slungelige ruin een klasse beter dan op sintel. Overigens is een slag om de arm wel op z’n plaats. De ruin komt namelijk terug na een beenblessure. Eigenaar/trainer is Johannes Kramer van de Friesestraatweg in Buitenpost. En die brengt zijn paarden altijd scherp aan de start. Hij wil winnen. Altijd en overal.

Burgemeesters op koers

Ook woensdag: de burgemeester van de vier Westerkwartier gemeentes gaan in Leek samen op de sulky. De burgervaders van Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn gaan tijdens de grasbaankoers de onderlinge strijd aan in leek. Gezeten op een ‘duosulky’ achter een temperamentvolle draver zullen zij proberen als eerste de finishlijn te passeren. Eigenlijk zouden de burgemeester deze ‘stunt’ al in Aduard uithalen, toen echter gooide regenval roet in het eten. De jaarlijkse koers vindt plaats op het evenemententerrein naast landgoed Nienoord. De entree is gratis. Vanaf 16.00 uur draven de paarden hun spannende races. Grasbaan koersen zijn spectaculair en aantrekkelijk om naar te kijken. Alvorens de dieren op topsnelheid langs denderen, presenteren zij zich eerst met hun rijder (pikeur) aan het publiek in een defilé. Zo kan iedereen de paarden van dichtbij bekijken en beoordelen. De pikeur is gehuld in de kleuren van de stal zodat de favorieten gemakkelijk te volgen zijn. Bij het gezellige tentendorp staan diverse staan diverse stands voor een hapje en een drankje. Kortom: de grasbaankoers in Leek is het ideale middagje uit voor jong en oud. En dat allemaal gratis!

Grasbaankoersen Leek
Wanneer: woensdag 3 september, 16.00 uur
Organisatie: Stichting Drafsport Leek
Informatie: Ineke Mellema (06-21401166)
Entree: gratis
Info: www.grasbanen.nl