Grejanne Dijkema

image

Functie: Voorzitter Organisatie Leekster Speelweek 2015

“De Leekster Speelweek – met twee ee’s! – is al jaren een begrip in de regio. Dit jaar wordt hij van maandag 10 augustus tot en met vrijdag 14 augustus weer achter het gemeentehuis, op De Bult, georganiseerd. Dit kunnen we nog steeds realiseren dankzij de gemeente Leek, veel sponsoren waaronder de Rabobank, Poiesz en winkeliers uit de omgeving. Zelf ben ik er, als destijds stagiaire bij De Oude Ulo in Leek, in 2004 – ik liep toen stage bij Christel Elshout – intensief in aanraking mee gekomen. En ik was meteen ‘verloren’. Ook nu ik niet meer zozeer in Leek – nog steeds mijn woonplaats – maar bij een welzijnsorganisatie in Friesland werk, blijft de Speelweek in Leek mij boeien. En ik vervul de functie van voorzitter van het organisatiecomité dan ook met veel plezier. Weet je, elk jaar meer dan 250 kinderen – het zijn er nu zelfs 270! – een fijne week met spetterende activiteiten bieden, geeft zoveel voldoening. We begeleiden ze met maar liefst 80 vrijwilligers.

De Speelweek, die is bedoeld voor basisscholieren van de groepen 3 tot en met 8 in de gemeente Leek, heeft dit jaar ‘Op een onbewoond eiland’ als thema. In 17 verschillende groepen van onder- en bovenbouwkinderen gaan we elke dag hutten timmeren, speurtochten lopen, spelletjes spelen, springen op een luchtkussen en nog veel meer. De kinderen betalen voor de hele week € 37,50 en krijgen daarvoor ook nog eens een ijsje, ranja, zwemmen op Nienoord; kortom: het wordt een week vol leuke en spannende activiteiten. Op dinsdagavond is er een speciaal programma voor kinderen uit groep 8. Uit de praktijk blijkt, dat veel van hen ‘later’ ook als vrijwilliger dienst gaan doen. Zo krijgen we in dat opzicht een mooie doorstroming. Op de slotdag, vrijdag 14 augustus, is er voor alle geïnteresseerden ’s avond een gezellige afsluiting, met traditioneel een groot vuur dat door de brandweer zal worden ‘begeleid’.

Natuurlijk hopen we op mooi weer, maar mocht het weer te slecht zijn om ons ‘buiten’ te vermaken, dan hebben we een uitwijkprogramma in Punt1 en de aangrenzende Rodenburghal.

Om kort te gaan: De kinderen maar ook wij als vrijwilligers zien echt naar de Speelweek uit; het is te hopen dat ondanks alle bezuinigingen in de welzijnssector dit evenement blijft! En dat zeg ik echt met een uitroepteken!”