‘Groei is een must, willen we in deze categorie kunnen meedraaien’

Candy Soda Popcorn gepromoveerd naar top amateurklasse tijdens WK Glasgow

 

RODEN – Intussen genieten ze internationale bekendheid. De dames van het dansteam Candy Soda Popcorn pakten onlangs de zesde plaats tijdens het World Streetdance Championship. Een podiumplek in de danswereld. En daarmee promoveerden ze naar de top van de amateurklasse. Reden voor de meiden om de lat nóg hoger te leggen, vertellen streetdancers Bo Luimstra en Denise de Vette namens de dansgroep.

De reeks internationale dansavonturen van de 12 meiden uit Roden is inmiddels al behoorlijk. Voor de derde keer deed Candy Soda Popcorn mee aan het Europees Kampioenschap in Kalkar en twee keer aan het WK in Glasgow. Een behoorlijke prestatie, helemaal wanneer je bedenkt dat de meiden het allemaal naast hun baan of studie doen. Drie keer per week samen trainen zit er simpelweg niet in. Dat doen ze slechts een keer per week in Fitnesscentrum Roden, op maandagavond onder professionele leiding van Madelon de Vries. “Daar zijn we zelf ook wel trots op. Dat we met één keer trainen zoiets weten te bereiken en weer met een prijs naar huis gaan. Het scheelt ook dat we goed onder druk kunnen presteren.”

Met de promotie naar de hogere klasse zetten de meiden in op ontwikkeling van de eigen groep. “De focus lag altijd op hiphop. Hoe kunnen we dezelfde de mix nóg strakker maken, dát. “Groei is een must, willen we in deze categorie kunnen meedraaien. Dat betekent dat we ook andere stijlen moeten leren, een onderdeel waar je ook op beoordeeld wordt. Via het netwerk van Madelon (zij kent veel choreografen) vragen we mensen om ons workshops te geven. Als danser wil je nooit stil staan. Je moet je blijven ontwikkelen, wil bij de top horen. Ieder van ons heeft de opdracht twee thema’s te bedenken waarop we onze dans baseren. Daarna kiezen we het thema dat het breedst gedragen wordt binnen de groep. Daar koppelen we muziek aan waar we vervolgens op voortborduren.”

Het meest bijzondere is misschien wel dat de meiden behalve collega-dansers ook vriendinnen zijn. Bij elkaar op verjaardag gaan, samen de stad onveilig maken en in de karaokebar belanden. “Dat is best uniek, dat beseffen we ons goed. Helemaal omdat de leeftijden best uiteen liggen. De jongste is 20, de oudste 27. Het matcht gewoon tussen ons”, weten Bo en Denise. “En als er een keer iets is, hebben we het erover. Is het zo klaar. Het is trouwens niet verplicht om mee te gaan met uitjes hoor. Geen probleem als iemand niet kan of geen zin heeft. Er is maar één ding dat moet: trainen op maandagavond.” Candy Soda Popcorn is gekwalificeerd voor het EK in mei. En dat betekent werk aan de winkel voor de meiden. De Krant blijft de ontwikkelingen van de dansgroep volgen. In woord én beeld. Houd de Facebookpagina en de website van De Krant in de gaten!