Grote slag Haulerwijk in Zevenhuizen; Hoogkerk klaar voor nacompetitie

Zondagvoetbal

REGIO – De competitie nadert de ontknoping. In de tweede klasse L deed Actief de beste zaken (3-1 overwinning op Ruinerwold). Roden had een punt binnen bereik tegen FC Assen, maar moest toch nog de nederlaag slikken. Peize doet niet meer mee om de prijzen en speelde zeer verdienstelijk tegen koploper Germanicus dat maar net won aan de Hereweg. In de vierde klasse B heeft GOMOS de boel op de rails (5-1 zege). Onderin won Haulerwijk de slag bij Zevenhuizen: 1-4. De ploeg van Bram Klaassens is in tegenstelling tot de laatste seizoenen nauwelijks meer vooruit te branden. In 4C won Hoogkerk met ruime cijfers van TLC. SVMH kreeg geen vat op ASVB: 0-2. De Wilper Boys kwam niet tot score in Boornbergum.

Peize schoot letterlijk net tekort tegen kampioensploeg Germanicus. Het verzuimen van de kansen afmaken brak de ploeg van Frank Konneman zondag op. Na tien minuten kwam Peize wel met 1-0 voor. Ton van Leijsen gleed een pass van David Kruizenga binnen. De gasten van de Pampert uit Coevorden namen vervolgens het heft stevig in handen en scoorden snel twee keer. Bij de 1-2 stond de verdediging van de thuisclub niet goed. In de tweede helft een ander beeld. De blauwhemden tikten de Zuid-Drenten van de mat en kregen vier kansen. Kruizenga, Van Leijsen en Jannes Douwes (schot buitenkant paal) hadden daarbij geen geluk. Germanicus had het heel zwaar, maar hield stand: 1-2. Peize speelt de komende weken tegen de onderste ploegen, om te beginnen tegen HODO. In theorie heeft Paais nog een punt nodig, De blauwhemden staan met 31 punten zevende, net voor aartsrivaal Roden.

Roden leek af te stevenen op een punt tegen rode lantaarndrager FC Assen, maar kreeg in de slotfase toch nog de 0-1 om de oren. De Roners acteerden stroef tegen een FC Assen, dat niet zoals Wietze de Jong met elf man voor de pot bleef hangen. In een van beide kanten matige vertoning werd veel de lange bal gespeeld. Zonder Freddie van der Velde, die in de zaal geblesseerd raakte, had Roden moeite met de opbouw. In de eerste helft ontstond nauwelijks gevaar, wel de enige kans voor Martijn Plukker, die naast mikte. Na de pauze een beduidend beter Roden, dat gevaar stichtte met voorzetten. In de 82e minuut werd een terechte strafschop toegekend voor de gasten, na een domme overtreding van Jos Darwinkel die in eerste instantie redde, maar bij het uitverdedigen zijn tegenstander meenam. Rutger Beuzenberg stopt de elfmeter- niet voor het eerst dit seizoen-, maar kon de rebound niet voorkomen. “Een teleurstellende nederlaag. Maar we hadden ook niet de drie punten verdiend”, vond Wietze de Jong. Overigens was Roden in de eerste wedstrijd de formatie van Harold Wekema ruim de baas. In de stand veranderde er weinig. Roden is nog niet helemaal zeker van handhaving. Grote concurrent is Zwartemeer dat zeven punten minder heeft, met nog drie duels te gaan. Komende zondag gaan de zwart-witten op visite bij TEVV, dat nog altijd titelkansen heeft.

Actief deed uitstekende zaken door Ruinerwold van het (Legroweg)veld te blazen. Ewout Meeuwsen (niet vaak scorend) en Andries Spijkerman hielpen Actief op weg: 2-0. Vlak voor rust beging doelman Ron Meijer een domme overtreding in het strafschopgebied, waarna de bal op de stip kwam en de sluitpost met rood van het veld moest. De penalty werd benut: 2-1. De bezoekers gaven in het tweede deel meer druk. In de counterattaque scoorden Gert Boerma en Steven de Blok twee keer: 4-1. De Eeldenaren sloegen een gat van vijf punten met Zwartemeer. Vanaf komende week kan Peter Slijfer echter geen beroep meer doen op Ennio Jansen en De Blok die zoals bekend werkzaamheden hebben op het vakantieeiland Mallorca, terwijl Spijkerman geschorst is. En dus moet Actief roeien met de riemen die het nog over heeft, zoals Hendrik Brookman het fraai zei.

GOMOS speelde in de buurt van de televisietoren in de eerste helft niet best tegen Smilde dat ook een 1-0 voorsprong nam. GOMOS reageerde apathisch in het eerste deel, maar kwam door een individuele actie van Ivo Drenth voor rust nog wel langszij: 1-1. In de tweede helft werd de getergde Harm Leerink ingebracht. Ab Rutten had hem buiten de basis gelaten, want de Amsterdammer was niet tevreden over zijn spel. Leerink snoerde zijn trainer de mond door na de 1-2 van Patrick Maris de 1-3 op zijn conto te schrijven (schitterende kopbal) en ook de 1-5 uit een hoekschop van Jens Voerman. “Leerink was even geen vriend meer, maar na afloop was het weer koek en ei”, zag Rutten tot zijn tevredenheid. Ook Drenth deelde in de hoge score door twee keer het net te raken. GOMOS had een buitengewone zondag doordat de concurrentie punten liet liggen.

Onderin verloor Zevenhuizen volstrekt kansloos van Friese buurman Haulerwijk. “Geen strijd, geen beleving en geen inzet en ook nog eens een kaartenregen”, gaf Bram Klaassens het Zevenhuizen anno 2015 weer. Dat is wel eens anders geweest en niet des Zevenhuizens. “Het loopt niet en dan gebeuren er allerlei dingen”, verklaarde Bram Klaassens. Haulerwijk kwam in de eerste helft op een 1-2 voorsprong door doelpunten van Jorrit Hut (dankzij splijtende pass Vince van der Veen). Van der Veen raakte vervolgens een bal op zijn achterhoofd die in eigen doel verdween: 1-1. Tim van der Velde maakte 1-2, na voorbereidend werk van Jorrit Hut. In de tweede helft had Janus ‘Polly’ het op zijn heupen door twee keer te scoren. Intussen stond Zevenhuizen met tien man omdat Wienand van Duinen buiten de lijnen Gerrie Mulder natrapte. “Als je niet beter bent, verdien je ook niet meer”, verzuchtte Klaassens, die vond dat Haulerwijk wel karakter toonde, waar Zevenhuizen het naliet. Theo Donker was uiteraard in zijn nopjes met de zege. “We zaten vanaf de eerste minuut goed in de wedstrijd. We zijn nog in de race. Dit geeft vertrouwen voor de komende weken. Het doel is voorlopig nacompetitie. We moeten Bakkeveen en Zevenhuizen onder ons zien te houden.” Overigens gaat voetballend Haulerwijk verder onder de naam Sport Vereniging Haulerwijk. De clubkleuren worden oranje-zwart.

Nieuw-Roden versloeg Sportclub Makkinga op eigen terrein: 1-2. Nieuw-Roden kwam met 1-0 achter. Wilco Drent – op assist van Sander- bracht beide ploegen weer in balans. En het was Robbin van der Molen die de winst naar Drenthe bracht met een kogel in de kruising. Uiteraard was de technische staf erg content met het resultaat, dat nog hoger had kunnen uitvallen. Nieuw-Roden is nu officieel veilig en kan de laatste wedstrijden frank en vrij spelen. .

Hoogkerk waste TLC de oren: 6-0. ‘El Presidente’ Ronny Melessen noemde het een eclatante zege, na een gezapige vertoning. En somde dan ook alleen de doelpuntenmakers op. Frank Volkers scoorde er twee waaronder een stift a la Bergkamp. Ook Jean Marc ‘kanon’ Balsters trof twee keer de roos. “Hoogkerk is klaar voor de nacompetitie, die definitief behaald is. Het kratje staat hoog, de bussen zijn besteld. Al kunnen er nog gekke dingen gebeuren”, zegt Melessen, die nog altijd titelkansen ruikt. Gert Slomp erkende dat TLC weinig in de melk te brokkelen had. “Hoogkerk heeft meer scorend vermogen. Maar na de 2-0 heeft Hoogkerk niet veel kansen gehad. In het tweede kwart van de eerste helft waren we beter. Nadat Hoogkerk direct na rust weer scoorde knakte het”, gaf Slomp wel toe. Overigens vormde het ontbreken van ster Martijn Kuiper wel een aderlating voor TLC dat met drie B-junioren opereerde die het prima deden, terwijl de gevestigde orde het liet afweten.

SVMH werd op eigen terrein verslagen door ASVB uit Blijham en daar was niets op af te dingen. De twee doelpunten vielen in blessuretijd. Na de 0-2 werd niet meer afgetrapt. “Het krachtsverschil was nihil”, vond Hans van der Veen. Er waren veel kansen over en weer, waaruit weinig werd gescoord. “We hoeven niet te wanhopen. Als we twee clubs onder ons houden zijn we veilig. Ik ga er vanuit dat het goed komt, al is in voetbal alles mogelijk”, weet Van der Veen.

De Wilper Boys is gezakt naar de vierde plaats na de 0-0 in Boornbergum. De Wilp- zonder de geblesseerde Marc Oldewarris- bleek op het dramatisch slechte veld tegen een ploeg die niet wilde voetballen niet in staat te scoren. De gasten moesten zich tevens wapenen tegen het harde spel van de thuisclub, die veel kaarten kreeg waaronder de rode. Door het vele oponthoud was het al met al een vervelende middag. De Wilper Boys is door het puntverlies gepasseerd door ODV en De Walden en is nu dus afhankelijk geworden.