Handelsmerk HFC’15: sterk en recht op het doel af: 3-1

hoogkerk voetbal zeijen 3

Hoogkerk Football Club schudt lichtgewichten SVZ van zich af

HOOGKERK – Hoogkerk draait er nooit omheen. Het credo geldt ook voor de voetbalclub, het fonkelnieuwe HFC’15: recht op het doel af. Aan de hand van exponent Johan Honebeek lieten de groen-wit-zwarten SVZ spartelen: 3-1.

Op papier was HFC’15-SVZ, de nummer twee tegen de nummer drie, een regelrechte topper. In de praktijk was de formatie uit Hoogkerk letterlijk en figuurlijk sterker dan de promovendus uit Zeijen, die het goed doet. Het was lang geleden dat Zeijen op visite was in Hoogkerk. Destijds moesten de Drenten het ook afleggen, in de strijd om promotie. SVZ beschikt momenteel over getalenteerde voetballers, waarvan een aantal uit Assen. Na een gelijkwaardig begin met een paar speldenprikken over en weer nam HFC het heft stevig in handen. Nadat eerst Joran Tel een afgeslagen bal in een keer nam, maar naast trof en Dennis van Dijken een zee aan ruimte had aan de zijkant, maar slecht voor gaf, haalde Johan Honebeek de trekker over. Het projectiel kon nog net onder de lat worden gekeerd door de Zeijer doelman. Even later een mooie aanval, waarna de bal klaargelegd werd voor Marten Wobbes. Zijn schuiver belandde rakelings naast. Een doelpunt kon niet uitblijven. Het was uiteindelijk Frank Volkers, die uit de draai knalhard doel trof: 1-0. De voorsprong was zondermeer verdiend. HFC was veel dreigender. SVZ zocht het in korte combinaties, maar werd geen gelegenheid gegeven om te komen tot een verlossend schot. Vreemd moment nog voor de pauze. De thuisclub mocht aanleggen voor een vrije trap. De prima leidende Robert Smit (“ik bin gien loper”) uit Musselkanaal – die de grensrechter van SVZ na afloop een compliment gaf en dat gebeurt niet gauw- liet de vrije trap niet meer nemen en floot voor rust.

In de tweede helft moesten de geel-zwarten van de op hoog niveau gespeeld te hebben trainer Germain Beck wel komen. Het gebeurde sporadisch. Johannis Zefnat Kakisina werd een keer vrijgezet voor doelman Arjan Hof, die van dichtbij de inzet pareerde. Met nog een half uur te gaan won Honebeek het duel van Jarno Noord en kreeg de bal – zoals de hele wedstrijd-ook nog voor. Joran Tel reageerde attent en schoot laag in: 2-0. Het antwoord van SVZ liet niet lang op zich wachten. Marc Tepper vuurde van afstand op het doel. Hof werkte stompend weg. Het waren zeldzame dreigende momenten voor het doel van de Hoogkerkers, die achterin zich staande hielden en zich uitleefden op de counter. Een geweldige pass van Jean-Marc Balsters bereikte Honebeek die zich nooit lang bedenkt en maar weer eens uithaalde. De pegel werd onschadelijk gemaakt. Beck paste nog wat wissels toe, maar het zette weinig zoden aan de dijk. Want even later moest Noord Honebeek weer laten gaan. De uithaal van de speler die negentig minuten als een brandweer gaat, werd ook door Koen Blekkenhorst gekeerd. Een kanonskogel van Balsters trof eveneens geen doel. Maar één ding was zeker: HFC was duidelijk te sterk. Met nog twintig minuten te gaan werd Tel vervangen door Marijn Scheltens. Tel heeft een basisplaats veroverd. De boomlange speler is niet de snelste, maar kan wel een bal vasthouden en pikt ook zijn doelpuntjes mee. Scheltens is technisch meer begaafd. . Zijn invalbeurt mocht er zijn. Eerst een geweldig schot van Frank Volkers- nog zo’n klasbak- nadat Scheltens slim Honebeek de bal toespeelde. Dan een fase waarin de Hoogkerkers het kruit wat verschoten leken te hebben. Vervolgens een weergaloze lob van Scheltens, die op de bovenkant van de lat belandde (“ik stond achter met latjes-schieten”, verklaarde Scheltens na afloop. In de rebound kon Honebeek het niet afmaken. Maar dan een aanval waarbij Honebeek vanaf de middellijn naar voren denderde, de buitenspelval omzeilde, niet zelfzuchtig was maar aflegde op Wobbes, die op zijn beurt Scheltens vrij zag staan, die het karwei simpel klaarde. Dit derde doelpunt deed het technische duo Auke Birza- Ronny Melessen heel goed. In de slotfase een schoonheidsfoutje achterin, waarna Kakisina toch nog mocht tegenscoren: 3-1. Al met al een klinkende overwinning voor de Hoogkerk Football Club, dat zeker hoge ogen gaat gooien. “Maar het is nog lang niet beslist”, probeert Melessen de euforie te temperen. De Hoogkerkers verwachten een terugval van koploper Alteveer. SVZ heeft pas op de plaats moeten maken. En dan is er nog een derde titelkandidaat en dat moet de grote concurrent worden, Nieuw-Roden, de oude vereniging van Auke Birza. Het kan nog leuk worden in de derde klasse C.

HFC’15-SVZ 3-1 (1-0); Scorerverloop: 38. Frank Volkers 1-0, 63. Joran Tel 2-0, 86. Marijn Scheltens 3-0, 87. Johannis Zefnat Kakisina 3-1; Scheidsrechter: Smit (Musselkanaal); Gele kaart: Marten Wobbes (HFC’15); Toeschouwers: 100

Opstelling HFC’15: Arjan Hof, Michel Ypema, Jarno Vogel, Pieter de Jong, Pascal van Dijken, Jean-Marc Balsters, Marten Wobbes, Dennis van Dijken, Joran Tel (70. Marijn Scheltens), Frank Volkers, Johan Honebeek

Ster van het Veld: Johan Honebeek (HFC’15). Met afstand de beste van het veld. Geen luie spits. Integendeel. Sleurt en scheurt negentig minuten lang. Bezorgde de ook niet trage Jarno Noord een middag om hoorndol van te worden. Honebeek schiet hard, zuiver en snel. Maar kan ook een balletje vasthouden en heeft oog voor medespelers.