Hans Dales, voorzitter Biljartclub De Dobbe

‘Nee, onze biljartclub is niet kortgeleden opgericht. Dat zegt men wel, maar dat klopt niet helemaal. Wij zijn rechtspersoon geworden. Een vereniging zijn we namelijk al vanaf 2001, toen zo’n vijf personen begonnen met de biljartclub. Nu, twintig jaar na dato, is de club ook rechtspersoon geworden.
Maar in 2001 begon het dus allemaal. Een groepje enthousiastelingen bracht het gesprek op biljarten, waardoor de club destijds werd opgericht. Aanvankelijk werd er gespeeld in Vasalis, alwaar men de slagzin ‘De club is van iedereen’ hanteerde. Dat is door de jaren heen altijd het credo van de club gebleven. Later verhuisde de club naar de Boskamp in Roden, maar die werd op een gegeven moment door de gemeente afgebroken. Een verhuizing naar activiteitencentrum De Dobbe volgde. Aan die nieuwe thuishaven dankt de club nu nog haar naam.
Zelf ben ik nog niet erg lang voorzitter van de club. Ik ben eerst jarenlang secretaris geweest van Stichting De Dobbe, maar daar ben ik mee gestopt. Het gaf mij ruimte om hier in het bestuur te komen. Onze club bestaat uit oudere leeftijd en het is lastig om bestuursleden te vinden. Maar omdat er toch wat moet gebeuren binnen een club, hebben we dat met een paar man opgepakt. Met Bernard Klaver en Hendrik Oostra zijn we fanatiek aan de slag gegaan. We willen immers niet dat de vereniging doodbloedt.
Omdat we toch redelijk actief bezig zijn gegaan, is het ledenbestand gegroeid van 11 naar 32 leden. Die 32 leden worden verdeeld over vier groepen van 8, die allen op een ander moment biljarten. Er is ook mogelijkheid tot het volgen van lessen.
Dat we nu rechtspersoon zijn geworden, heeft met meerdere factoren te maken. Allereerst gaat het om de aansprakelijkheid. Daarnaast voor het verkrijgen van subsidie. De wethouder sport heeft ons er op gewezen dat wij subsidie kunnen aanvragen, als we geregistreerd staan in het handelsregister. Verder gaat het ook om een stukje aanzien. Als geregistreerde vereniging sta je toch wat sterker, mocht er ooit iets zijn. Vandaar dat we nu – twintig jaar na oprichting – officieel als rechtspersoon te boek staan. Een mooie stap voor onze groeiende vereniging!
Wie meer wil weten over onze biljartclub, kan een mail sturen naar biljartclub@gmail.com.’