Haulerwijk behaalt het periodekampioenschap

Oranjehemden in laatste minuut langs Opende

HAULERWIJK – De omstandigheden waren afgelopen zondag niet bepaald ideaal te noemen. Vooraf veel regen, waardoor het veld nat en zwaar is om te bespelen. Daarnaast de wind, die bij vlagen over het veld teistert. Haulerwijk lijkt hier het meest last van te hebben. Opende komt beter uit de startblokken.

Trainer Sjoerd van Klaarbergen vindt dat zijn ploeg er helemaal klaar voor is. Er is de afgelopen week goed getraind.  Hij vindt dan ook dat er sowieso thuis voor de winst gespeeld dient te worden.

De handige en behendige voorhoede spelers van Opende brengen de verdediging behoorlijk in problemen. De thuisclub moet het in het begin hebben van lange ballen, die veelal niet aankomen. De wind speelt hierbij een grote rol. De spanning voor het kunnen behalen van het periodekampioenschap zorgt ervoor dat de zenuwen zeker in de beginfase Haulerwijk parten speelt. Veel balverlies en slechte passing biedt Opende mogelijkheden. Het eerst wapenfeit van de ploeg van vertrekkend trainer van Klaarbergen is dan ook rond de twintigste minuut. 

Nadat Hendrik Tjoelker (Opende)met een knieblessure het veld dient te verlaten, komt Haulerwijk iets beter in het spel. Het resulteert dan ook in een aantal goede aanvallen voor de pauze. Met name Patrick Hilhorst en “Good Old” Janus Pol gaan zich nadrukkelijker met het spel bemoeien. Eerstgenoemde komt een teenlengte tekort om de bal in te tikken na een mooi steekballetje van Pol. Een goede combinatie tussen Hilhorst en Pol brengt de bal bij Niels van Dijk, die helaas niet goed boven de bal kan komen om het tegen de touwen te koppen. Kort voor de pauze een vloeiende aanval van de thuisclub via de linkerkant. De voorzet van Hilhorst levert geen doelpunt op. Voor het sluiten van de eerste helft komt Opende op links goed door. Het schot van Corwin Westerhof van Opende levert,door de invloed van de wind, een volledige afzwaaier op, waarbij de bal bij de cornervlag terecht komt.

De tweede helft laat een beter Haulerwijk zien. Het laat beter voetbal zien, waarbij de bal beter van speler naar speler gaat. Zo ontstaan er goede aanvallen, die mogelijkheden opleveren. Zo krijgt Stefan Hilhorst de kans de score te openen. Met een ultieme sliding probeert hij de bal nog te raken. Helaas glijdt hij door het natte veld te ver door, waardoor hij op de uitgelopen keeper botst. Het duo Hilhorst/Pol komt goed door op links. De voorzet kan niet worden verzilverd, daar er geen spelers voor het doel staan om te scoren. Niet veel later een goede steekpass van Louw Jan Beijert op Janus Pol, die helaas alleen voor de keeper, de bal over het doel plaatst.

Waar Haulerwijk voor de winst gaat, ontstaat er ook ruimte voor Opende. De snelle Erwin Henstra schiet vanuit een snelle aanval de bal achter keeper Jurjen Huurman van Haulerwijk op de bal. De waarschuwing voor de ploeg van Klaarbergen is duidelijk. Opletten is een vereiste vanaf nu. De wedstrijd dreigt in een gelijkspel te eindigen. Dat vinden de spelers blijkbaar niet. Negen minuten voor tijd komt de 1-0 voor Haulerwijk tot stand. Na een goede voorzet van alweer Hilhorst komt de bal bij Pol, die goed aflegt op Louw Jan Beijert en de bal via de paal in het doel schiet. Van deze voorsprong kan de thuisploeg niet lang genieten. Een onoplettendheid van Haulerwijk bij een voorzet van Opende kan Jarno Westerhof de 1-1 binnen koppen. Toch weet de Haulerwijk zich weer op te richten. In de laatste minuut ontstaat er na een corner, een ouderwetse scrimmage. De bal wordt door een verdediger van Opende tegen Patrick Hilhorst aan en de bal pardoes in de verre hoek van het doel belandt. 2-1 voor de thuisclub. Nog is het niet afgelopen, want Opende legt zich niet neer bij het aanstaande verlies. Haulerwijk heeft zeker niet te klagen over geluk in deze fase. Een corner, gedragen door de wind, belandt over keeper Huurman op de binnenkant paal en spat het veld weer in. Niet lang daarna fluit scheidsrechter Reitsma voor het einde. Het periodekampioenschap is binnen. Achtervolgende ploegen kunnen Haulerwijk niet meer inhalen. Dit is een vervangende periode omdat Helpman en Velocitas al een periode hebben behaald.

Man van de wedstrijd: Patrick Hilhorst

Opstelling:

Haulerwijk: Huurman, Ter Veld(Donker), S. Hilhorst, Van der Veen, Elsinga, van Dijk, M. Hilhorst, van der Velde(Veenstra), P. Hilhorst, Beijert, Pol (van Waarden)

Opende: Helmus, Borges, van der Veen(Karst), Eringa, Tjoelker(Oosterbaan), Nitschkowsky, Henstra, Willemsen, Veenstra, Kuperus, Westerhof

Gele kaarten: S. Hilhorst, van Dijk (Haulerwijk), van der Veen, Henstra, Willemsen (Opende)