Haulerwijk periodekampioen; Joey Hummel schiet Boerakker richting kampioenschap

Zaterdagvoetbal

REGIO – Alle regionale ploegen pakten boekten afgelopen zaterdag resultaten. VEV’67 versloeg ’t Fean ’58, ONR rekende af met Vitesse’63, terwijl ook Pelikaan S, Boerakker, HFC’15 en Haulerwijk wonnen. Veenhuizen speelde als enige gelijk. De spanning is te snijden in de laatste fase van de competitie. Er zijn nog veel gegadigden voor het kampioenschap: VEV’67, ONR, Pelikaan S, Boerakker en SV Haulerwijk.

VEV’67 bond ’t Fean ’58 aan de kampioenskar. Simpel ging het niet op de Ketting in Surhuisterveen. Luitzen Nijboer waarschuwde voor een vroege achterstand tegen de kat in het nauw – acute degradatiezorgen- die rare sprongen kan maken. Na een half uur wandelde Koert Thalen het hele veld over en maakte de 0-1. Gerhard van den Berg, die voor rust de 0-2 op een haar na miste, scoorde in de tweede helft wel de 0-2. Daarmee was het verzet van ’t Fean’58 gebroken. Marco Soeten bepaalde de eindstand op 0-3. Door de drie punten heeft VEV’67 nog altijd een voorsprong van vier punten op nummer twee Zuidhorn en al zes punten op Zeerobben. Het kampioenschap is een kwestie van tijd. En die titel kan komende zaterdag al gevierd worden. Wanneer Zuidhorn verliest en VEV’67 wint van CVVO, terwijl ook Zeerobben – zes punten achter- punten moet verspelen. “Het kan volgende week wel”, houdt ook Jenne Kits er rekening mee. Sensationeel transfernieuws. Age-Wim van der Zee gaat naar ACV. Opmerkelijk, na zijn langdurige blessure. Van der Zee was dit seizoen assistent-trainer, maar speelde al weer enkele keren mee. Heel VEV vindt het jammer, maar gunt Van der Zee deze toptransfer.

SV Marum had te maken met het lastige Dokkum. Tot genoegen van Grootegast- dat kampioen kon worden bij gunstige resultaten waaronder verlies van Marum- kwam Marum, dat veel beter was, tegen de verhouding met 1-0 achter. Tom Boezerooy en Marc Oldewarris draaiden de rollen weer om: 2-1. Nog voor rust werd het 2-2 nadat een bal vanuit een hoekschop in het Marumer verdween: 2-2. Het was tevens de eindstand. “Op basis van de eerste helft hadden we de overwinning verdiend, maar ik kan wel leven met het gelijkspel”, aldus Marcel Poll. In de periodestand is de situatie ongewijzigd, al is Stiens dichterbij gekomen. En die ploeg treft komende zaterdag Grootegast, dat bij winst kampioen is. Marum kan bij een tweede plaats de vervangende periode overnemen van Polls oude werkgever Grootegast. “Ik pak liever de derde periode, dan win je zelf ook iets”.

Het is nog geen uitgemaakte zaak in de derde klasse D. Fit Boys en TONEGO speelden tegen elkaar gelijk, terwijl ONR de volle winst behaalde, evenals Elim. “En dat zul je zien: dat Elim, dat nog niet bovenaan heeft gestaan, de lachende derde wordt”, sprak leider Bernard Hofstra. Wanneer ONR blijft winnen groeien ook de titelkansen weer voor de Roners die al afgeschreven leken. ONR speelde aan de Hullenweg een gematigde partij tegen Vitesse. Met name in de eerste helft voetbalde ONR erg slordig, maar kwam wel voor via Leon Schievels, die ook de 2-0 maakte, diep in de tweede helft. In de toegevoegde tijd rondde Hans van Tamelen een mooie aanval af. De volgende horde is Hollandscheveld uit. Elim moet punten laten liggen. Elim ontmoet Veenhuizen. “Ik hoop op een nieuwe stunt van Veenhuizen”.

Veenhuizen speelde gelijk tegen Willemsoord. “Schrijf maar op: we hebben twee punten verloren”, meende Marcel van Veenen. Dit gezien het overwicht dat Veenhuizen op het eigen sportpark ‘Achter de Molen’ had. Veenhuizen kwam door een klutsbal achter. Michiel Hoving en Robert Elsinga zorgden weer voor voordelige stand voor Veenhuizen: 2-1. Elsinga liet de kans op 3-1 liggen. Vijf minuten voor tijd kreeg de blauw-witte ploeg de peperdure rekening. Uit een verre uittrap viel de 2-2. ONR verwacht dus een stunt van Veenhuizen dat TONEGO eerder totaal overmeesterde. “We zijn nooit kansloos tegen Elim. Als we ONR een dienst kunnen bewijzen zullen we dat niet nalaten”. Afwachten zal Veenhuizen ook niet. “We nemen het initiatief”, spreekt Van Veenen strijdlustig, die naar goed Drents gebruik noaberplicht wil vervullen.

Pelikaan S deed haar wekelijkse plicht in de race om het kampioenschap: winnen. Het ging zoals de hele competitie niet van een leien dakje. Noordwolde, dat al acht duels niet had verloren, strijdt ook nog volop mee voor de periode. Pelikaan S kwam aan de Gaveborg wel met 1-0 voor, maar door onoplettendheid achterin werd het 1-1. Uit had Pelikaan het ook lastig. De waarschuwing in de rust was tegen dovemansoren gericht. Speels uitverdedigen van Aly Jaffar leverde de 2-2 op. Pas bij 3-2, gescoord door Danny Holband, voelde Pelikaan zich verlost van Noordwolde. Freddy de Grooth deed met twee goals ook nog een duit in het zakje: 5-2. VVG won met 8-0. Nog drie duels voor de mannen uit Oostwold. Allereerst het ook niet eenvoudige Stadspark.

HFC’15 is bijna veilig, na de winst op Mamio. Frans Brouwer moest flink puzzelen met zijn opstelling. De laatste man bijvoorbeeld komt normaal uit in het derde. Ondanks dat nam HFC vroeg de leiding dankzij Simon Cageling. Het werd zelfs 2-0 door Enrico Maatita, die op het doel schoot in plaats van een verwachte voorzet. HFC had de zaak daarmee al vanaf de tiende minuut volledig onder controle en kreeg ook heel veel kansen. Twintig minuten voor tijd stond Maatita ook aan de basis van de 3-0, wederom gescoord door Cageling. “Het had een voetbalfeest van 8-0 moeten zijn. Maar winst, daar gaat het om. Als je bedenkt waar we wegkomen- troosteloos onderaan- en nu, dan kan ik alleen maar tevreden zijn”, aldus Brouwer. Wanneer HFC volgende week wint en De Heracliden punten verspeeld is HFC’15 verzekerd van nog een jaar derde klasse.

Joey Hummel was ouderwets op dreef voor Boerakker tegen VVS Oostwold. De topscorer zorgde persoonlijk voor de productie (0-4) en miste ook nog een penalty. Marco van der Veen had er van te voren een hard hoofd in. Achteraf was VVS een makkie. In theorie kan Boerakker volgende week kampioen worden. Maar eerst is het afhankelijk van de wedstrijd van vandaag (dinsdag): Corenos-VVK. Bij verlies van VVK heeft Boerakker tegen Niekerk aan een gelijkspel genoeg. Bij een puntendeling van VVK is winst toereikend voor de titel.

SV Haulerwijk won nipt in Drogeham: 2-3. En dat betekent een periodetitel. Haulerwijk had het lastig met een hard strijdend Drogeham, waar veel onrust heerst momenteel. Toch namen de gasten de leiding door een harde voorzet en combinatie tussen Patrick Hilhorst en neef Wilbert. Vervolgens liet Haulerwijk zich twee keer verrassen in de omschakeling en kwamen de Hamsters voor: 2-1. De ploeg van Ed Laagland raakte niet in paniek en het was Thom Mulder die nog voor rust voor 2-2 tekende. Het was alweer zijn 24e competitietreffer. Mulder was na rust ook de aangever voor de winnende 2-3, gemaakt door Jeroen Donkers. Wanneer Haulerwijk komende zaterdag punten pakt tegen Noordbergum en Eastermar laat punten liggen is het feest op De Hichte: kampioen!