Healthy Ageing Tour vrouwen als driedaagse georganiseerd

LEEK – De Healthy Ageing Tour voor elite-vrouwen vindt in een aangepaste vorm als driedaagse plaats van 10 tot en met 12 maart. De wedstrijden vinden op afgesloten omlopen plaats, waar geen publiek toegelaten wordt. Alle toegelaten personen moeten door middel van tests kunnen aantonen niet met het coronavirus besmet te zijn. De geplande Healthy Ageing Tour voor junior-vrouwen (UCI Nations Cup) en Olympia’s Tour voldoen niet aan de gestelde voorwaarden, waardoor de organisatie zich genoodzaakt voelt om deze wedstrijden af te gelasten. Er wordt geen alternatieve datum gezocht.

De uitzondering die voor de Healthy Ageing Tour voor elite-vrouwen gemaakt wordt, komt voort uit het gegeven dat deze wedstrijd het predicaat topsportwedstrijd mag dragen. Het deelnemersveld bestaat met enkel UCI World Tour Teams, UCI Continental Teams en twee nationale selecties alleen uit beroepssporters. Amateurploegen zijn daarom dit jaar niet welkom in de ronde. Veel van de deelnemers aan de Healthy Ageing Tour nemen later in het jaar deel aan de Olympische Spelen in Tokio. De Nederlandse etappekoers is voor hen een belangrijke voorbereidingswedstrijd, ook omdat er dit voorjaar maar weinig tijdritten voor deze categorie worden georganiseerd. Nederland heeft een aantal belangrijke troeven voor de olympische tijdrit in huis.

Er is een streng gezondheidsprotocol opgesteld, waardoor risico’s op verspreiding van het coronavirus tot een absoluut minimum worden beperkt. Er wordt een strikte bubbel gecreëerd. Rensters en begeleiders moeten, om deel uit te kunnen maken van de Healthy Ageing Tour-karavaan, een negatieve PCR test van maximaal 72 uur oud overleggen. Ook worden zij bij het betreden van de accommodatie met een antigeen sneltest nogmaals gecontroleerd en zij mogen daarna geen contact meer met mensen buiten de bubbel hebben. Alle teams verblijven op een vakantiepark waar elk team twee huizen heeft en waar iedereen beschikt over een eigen slaapkamer. Ontbijt en diner verzorgen de teams zelf in deze huizen, waardoor er geen samenkomst van mensen in open ruimte is of wachttijden ontstaan. Vertegenwoordigers van de jury, organisatie en media worden (dagelijks) getest waardoor de bubbel compleet is. De toestemming om de Healthy Aeging Tour te kunnen verrijden is uiteraard onder voorbehoud van de ontwikkeling van de verschillende varianten van het virus. De betrokken veiligheidsregio’s en gemeenten kunnen bij een verslechtering van de situatie de toestemming intrekken.

Om aan de strenge voorwaarden te kunnen voldoen, heeft de organisatie voor hermetisch afgesloten parcoursen zonder aanwonenden gekozen. Zo is de Healthy Ageing Tour de eerste UCI-wedstrijd zonder publiek. De eerste etappe vindt plaats op het TT circuit in Assen, op de tweede dag gaat een individuele tijdrit over het grondgebied van de Marnewaard kazerne bij het Groningse Lauwersoog en de slotetappe vindt plaats op een parcours op en rond de VAM-Berg in fietsprovincie Drenthe. In augustus 2020 werd hier onder ook al strenge voorwaarden het NK op de weg verreden.

Op de deelnemerslijst van de 10e editie van de Healthy Ageing Tour staan de volgende 17 teams: UCI World Tour Teams: Team SD Worx, Trek-Segafredo, Movistar Team Women, Canyon/Sram Racing, Team DSM, FDJ – Nouvelle Aquitaine – Futuroscope. UCI Continental teams: Team Jumbo-Visma Women – Ceratizit – WNT procyling team, Parkhotel Valkenburg, NXTG Racing, Drops Cycling , Andy Schleck – GP Nyst – Immo Losch, GT Krush Tunap Pro Cycling, Awol – O Shea, Cams Tifosi. Nationale selecties: Duitsland en Nederland.