Heel Een betrokken bij ‘Wij Doen Ons Best’

een toneel ver

In the sportlight: toneelvereniging W.D.O.B

EEN – Je doet niemand onrecht aan, of niemand in Een zal boos worden als je zegt dat toneelvereniging W.D.O.B, wat staat voor ‘Wij Doen Ons Best’, maar een heel klein clubje is. Het ledental ligt namelijk rond de twintig. En van dat kleine clubje leden kan ook nog eens niet iedereen deelnemen aan de jaarlijkse uitvoering(en). Schrale troost: er is rond de toneelvereniging altijd wel wat te doen, want geen vereniging die zo zelfredzaam is als die in Een. De kleding? Het decor? Veelal wordt het allemaal zelf gemaakt. Bovendien loopt heel het dorp uit voor de twee voorstellingen, en dus heeft eigenlijk iedereen in Een wel wat met WDOB, dat dit jaar op vrijdag 11 en zaterdag 12 december een blijspel in drie bedrijven op zal voeren.

Toneelvereniging WDOB uit Een houdt haar jaarlijkse uitvoeringen dit jaar dus op vrijdag 11 en zaterdag 12 december met bal na op zaterdagavond bij vaste uitvalsbasis café Hofsteenge in Een. Opgevoerd zal worden een blijspel in drie bedrijven dat luistert naar de titel ‘Wied Vort’. Het stuk is geschreven door Anne Doornbos, zelf ook lid van de toneelvereniging. Waar het stuk over gaat? Jan en Annie Hilbers hebben op de boerderij het roer omgegooid. Ze hebben het meeste vee de deur uitgedaan en Jan is een zorgboerderij begonnen. Annie heeft een deel van de schuur en het stookhok in gebruik genomen voor de Bed and Breakfast. Binnenkort krijgen ze onaangekondigd bezoek van de ANWB voor een keuring voor de gids van B en B’s in Nederland. Dan arriveren Thijs Leegstra en Lotte van Meel, die bij de politie werken. Ze doen zich voor als echtpaar en als vogelliefhebbers, maar in werkelijkheid houden ze de nieuwe buurman in de gaten, die verdacht wordt van een grote wietkwekerij in de varkensstallen. Annie denkt natuurlijk dat zij de inspectie voor de ANWB doen. Even later komt Marije Bult, die wel bij de ANWB werkt, als zogenaamde gast voor de controle. Nou is zij toevallig de echtgenote van Thijs Leegstra die thuis natuurlijk niet kon zeggen wat hij deze dagen ging doen. Daar tussendoor scharrelt dan nog de hardlopende oma Jantje Hilbers, die niet altijd goed verstaat wat er gezegd wordt, hulpboer Tammo, ook al niet de slimste en Gijs Onderwater, de buurman met een grote voorliefde voor eenzame vrouwen.

Toneelvereniging W.D.O.B. bestaat al langer dan 75 jaar ondertussen en is dus een club met historie. Zoals de jaarlijkse voorstellingen toch al bijzondere betekenis hebben, want toneelliefhebber of niet: iedereen komt. Vooral op zaterdag, als Hofsteenge elk jaar weer uit haar voegen barst en het na afloop (groot) feest is. Een dorpsfeest dus. Als bedacht is welk stuk dit jaar gespeeld gaat worden, worden de rollen verdeeld en vallen een aantal leden dus buiten de boot. Leden die niet op de bühne hoeven te verschijnen, zetten zich vaak op andere vlakken in. Gemiddeld genomen wordt er twee keer per week geoefend. En tijdens die repetities gaat het er serieus aan toe, al is W.D.O.B. nog zo’n vereniging waar plezier met de hoofdletter P geschreven wordt. Bovendien zijn de meeste leden ondertussen al ervaren. Die maak je de kachel niet zo snel meer aan tegenwoordig, al heerst er altijd wel een gezonde spanning voor de vorstellingen. Toen de vereniging enige jaren geleden 75 jaar bestond, werd besloten een stuk van Anne Doornbos te spelen. Niet onlogisch, want Doornbos is én schrijver én lid van de club. Bovendien kan Doornbos wel wat. Zo was de voormalige gemeentesecretaris van Noordenveld ook voor een groot deel verantwoordelijk voor het openluchtspel op de Schans in Een, een werkelijk doorslaand succes en inhoudelijk top. Als Doornbos dat niveau heeft vastgehouden, dan komen toneelliefhebbers zeker aan hun trekken bij Hofsteenge in Een. Doornbos schrijft zoals gezegd niet elk jaar een stuk voor zijn eigen club. Vorig jaar werd nog een blijspel van een andere Drentse grootheid – Herman van der Aa uit Roswinkel- ten tonele gebracht. ‘Wat een Peerdespul’ leverde ook slechts positieve reacties op, al zullen de verwachtingen dit jaar nog hoger zijn, want Doornbos legde gezien het openluchtspel de lat voor zichzelf weer hoog.
Mensen die verzekerd willen zijn van een plekje bij Hofsteenge op 11 of 12 december, kunnen op dinsdag 1 december bij Hofsteenge terecht. Daar is dan de voorverkoop, van 19.00 uur tot 21.00 uur. En wees verstandig, en wacht niet te lang. Want hoe klein dan ook, de voorstellingen van ‘Wij Doen Ons best’ zijn vaak, en zeker op de zaterdag met bal na, heel snel uitverkocht. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Toneelvereniging W.D.O.B.
Speelt: ‘Wied Vort’|
Van: Anne Doornbos
Data: 11 en 12 december (zaterdag met bal na)
Voorverkoop: 1 december, Hofsteenge Een, 19.00 uur-21.00 uur
Contact: Hennie Hut, 06-27122718 of
a.hut6@kpnplanet.nl