Heel Holland Weckt op landgoed Mensinge

RODEN – Op zondag 23 augustus vindt er op landgoed Mensinge de jaarlijkse weckmarkt plaats. Oude methoden als wecken, indikken en pekelen lijken een revival door te maken. Op zo’n beetje elke kookblog die ertoe doet is wel te lezen hoe het moet en het is dan ook niet zo verrassend dat steeds meer jonge huismannen en vrouwen deze methode opnieuw ontdekken. Het stoffige imago is er af, nu duurzaamheid hip is zijn ook deze oude voedsel bewaarmethoden modern. Wecken is als culinaire traditie aan de Unesco Werelderfgoedlijst van immaterieel erfgoed toegevoegd. Carolina Verhoeven van de Landskeuken heeft zich hiervoor sterk gemaakt en is in Nederland een belangrijk ambassadeur van het wecken. Daarom staat de Landskeuken daarnaast ook op de nationale Lijst. Om dit te vieren organiseert de Landskeuken in samenwerking met de Cuisinerie en havezate Mensinge haar jaarlijkse weckmarkt onder de titel ‘Heel Holland Weckt’. De markt vindt plaats op het terrein van de havezate en op het terrein tussen de Landskeuken en de Cuisinerie. De weckmarkt geeft een overzicht van een aantal oude conserveringstechnieken zoals wecken, inmaken, roken, likeur stoken, kaas maken en stroop stoken. Daarnaast besteedt de markt aandacht aan de bewustwording van smaak, gebruik van eerlijke producten tijd voor (h)eerlijk eten en informatie overdracht. In de Landskeuken vindt u alle informatie over wecken en houdt Verhoeven haar weck spreekuur en is er aandacht voor een nieuw fenomeen: wecksierkunst. Deelnemers krijgen de opdracht van groente en fruit een kunstzinnig ontwerp te maken en dit in te wecken. Een deskundige jury beoordeelt de ontwerpen op ontwerp en smaak. Aanmelden kan via culinairerfgoedcentrum@kpnmail.nl. De weckmarkt is gratis toegankelijk en open van 11.00 uur tot 17.00 uur. Tijdens de weckmarkt is de Landskeuken vrij toegankelijk en is de havezate tegen gereduceerd tarief te bezoeken (2,50 euro). Zie ook www.delandskeuken.nl.