Heimwee, acceptatie, verwondering en kwetsbaarheid in K38

Ahn Tam 20151021_170156

RODEN – Weer leven we in een in tijd van Grote Volksverhuizing. Net als bijna tweeduizend jaar geleden veroorzaakt  onrust in het Oosten een massale trek naar het Westen. Met dit beeld plaatste Dr. Lida van den Broek, directeur Kantharos, bureau voor managen van etnische diversiteit de huidige stroom asielzoekers in een breder kader. En net zoals de Batavieren Nederlanders werden, zo worden ook deze nieuwe Nederlanders deel van onze samenleving. Dat dit een verrijking kan opleveren bewijst de tentoonstelling die zij met haar speech opende in het Kunstencentrum K38 in Roden. Zes gast-kunstenaars, met zeer verschillende achtergrond, maar allen van ‘ elders’, laten hun werk zien Heimwee, acceptatie, verwondering en kwetsbaarheid beeldend vertolkt: ‘Kijk:een gast in huis’. Op de tentoonstelling worden deze werken getoond samen met het werk van zes Verkuno-leden. Speciaal over de gast-deelnemers het volgende. AnhTam Le vluchtte als kind uit Vietnam, Sergei Tatarinov onlangs uit Rusland. Kinderen van het AZC te Drachten maakten kunstzinnige ‘selfies’ onder leiding van stichting de Vrolijkheid. Een bijzonder schilderij door een groep mensen uit de BBB-opvang in Groningen, is tien meter lang en 150 cm hoog: kleurig, ontroerend, grappig.

Om zo iets te organiseren heb je een organisatie nodig en een kunstenaar met een idee. Die organisatie is INLIA uit Groningen. Zij verzorgen de mens achter de asielzoeker. De kunstenaar is Tara Kouchehradis, als kind in dezelfde positie, nu doet zij eindexamen aan de Academie Minerva.

Bijzonder zijn de schilderijen van Ahmad Haraji, in 2007 ook al gast in een Verkuno- expositie. Hij is in Teheran opgeleid als vakman. Nu is hij een groot kunstenaar, die met een benijdenswaardig vakmanschap ideeën over kan brengen. Het schilderij Z.T., maar eigenlijk ‘Mondriaan in Iran’, laat dat zien. Verkuno nodigt u allen uit voor een Oosters feest van ontmoeting in K38 op zondag 20 december, aanvang 14.00 uur. INLIA en BBB verzorgen een feestelijk programma met muziek, dans en hapjes. Voor verdere informatie www.verkuno.nl.