”Je brengt in elk geval wat seniorteit mee’

roden kinderboerderij geopend 2

‘Reint-Jan Auwema zei tegen mij: je brengt wel wat ‘senioriteit’ mee’

PEIZE – Henk Kosters uit Peize is de nieuwe wethouder van gemeente Noordenveld. Kosters werd benaderd door de andere nieuwe wethouder, Reint-Jan Auwema. Vervolgens ging het heel snel. Een verrassende keuze. Een keuze ook die ten koste gaat van Otto Huisman. Gemeentebelangen verzilverde de verkiezingswinst met twee wethouders.

“Vanaf nu moet je me ‘weledele heer’ noemen”, begint Kosters, die deze zondagmorgen vroeg uit de veren was. Het is typisch Henk Kosters, die serieus kan zijn, maar een kwinkslag niet kan laten. De ras-Peizenaar vond de keuze zelf ook verrassend. “Ik was niet echt met politiek bezig. Een jaar geleden hebben ze mij gevraagd voor de kieslijsten en of ik wou meedenken over de koers van Gemeentebelangen. Maar ik had het veel te druk. In mijn huidige baan (bij Dienst Landelijk Gebied) had ik wel altijd te maken met gemeente, ik ken de wethouders ook en als voorzitter van VV Peize had ik ook veel te maken met wethouder Alssema. Vorige week zaterdag vroeg Reint-Jan Auwema of ik wethouder wilde worden. Gemeentebelangen heeft een forse verkiezingswinst behaald. Groen Links had er best bij gekund, maar de strategie was: zoveel zetels, waarom niet gaan voor twee wethouders?. Ik stond niet op de lijst van vijftig. Zoveel mensen op de kieslijst, was wel een slimme zet. Mensen kiezen toch persoonlijk en hadden zo ruime keuze. Dat was ook de basis van de winst. Maar ik wethouder? Ik ben gaan nadenken. Het is een geweldige uitdaging, maar ik zat midden in een ingewikkeld proces en reorganisatie bij mijn werkgever. Kan ik dit wel maken dacht ik. Mijn toekomst was niet zeker, ik dacht na over een alternatief voor als ik mogelijk niet meer bij DLG zou werken. Ik dacht ook na over hoe groot die functie is. Iedere wethouder werkt 0,8 ftj, oftewel vier dagen in de week, al weet je dat dit in de praktijk langer is. Politiek een droom? Nee. Bestuur vond ik altijd wel leuk. Ik heb ervaring met bestuurders op verschillend niveaus. Maar nooit als openbaar bestuurder, zoals een wethouder. Maar ik ken het wereldje wel. Grote vraag. Hoe kwamen ze toch bij Henk Kosters? Lijsttrekker Auwema (tevens andere wethouder van Gemeentebelangen) zei: je brengt wel wat ‘senioriteit’ mee. En daar kan ik me wel in vinden.” Ervaring dus. “Auwema en Alex Wekema, hoe gelouterd ook, zijn relatief jong. Sportwethouders? Ja, dat hebben ze me ook al voor de voeten gegooid. Ik denk dat het toeval is dat de wethouders een sportachtergrond hebben. Sportplezier. Ik hoop dat er sowieso plezier is binnen het college. Voetbal is een factor en sport is wel een basisding, maar het speelde niet echt.” Heeft Henk Kosters – jarenlang de kleuren van Peize verdedigd- routinier Jan Kemkers op het verkeerde been gezet? Nee. Dat was de eerste vraag die ik Reint-Jan gesteld heb. Als ik ja zeg moet er niemand van de fractie komen en zeggen dat wil ik ook wel doen. Kijk, de spelregels voor de functie wethouder zijn veranderd. Iedereen kan wethouder worden, is niet meer plaatsgebonden. Jan wil geen wethouder meer worden. Ik heb Otto Huisman van Groen Links gebeld. Hij voelt zich aan de kant gezet, dat snap ik. Mijn stijl: ik ga voor het collectief. Dat heb ik op het werk ook. Ieder heeft zijn afdeling, maar het bestuur heeft een collectief belang. Dat geldt ook voor de politiek. Als college heb je een collectief belang. Je hebt ook te maken met burgers of een partij, maar het is een gemeentebelang. Transparant naar de burger, in gesprek gaan, al kun je het niet iedereen naar de zin maken. Ik begin met een frisse blik. Ik laat het verleden rusten. Ik ben er ook niet alleen voor mijn geboortedorp Peize. Ik vind het bijvoorbeeld jammer van de bibliotheek. Maar ook andere dorpen mogen niet de pineut worden. De voorzieningen moeten zoveel mogelijk in stand worden gehouden. Er komen steeds meer burgerinitiatieven. Het is niet meer zo dat de overheid en gemeente alles regelt. Hoe toch faciliteren met minder geld is de moeilijkste vraag. In het programma van Gemeentebelangen staat ‘participatie’, maar dat is een groot woord. Eerst open zijn, in gesprek gaan, en duidelijk zijn over de verwachtingen”. Het gaat allemaal heel snel met Henk, die nog maar kort voorzitter is van de voetbalvereniging en net verhuisd is. “De portefeuilleverdeling is nog niet bekend. Maandagavond was ik voor het eerst bij de fractie en maakte ik kennis met de andere bestuurders. Het gaat allemaal razendsnel.”.

Henk gebruikt graag de woorden ‘mooi stukkie’. Henk is de positivo. Altijd lachend. Maar de politiek kan keihard zijn. “Dat ben ik me bewust. Dat mooi stukkie is jennen. Dit keer verwacht ik wel een mooi stukkie, haha. Nee, kritiek is niet mijn sterkste punt. Ik kijk wel regelmatig in de spiegel. Het gaat om vertrouwen, maar dat moet je verdienen. Ik ga een gesprek niet uit de weg, ook niet met partijen die niet in het college zitten. Samenwerken en collectieve verantwoordelijkheid vind ik heel belangrijk. Net als voorzitter van een voetbalvereniging. Leden hebben hun belang, maar als voorzitter heb je een verenigingsbelang. Pittige discussies mogen, maar het besluit draag je als collectief uit. Ik heb ook tegen Auwema ( GOMOS-man) gezegd: ik spreek over serieuze onderwerpen, maar moet ook slap kunnen ouwehoeren. Dat heb ik nodig. Dat ik als enige ben gevraagd als wethouder voel ik me door vereerd. Ik ben onder de indruk van de vele, meest positieve reacties. Ook familie, die vindt het verrassend, maar geweldig. Tineke (partner van Henk, red.) vroeg wel wat de functie qua tijd inhield, maar daar kwamen we snel uit. Ze hebben hoge verwachtingen van mij. Die euforie moet ik temperen. Ik moet me waarmaken, dat ben ik me bewust”. We snijden even een onderwerp aan. De zorgtaken. “De rol van de overheid verandert en dat wordt alleen maar complexer. We hebben niet alle kennis in huis. In gesprek gaan met deskundigen, is mijn aanpak.” Voor het overige kan de Peizenaar nog niet veel vertellen over onderwerpen. Daarvoor is zijn functie te pril en nog niet eens officieel. “De coalitie is bekend, De partijen moeten nu een bestuursprogramma maken en als deze op 23 april klaar is dan pas kan ik geïnstalleerd worden. Lukt dat niet dan op de eerstvolgende raadsvergadering op 14 mei. Foto? Ik heb wel een foto”. Maar zelfs Tineke vindt dit maar standaard. We willen de stijl van Henk Kosters: serieus, met een humoristische inslag. Henk Kosters, de kakelverse weledele heer. “Ik heb al kapsones, haha.”