Henk Swart

image

Naam: Henk Swart

Functie: Woordvoerder van Zwem en Poloclub Peize (ZPP)

“Toen eind jaren ’60 van de vorige eeuw duidelijk was dat er een zwembad in Peize zou komen, werd er initiatief genomen om hier een zwemclub op te richten. Dat kreeg in 1970 gestalte; de vereniging heeft zich direct aangesloten bij de KNZB waardoor aan zwem- en polowedstrijden kon worden deelgenomen. Vooral in het begin was waterpolo een sterke afdeling. Er waren toen zelfs een heren-, dames- en een jongensteam die aan veel toernooien deelnamen. Maar aangezien waterpolo met zeventallen wordt gespeeld en er daarnaast zes wisselspelers nodig zijn, werd het al snel onmogelijk om met onze kleine vereniging waterpolo te blijven spelen. Hoewel het in de statutaire naam nog staat, wordt er nu geen waterpolo door ons meer gespeeld. Een wedstrijdafdeling hadden we destijds echter wel, maar aangezien het zwembad in Peize een buitenbad is, waren we dus eigenlijk een zomervereniging. Om ’s winters toch te kunnen trainen en zwemmen werd er in Assen, in De Timp, gezwommen en later in het overdekte zwembad De Scharlakenhof in Haren. Veel ouders die hun kinderen begeleidden, gingen toen daar, in een parallelbaan, ook zwemmen om de tijd te doden. De jeugdgroep is inmiddels opgeheven maar de zwemtrimgroep van voorheen ouders en nu ouderen ging en gaat nog steeds door en is met een gemiddelde van 72 jaar voor een groot deel nog steeds dezelfde. In het zwembad De Hullen in Roden trekken we – vrouwen en mannen – nog elke week onze baantjes onder begeleiding van onze ‘eigen’ opgeleide trainers. We zijn ook op dat gebied, ondermeer als juryleden, altijd actief geweest.

De ZPP heeft een slechte periode gekend; in 1981 was het ledental zelfs zodanig geslonken dat voortbestaan eigenlijk niet meer mogelijk was. Daar zijn we met veel inspanning bovenop gekomen; momenteel tellen we tegen de dertig leden die in het zwembad De Hullen in Roden elke zondagochtend van 9.30 tot 10.00 uur en elke woensdagavond van 21.30 tot 22.00 uur hun baantjes kunnen trekken. Ons zwemseizoen loopt van januari tot en met april en van september tot en met december.

Na 45 jaar bestaat ZPP dus nog steeds. Om ons jubileum te vieren hebben we besloten voor elk jaar dat de club bestaat, tien euro aan het openluchtbad in Peize te doneren. Want ook daarop mogen we trots zijn! Wilt u meer over ZPP weten? Dan kunt u 050-5032535 bellen.”