Heroïsche hoogtepunten, dappere wielergevechten en mooie winnaars

In de Spo(r)tlight

Slag om Norg

NORG – Wie volgt de Belg Gianne Vermeersch op? Dat is de vraag die wielrennend Nederland –en de rest van Europa- al weken in haar greep houdt. De renner van Beobank-Corendon kwam vorig jaar als eerste over de meet na een uitputtingsslag die 4 uur, 38 minuten en 24 seconden duurde. En daarmee kwam Vermeersch er nog het meest genadig af van alle renners. Zaterdag 11 augustus vindt alweer de zevende plaats van de Slag om Norg. Een keiharde en onverbiddelijke koers van 190 kilometer over deels onverhard wegdek.

De loodzware inspanningen ten spijt, is de koers razend populair onder de wielerploegen en de wielrenners. Maar liefst 18 ploegen zullen aan de start verschijnen, met elk zeven renners. De winnaar is, zoals altijd, lastig te voorspellen. Want behalve onnoemlijk veel talent komt ook de factor geluk om de hoek kijken. Het onverharde wegdek is een garantie voor veel lekke banden, waardoor spanning tot aan de finish is gegarandeerd. De Slag om Norg is in 2012 opgestart naar voorbeeld van het Italiaanse wielerfestijn Strade Bianchi, dat eveneens gedeeltelijk wordt verreden over onverharde wegen. Nadien kende de Slag vele heroïsche hoogtepunten, dappere wielergevechten en mooie winnaars. En nog heeft de organisatie wensen en stelt het zich grote doelen, blijkt uit de woorden van Marco Bos. “We hebben een mooi deelnemersveld. Niettemin willen we graag toe naar het vastleggen van Pro Tour-teams. Het zou mooi zijn om volgend jaar bijvoorbeeld de LottoNL-Jumbo aan de start te hebben.” Dromen mag altijd, zeker als dat een koers die van zichzelf al spectaculair is, nog spraakmakender maakt. Voorafgaand aan de Slag om Norg rijden de renners eerst nog een aanloopronde van 80 kilometer. Bos: “Vorig jaar leidde deze route de renners door Noord-Drenthe en delen van het Westerkwartier. Dit jaar gaan we dieper Drenthe in en blijven we ook binnen de provinciegrenzen.” Na de aanlooproute, waarbij Norg hopelijk volstroomt met wielerfans die alsnog besluiten de koers op te zoeken, begint het ‘rondje om Norg’. De koers waar helden worden geboren en legendes sneuvelen in de stofwolken. Geen wonder dat de organisatie van dit spektakel, uniek in Nederland, de Slag om Norg jaarlijks op de agenda zet. Ook deze editie is voor de Elite en geldt als een UCI 1.1 koers. Een 100% profwedstrijd dus. De Koga Slag om Norg heeft alles in zich om razendsnel uit te groeien tot een van de meest spraakmakende wielerevenementen in Nederland en België. Voor zover het dat nog niet is.

Patrick van der Duin over de Koga Slag om Norg

Lokale favoriet Patrick van der Duin kijkt er naar uit. De Koga slag om Norg die op 11 augustus verreden wordt is uniek, vindt hij. Nergens anders in Europa tref je zo’n parcours op onverharde paden. “Dat maakt de tocht loodzwaar, zeker. Maar het is ongelofelijk uitdagend en chaotisch ook. Renners die kilometers lang over grindpaden moeten rijden, volgauto’s er achteraan die de renners willen helpen bij pech. Dat geeft chaos. De kans op lekrijden is groot op kiezels. Sturen is ook lastig op een hobbelige ondergrond. De Slag om Norg is een rit op hoog niveau. Er staan vele profploegen aan de start. Dat maakt het ook zo speciaal voor het noorden. Ik heb er zin in. Bekend terrein voor mij. Hoe ik m’n kansen zie? Weet niet. Ik zou het goed moeten kunnen doen. Heb geen last van blessures. Toch loopt het niet zo lekker als andere jaren. Ik heb veel pech gehad. Materiaalpech en valpartijen. Net op ongelukkige momenten. En dat gaat dan in je hoofd zitten hè? Ik ben al eens vierde geworden, de top drie zou mooi zijn. Bovendien; ik ken het parcours. En daar is niet zoveel aan veranderd. Binnenkort maar eens het parcours verkennen. In ieder geval ga ik vooral lekker genieten tijdens de rit!

 

 

Wat: Slag om Norg

Wie: Stichting Wielerpromotie Noord-Drenthe

Categorie: Elite/Beloften

Afstand: 190 kilometer

Wanneer: 11 augustus, 11.00 – 16.30 uur

Waar: Start/finish op de Brink in Norg

Website: www.slagomnorg.nl