‘Het Belevingspad is veel méér dan een blotevoetenpad. Al je zintuigen worden geprikkeld’

Afbeelding
actueel

2 kilometer avontuur in de Langeloërduinen

NORG – Voelen, horen, ruiken en proeven! Dát wordt het Belevingspad in aanbouw in Norg! Alle zintuigen worden geprikkeld, beloven Albert Flokstra en Gert van Wakeren van IVN Norg. Sinds beide heren zijn toegetreden tot het bestuur van de natuurclub in Norg, bruist het van de activiteiten. Zo zijn ze vorig jaar met Scharrelkids gestart, een project waarbij kinderen tussen 6 e n 12 jaar worden uitgedaagd om te ontdekken wat de natuur allemaal te bieden heeft, en namen zij het initiatief om een ‘Belevingspad’ aan te leggen in de Norger bossen. Voor de zomer moet het twee kilometer lange pad waarlangs van alles te beleven valt, er liggen.

Kinderen moeten de natuur in, ontdekken wat er leeft, bloeit en groeit. Dat is gezond. Voor lichaam én geest. Zeker in een tijd waar smartphones, IPad’s en Playstations veelal de dienst uit maken. Daar weten natuurliefhebbers Albert Flokstra (voorzitter van IVN Norg) en Gert van Wakeren (secretaris) alles van. Al zijn beide heren met pensioen, ze zijn nog nooit zo druk geweest. Het mocht ook wel, een beetje reuring in de tent, vertellen ze. “We zijn nu de grootste IVN-afdeling van Drenthe, maar als we niet oppassen binnenkort de kleinste”, weet Albert. “De meeste leden zijn 70 plus. Er moet verjonging komen. Wat meer kleur in het grijs. Met de kleur is het me dan niet gelukt, qua leeftijd wel iets”, grapt de voorzitter. Jong bloed was voor de mannen de aanleiding om met het Belevingspad op de proppen te komen. ‘Hoe houden we de jeugd binnenboord’, vroegen de mannen zich hardop af. Wie daarbij trouwens denkt aan een soort blotevoetenpad, heeft het mis. Het is namelijk véél meer dan dat, wordt snel duidelijk.

Het pad, dat ligt tussen Camping Norgerberg en Boscamping Langeloërduinen (ook samenwerkingspartners van IVN) kent maar liefst 18 verschillende belevingen. “Alle zintuigen worden geprikkeld: je kunt er van alles voelen, horen, ruiken en proeven. Hoe we dat zien? Behalve over zand loop je bijvoorbeeld over verschillende soorten boomschors. Waarom voelt het één anders dan het andere? Dat leggen we uit. In een bos is ook van alles te eten, noten, bessen, noem maar op. En muziek maken met als enig gereedschap de natuur. Fluiten op blaadjes, trommelen op schijfjes van dwarsdoorsneden van verschillende bomen. Ieder schijf geeft een ander geluid. In een schuilhut willen we kinderen laten ontdekken wat er allemaal leeft. Kriebelbeestjes als torren, kevertjes, wormen, spinnetjes, dát. Maar ook: sporen. Welk spoor hoort bij welk dier? En vertellen hoe lang de natuur nodig heeft om iets af te breken. Een bananenschil bijvoorbeeld. Duurt 20 jaar. We willen kinderen ook een beetje bewustwording bijbrengen. Behalve beleven is het ook een educatief verhaal.”

Het pad, dat met 5000 euro gesponsord wordt door de gemeente Noordenveld, wordt aangelegd door mensen van zorgboerderij Prins uit Zuidvelde. Sterker nog, ze zijn al begonnen, vertelt Gert die alle piketpaaltjes in de grond heeft getimmerd. Het pad loopt binnen de grenzen van het huidige IVN-natuurpad, een wandelroute van zo’n 3,8 kilometer dwars door het Norger bos. “Alle onderdelen worden gemaakt van natuurlijk materialen. Spullen uit het bos. Zo houden we ook de kosten in de hand. En bij het begin van het Natuurpad komt een bordje met een QR-code te hangen. Wanneer bezoekers de code scannen met hun smartphone, zijn de direct op de hoogte over de voortgang van het Belevingspad.” Zo maar even een greep uit de 18 verschillende belevingen: een palenpad: de heuvel aflopen via paaltjes die in de grond staan, een slangenpad, wildschommel, een waterpartij, luistervink (via een trechter op een paal en een ondergronds buisje over een afstand naar elkaar luisteren) en een educatietafel. Het is de bedoeling dat het grootste deel van het pad nog voor de zomervakantie klaar is. Daarna maakt de IVN zich op voor een nieuw projectje: de Belvedère uitkijktoren, die vroeger ooit in de omgeving van Camping Norgerberg heeft gestaan. Al langer waren er plannen om de toren opnieuw op te tuigen, maar echt concrete plannen over de uitvoering lagen er niet. De gemeente is enthousiast en wil een bijdrage van 10.000 euro leveren, op voorwaarde dat het de kar getrokken wordt door een stichting. Die was er tot voor kort niet. Albert en Gert pakken die handschoen namens IVN Norg maar wat graag op. “Niet dat dat zomaar geregeld is hoor. Dat verwachten we niet. Je hebt behalve voor- en tegenstanders ook te maken met kosten. Nu ligt er ook nog ergens 10.000 euro in een laatje dat is toegezegd door het Leefbaarheidsfonds, maar daarmee zijn we er nog niet.” Bovendien zou er nog iets in het bestemmingsplan veranderd moeten worden. Het is namelijk de bedoeling dat de toren 20 meter hoog wordt, terwijl er volgens bestemmingsplan tot 10 meter gebouwd mag worden. “De gemeente heeft ons gezegd, wanneer wij de kar gaan trekken, we alle projectplannen krijgen. Zodra het Belevingspad af is, gaan we ermee aan de slag.” De mannen zijn trouwens nog wel op zoek naar een mooie naam voor hun pad. Iedereen mag z’n suggestie mailen naar: secretaris@ivn-norg.nl

UIT DE KRANT