Het beste meisje van de klas is vaak niet de meest gewilde

Kemkers manager topsportcentrum

Roner enclave bij FC Groningen slinkt; macht Peizer Kemkers neemt toe

RODEN – Je had eerst én Erwin van de Looi én Paul Raveneau én Arjen Hagenauw én Henk Hagenauw als ambassadeurs van Roden bij FC Groningen, nu nog respectievelijk hoofdtrainer, hoofd-opleidingen, contractspeler en verzorger bij de club. Roden was daar maar wat trots op. Van de Looi gaat de Euroborg na 34 competitiewedstrijden straks verlaten, Hagenauw speelt al bij FC Emmen, terwijl ook Raveneau stopt bij de club. Blijft over Henk, die ook simpelweg niet meer weg te denken is bij het dit seizoen zwaar tegenvallende FC Groningen. Roner, want dat is hij ondertussen toch echt, Van de Looi gaf zelf aan te willen vertrekken bij de club. Hij is de meest succesvolle trainer van de club, maar beslist niet de meest populaire trainer aller tijden. Zoals het beste meisje van de klas ook niet altijd het meest populair bij de jongens was.

Met Erwin van de Looi is niets mis. Hij heeft in alle opzichten de zaken uitstekend voor elkaar. Een leuke vrouw, twee zoons, een leuk huis en iedereen vindt Erwin een aimabel, betrouwbaar en goed mens. En dat is hij ook. Van de Looi is beslist geen domme jongen. Breder georiënteerd dan veel collega’s in de toch wat bekrompen en eigenaardige voetbalwereld. Als trainer valt hij ook voor het grootste deel terug op genoemde eigenschappen. Niemand die een hekel aan hem heeft, af en toe een vierde man uitgezonderd. Voetbaltechnisch heeft de trainer de zaken goed voor elkaar. Overal is over nagedacht. Hij kan prima met iedereen door één deur en directe zijn collega’s zijn tevreden over de samenwerking. Feit is en blijft echter dat ondanks alle successen de supporters het spel van FC Groningen niet om aan te gluren vinden. Het is gespeend van alle vormen van opportunisme. Het is gedegen, voorzichtig. Goed onderbouwd en op papier is er nooit iets op aan te merken. Dan klopt het altijd.
Zoals zoveel trainers ging en gaat Van de Looi voorbij aan één belangrijk aspect: supporters willen waar voor hun zuurverdiende geld. Werd het wat reactieve spel van FC Groningen de eerste twee seizoen nog gecompenseerd met plaatsing voor Europees voetbal en het winnen van de KNVB beker, dit jaar blijven succesjes uit en wordt pijnlijk duidelijk dat het spel van FC Groningen niet om aan te gluren is. Koop je een kaartje voor de bioscoop, dan verwacht je een leuke film. Koop je een duur kaartje voor de Euroborg, ook dan wil je vermaakt worden. En van vermaak was en is zeker dit seizoen amper sprake. Trainers in het betaalde voetbal maken voetbal te moeilijk. FC Groningen wordt geen kampioen, is veel te goed om te degraderen en dus rest slechts één ding, één doel: het publiek vermaken. Met wat meer opportunisme, herkenbaarheid en zeker strijdbaarheid zal het puntenaantal aan het einde van de rit per saldo gelijk zijn als de met de huidige speelwijze bijeen gesprokkelde puntjes. Van de Looi is een slimme jongen. Hij kent de bezwaren van het publiek, onderschrijft die overigens niet, en voelde dat dit zijn laatste seizoen zou zijn, wilde hij tenminste op een normale manier uit de Euroborg vertrekken. En een normaal afscheid verdient hij ook. Want hij was succesvol. Hij vertegenwoordigde de club op prima wijze. Op hem kon je bouwen. Betrouwbaar. Eigenschappen die bepaald niet voor iedereen in de voetballerij opgaan. Vitesse? Gezien zijn verleden als speler zou dat een optie zijn, al leggen de supporters van die club de lat wellicht nóg hoger als het gaat om bieden van amusement. NEC zou beter passen, al gaat een Vitesse-man nooit voor NEC werken. Van de Looi die maar afwacht op wat komen gaat? Daar lijkt hij te veel te slim voor. En dus zou hij best op korte termijn ergens een contract kunnen tekenen. Wellicht niet eens als hoofdtrainer, maar in een andere functie. Want gezien zijn opleiding, zijn gezonde verstand en zijn omgangsvormen zou hij wellicht zelfs meer geknipt zijn voor een managementfunctie dan voor het trainerschap.
Ook Roner Paul Raveneau liet de clubleiding van FC Groningen weten iets anders te willen. Dat ‘iets anders’ is de rol van trainer/coach. Je ziet het opmerkelijk vaak in de voetbalwereld. Dat relatief jonge trainers ineens Hoofd Opleidingen worden en daarmee pardoes van veld naar bureau verhuizen. Daar hebben ze – zegt men in koor- héél goed over nagedacht om er na een jaar of wat achter te komen dat ze nog te veel ambities op het trainersvlak hebben. Raveneau heeft nog geen nieuwe club. Zijn vertrek zou ook te maken kunnen hebben met de innovatiedrang van Peizer Gerard Kemker, manager topsport. Kemkers’ macht groeit. Zelfs op technisch vlak. De voetballers zullen volgend jaar niet op voetbalschoenen van het merk Viking spelen, wél speelt Kemkers een prominente rol in de toekomstvisie van FC Groningen. Zo haalde hij al een ex-studiegenoot als inspanningsfysioloog naar de club en komt ook Caspar Dekker – de opvolger van Raveneau- uit de koker van Kemkers. De voormalige schaatscoach loopt al enige tijd rond bij FC Groningen en valt nog steeds van de ene in de ander verbazing. Vooral over de conditionele/fysieke aspecten (of het gebrek daar aan) in de voetballerij, maar zeker ook over het chronische gebrek aan weerbaarheid bij voetballers. Dat gaat straks allemaal anders, als het aan Kemkers ligt, die bovendien de eigenschap mentaliteit minstens zo belangrijk vindt dan balvaardigheid. Voetballers, zo luidt simpel gesteld de visie van Kemkers, moeten veel harder werken en dus veel meer trainingsuren maken. En daar zit best wat in. Voetballers verdienen nu wel erg veel geld voor relatief weinig inspanningen.

Arjen Hagenauw dan. Verhuisde tot veler verrassing en op voorspaak van Raveneau in 2011 naar FC Groningen. Hij ontwikkelde zich daar stormachtig en tekende twee jaar later al een 2-jarig contract én sloot aan bij de A-selectie van de club. Omdat speelminuten uitbleven, verhuisde hij naar FC Emmen waar hij ook dit seizoen voor speelt. Of speelt, hij zit vaak bij de wedstrijdselectie. De basisplaatsen (en zelfs invalbeurten) voor de nog steeds jonge Roner (van 1994) zijn schaars. Misschien dat de komst van de nieuwe trainer Dick Lukkien- hij kent Hagenauw- zijn profcarrière een boost kan geven. Blijft over Henk. Meer dan veertig jaar verbonden aan eerst GVAV Rapiditas en later FC Groningen. Dé verzorger van FC Groningen. Ondanks een pittige hartoperatie vorig jaar waarin zijn borstbeen letterlijk door midden werd gezaagd, lijkt de tijd maar geen vat te hebben op de Roner. Hij zal volgend seizoen, samen met Gerard Kemkers, de Noordenvelder eer hoog moeten houden in de Euroborg. En ach, wellicht komt de nieuwe trainer Ernest Faber wel in Roden of elders in Noordenveld, wonen.