Het Bevrijdingsvuur komt dit jaar naar Norg

NORG – Sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei. Het vuur wordt ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het plein voor Hotel De Wereld. Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur wordt het vuur in estafettevorm verspreid naar verschillende gemeenten in Nederland. Dit jaar haalt Loopgroep Norg het vuur op uit Wageningen. Na een nacht afzien verwachten zij rond 10:15 uur in Norg aan te komen, waarbij ze de laatste kilometers ondersteund worden door leerlingen van het Dr. Nassaucollege.

Om deze feestelijke gebeurtenis niet onopgemerkt voorbij te laten gaan hebben de Margaretha Kerk, de Stichting Welzijn in Noordenveld en Beweegdorp Norg een mooi randprogramma opgesteld.

Om ongeveer  10:00 uur komen de lopers aan bij Café Norgerhout, vanwaar ze rond 10:15 uur vertrekken naar de Kerkbrink, onder begeleiding van de Vooruitgang en enkele oude legerjeeps. Burgemeester Klaas Smid zal daarna voor de kerk het bevrijdingsvuur ontsteken, terwijl de Vooruitgang het Wilhelmus ten gehore brengt.

Tussen 10:00 en 15:00 uur kun je in de kerk een expositie bezoeken van oude foto’s uit de omgeving van Norg en materialen die we te leen hebben van het Artilleriemuseum in ’t Harde. Deze expositie blijft de hele maand mei te bezichtigen. Van 11:00 tot 13:00 uur geeft Gospelkoor El Elohim uit Assen een concert in de kerk. Dit enthousiaste koor zingt gospels, maar ook musical- en popmuziek.

In de middag heeft Beweegdorp Norg, in samenwerking met de werkgroep 40-45 van de Historische Vereniging Norch een mooie fietstocht uitgezet. De route voert langs diverse monumenten die herinneren aan de oorlog. Deelnemers ontvangen van ons een boekje met een routebeschrijving en een beschrijving van de monumenten. De boekjes worden tussen 13:30 en 14:00 uur uitgegeven bij de kerk, waarna de deelnemers op eigen gelegenheid op pad kunnen gaan. Alle activiteiten op 5 mei zijn helemaal gratis.