Het college gaat op vakantie, ik doe met ze mee

Terwijl u dit leest, heb ik mijn kamp opgeslagen aan de voet van de Alpe d’ Huez. Voor het derde achtereenvolgende jaar zijn wij met een stel vrienden de Tour de France achterna gereden. Na de Mont Ventoux, de Planche des Belles Filles is nu dus de ‘Nederlandse berg’ aan de beurt. Wielrennen is – in tegenstelling tot voetbal – nog echt de sport van het volk. Immers, je kunt je helden nog gewoon aanraken. Hoelang dat nog het geval is valt te bezien, zeker nu de incidenten de laatste jaar meer en meer toenemen. Daarnaast zijn lang niet alle wielrenners populair, wat Chris Froome eens op een beker urine in z’n giechel kwam te staan. Tel daar ook nog eens bij op dat je in het wielrennen maar moeilijk kunt zeggen of een goede prestatie door wilskracht of een ongezonde dosis dope komt, en je kunt je al weer afvragen of het wielrennen nog wel écht de sport van het volk is. Maar goed, ik bewonder de komende dagen weer een aantal fietsende miljonairs aan de doping, terwijl ik zelf met een biertje in de hand langs de weg Hazes sta te luisteren.

Nu het zomerreces is begonnen, is het misschien even aardig om te kijken wat het college gaat doen. Zo zal wethouder Alex Wekema zich in het Italiaanse Grado vestigen. Vlakbij de Sloveense grens en in de nabijheid van Triest. De wethouder neemt z’n fiets niet mee op vakantie, zo laat hij weten. ‘Als ik vakantie heb, doe ik leuke dingen met de kinderen. Ik kan dan eindelijk veel tijd met ze doorbrengen’, beredeneert hij.

Henk Kosters weet nog niet wat hij gaat doen. ‘Misschien een weekje Duitsland’, mijmerde hij onlangs. ‘Duitsland kan heel mooi zijn’, hoorde ik iemand ooit zeggen.  Snel gevolgd door de woorden: ‘Maar dan moet het wel donker zijn.’ Woorden die Kosters waarschijnlijk zou tegenspreken, anders overweegt hij nu niet een bezoek aan onze Oosterburen te brengen. De rest van zijn vakantie gaat hij – en ik citeer – ‘genieten van Peize’. Een antwoord voor de bühne, zou een sceptisch lezer wellicht denken. De campagne voor 2022 lijkt alweer begonnen.

Ook burgemeester Klaas Smid kan er wat van. ‘Ik ga naar Veenhuizen, denk ik’, lachte hij op mijn vraag. ‘Nee, ik heb geen plannen. Bij ons gaat dat meestal op het laatste moment.’ Overigens had burgemeester Smid onlangs nog meegekund naar Bahrein. Dit voor de nominatie van de Koloniën van Weldadigheid op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dat vond Smid echter niet nodig. ‘Er gaat een goede delegatie naar Bahrein, het lijkt me niet nodig dat ik mee ga’, zei hij op het moment dat er in Bahrein werd overlegd over de Koloniën van Weldadigheid. Toch jammer van het tripje.

Wethouder Jeroen Westendorp gaat naar Bretagne. Althans, dat is de bedoeling. ‘Er ligt nog niets vast, maar dat is wel de bedoeling.’ Leuk detail: de kinderen van Westendorp zullen in de laatste week van hun vakantie op Camping de Norgerberg vertoeven. Onder het motto: lekker weg in eigen gemeente.

Tot slot wethouder Kirsten Ipema. Met duurzaamheid in haar portefeuille geen verre vliegvakantie voor haar. Nee hoor, Ipema houdt het dicht bij huis. Kamperen op de Veluwe welteverstaan. Kamperen kan natuurlijk ook in eigen gemeente, maar dat gaat misschien weer iets te ver. Je moet toch het idee hebben dat je even weg bent.

En daarmee complementeren wij de vakantieplannen van het college en sluiten we direct ook de laatste column van dit politieke seizoen af. De rubriek komt in de komende zomermaanden te vervallen, waarna we in september de draad weer oppakken. Tot die tijd: au revoir. Dan ga ik nu weer verder met waar ik gebleven was. Hazes luisteren.

Meepraten? Twitter: @MathijsRenkema