Het EK 2020 is van start gegaan: wat kunnen we verwachten?

Het EK 2021 is los en dat betekent dat er spannende tijden aanbreken voor de voetbalfans. Er zijn zoals altijd natuurlijk een aantal favorieten die als kansrijk zijn te zien om het kampioenschap te winnen. De landen moeten echter eerst de poulefase doorkomen en deze wedstrijden van het EK zijn daarom ook al spannend om naar te kijken. Het toernooi is op 11 juni van start gegaan en pas op 11 juli is bekend wie de winnaar van het EK 2021 is. Overigens is Portugal de huidige Europees Kampioen.

Geen hoge verwachtingen van Oranje
Het is helaas zo dat de verwachtingen van goede prestaties van het Nederlands elftal niet al te hoog zijn. Zo voorspelt José Mourinho die als analist voor The Sun actief is tijdens het EK dat het niet realistisch is te verwachten dat Oranje de halve finale bereikt. Frank de Boer heeft als bondscoach andere verwachtingen of hoop, want de doelstelling is juist wel om de halve finale te bereiken. Of de voorspelling van Mourinho te maken heeft met zijn oordeel over Frank de Boer als bondscoach is de vraag. Daar heeft de EK-analist namelijk ook geen hoge verwachtingen van. De niet al te hoge verwachtingen hebben er echter ook mee te maken dat er volgens hem op dit moment geen echte wereldtoppers in het Nederlands elftal spelen. Bovendien is de groep nog jong en zijn er spelers die nog enkele jaren nodig hebben om wel  de wereldtop te bereiken.

Hoge verwachtingen van Frankrijk en België
Als Oranje geen favoriet is om het EK te winnen dan zijn er wel een aantal andere landen die daartoe de kans hebben. Er zijn twee landen die er wat dat betreft bovenuit springen, namelijk België en Frankrijk. In beide nationale teams zijn wereldtoppers actief, waarvan België overigens nog een vrij jong team heeft. Een van de toppers van België is de keeper van het elftal, Courtois. Ook namen als De Bruyne die voor Manchester City uitkomt en Lukaku maken indruk in het Belgisch team. Voor Frankrijk geldt dat er spelers zijn die bij topclubs als Barcelona, Bayern München en Paris Saint-Germain spelen. Denk daarbij maar aan namen als Griezmann, Coman en Mbappé.

Engeland als topfavoriet op EK 2021
Er zijn hoge verwachtingen van België en Frankrijk, maar Engeland is te zien als de topfavoriet om het EK 2021 te winnen. Het is natuurlijk altijd moeilijk te voorspellen wie de winnaar wordt, maar Engeland heeft wat dat betreft wel een favorietenrol. Dat is onder meer te danken aan de acht kwalificatiewedstrijden die gewonnen zijn door Engeland. Er zijn veel spelers uit het Engelse team die in de Premier League uitkomen. Dat is toch wel een van de topcompetities in Europa. Daarom is het ook niet vreemd dat deskundigen Engeland onder de favorieten scharen om de titel te winnen. De prestaties in het verleden en de huidige vorm bepalen voor landen of zij kans maken om te winnen. Wat dat betreft bestaat er zeker een mogelijkheid dat Engeland de finale wint.