‘Het gaat me om de kinderen, die hebben ook hun ‘verdrietjes’

DKT_DKT-p07.pdf - Adobe Acrobat Pro

Wia Huitema maakt ‘zorgvriendjes’

HAULERWIJK – Dat Wia Huitema een lief mens is, dat wisten we al lang. Dat zij tegenwoordig zogenaamde ‘zorgvriendjes’ maakt voor kinderen, is dan ook niet zo gek. Zorgvriendjes zijn er voor kinderen. In deze poppetjes kunnen ze hun geheimen en angsten (op een briefje) stoppen. Kunnen ze hun gevoelens kwijt. ‘Dat spreekt me echt enorm aan. Je kunt kinderen zo ontlasten, want ook kinderen hebben hun zorgen en verdrietjes’, zegt Wia.

Tot anderhalf jaar geleden wist Wia niet wat zorgvriendjes waren. Toen las ze er over en was het hek van de dam. ‘Al heeft het wel even geduurd voor ik mijn eerste zorgvriendje maakte hoor’, vertelt ze. Zorgvriendjes kunnen een helende werking hebben. Bovendien is het iets voor de kinderen zelf. Normaliter hebben ouders de neiging om de problemen van hun kinderen op te lossen en van tafel te vegen. Dit heeft een helende werking. Dat weet ik inmiddels, want er wordt enorm goed op de poppetjes gereageerd. Ook door bijvoorbeeld het GGZ. Eigenlijk zou ieder kind een poppetje moeten hebben. Sterker nog: eigenlijk zou iedereen zoiets moeten hebben.’

De reacties van kinderen, ook die zijn bijzonder. ‘Kinderen zijn echt verliefd op de poppetjes. Ik maak ook elke keer verschillende. Niet één is hetzelfde. Het schijnt dat ook grote winkelketens ze wel mondjesmaat aanbieden, maar die zijn wel allemaal gelijk. Die van mij zijn persoonlijker. Kleurrijker ook. Ik bied ze normaliter te koop aan op markten. Nee, ik doe het niet voor het geld. Als ik het materiaal er maar uit heb.’

Het ontroert Wia dat ze via haar poppen een stukje troost kan bieden. ‘Kinderen kunnen hun emoties vaak moeilijk onder woorden brengen. Nu krijgen ze de ruimte om op hun eigen manier hun gevoelens te uiten. Opschrijven is soms ook een vorm van loslaten. Ook voor kinderen.’

Wia heeft zelf twee kinderen. ‘Mijn zoon zei laatst al dat hij er vroeger ook wel een had gewild. Toen waren ze er echter nog niet. Het maken van zorgvriendjes is bovendien een hobby van me. Ik ben graag creatief bezig. Kleuren spreken me aan. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Maar ik doe het vooral voor kinderen.’

Wie belangstelling heeft voor een uniek zorgvriendje van Wia kan haar bellen via 0516-422548. Mailen kan ook: jellehuitema@hotmail.com