Het geheim van 60 jaar huwelijksgeluk

roderesch 60 jarig huwelijk

RODERESCH – En dan is het zomaar donderdag. Donderdag 20 november. De dag dat melkrijder Jan Sluiter 60 jaar geleden met zijn liefje Tunske van Wijk in het huwelijksbootje stapte.
Het geheim dat ze het al zolang met elkaar uithouden: ‘op z’n tijd even flink op elkaar foeteren’, is de verklaring van Jan, die nog altijd gek is op de kookkunsten van zijn ‘Tunssie’, zoals hij haar liefkozend noemt. Voor Tunske is het zestig jaar samenzijn met haar man ook geen enkele opgave.
“Je moet gewoon een beetje geven en nemen. Het leven is een lach en een traan. Het hoort er allemaal bij.” Burgemeester Hans van der Laan kwam het paar hoogstpersoonlijk met een bloemetje onder de arm feliciteren. In ruil daarvoor kreeg hij een heerlijk bakje Italiaanse koffie met een dikke punt slagroomtaart, dat speciaal voor deze gelegenheid is ingekocht.
Wie denkt het diamanten paar voornamelijk samen op de bruine lederen bank in de gezellig volle woonkamer zit, heeft het mis. Jan Sluiter, die vroeger zijn geld verdiende met melkrijden, is nog steeds druk met zijn paarden. Hij is tweeëntachtig, maar zit nog iedere dag op de tractor om zijn viervoeters van water en hooi te voorzien of om een weilandje te slepen. En dat is meteen het tweede geheim van de Sluiters: voor een gezond en gelukkig leven moet je bezig blijven én buiten zijn.