‘Het is dit keer moeilijker om mensen te activeren’

Afbeelding
actueel

Noordwijk zet in op groots 5 mei-feest

NOORDWIJK – Om te vieren dat men in Nederland op 5 mei dit jaar zeventig jaar in vrijheid mag leven, worden er op verschillende plaatsen in het Westerkwartier feestelijkheden georganiseerd. In Noordwijk slaat men dit jaar voor de derde keer de handen ineen met Kornhorn om van Bevrijdingsdag een feestelijke dag te maken, maar dit jaar gaat het moeizamer als anders om de dorpsbewoners te activeren mee te doen.

De optocht van versierde wagens moet 5 mei weer het hoogtepunt van de feestelijkheden worden. ‘Of dat daadwerkelijk het hoogtepunt wordt van de dag is voornamelijk afhankelijk van één belangrijke factor: het weer. Vijf jaar geleden was het prachtig weer, tien jaar geleden deed het niets anders dan regenen. Het was verschrikkelijk toen’, vertelt Wianda van der Veen. ‘Maar daardoor laten wij ons niet uit het veld slaan natuurlijk. Dan kun je nooit weer wat organiseren.’ Samen met Gonda Storteboom, Karin Storteboom, Oeds Venema, Albert Dalmolen en Jan Zwama staat Wianda garant voor de organisatie van het 5 mei-feest.

Of het feest wel door zou gaan was lange tijd spannend. ‘Om een leuke optocht te hebben moet je wel minstens tien wagens hebben’, vertelt Gonda. ‘We bleven lange tijd steken op acht. Tien jaar geleden waren er nog negentien wagens, vorige keer ongeveer twaalf. Je kunt merken dat de belangstelling om mee te doen minder wordt. Het moet dit keer heel erg op gang komen merken we. Mensen moeten meer gemotiveerd worden om mee te doen. Er zijn buurten bij die zeggen: ‘Doe ons deze keer maar niet.’ Dat kan zijn omdat de kinderen van toen inmiddels zo groot zijn dat zij niet meer mee willen op een wagen en er geen jongere kinderen bij zijn gekomen, maar ook omdat men het teveel werk vindt. Daar doe je niets tegen’.

Momenteel staat de teller op twaalf wagens. Zeven wagens uit Kornhorn, drie uit Noordwijk, de zigeunerwagen en een muziekwagen waar muziekvereniging Uit Vriendschap uit Opende/Sebaldeburen op zal zitten. Omdat de route nogal lang is, zo’n zesenhalve kilometer, doen er geen fietsen mee aan de optocht. ‘Dat is ook vanwege de veiligheid. De regels zijn door de jaren heen een stuk strenger geworden. Er zijn door de jaren heen op andere plaatsen in het land vervelende ongelukken gebeurt. Dat moet voorkomen zien te worden. Daar hebben wij, en ook de wagenbouwers, alle begrip voor’, aldus Albert.

De optocht zal bijna een dagvullend programma zijn. Er wordt gestart in Kornhorn, waarna bij het dorpshuis in Noordwijk een feestelijk programma wordt aangeboden met suikerspinnen, een springkussen en poffertjes. Vervolgens wordt de route vervolgd, waarna er ’s avonds bij het dorpshuis in Noordwijk de prijsuitreiking zal plaatsvinden waarop een feestavond volgt. ‘We doen echt ons best om er wat leuks van te maken. Als je dan al die mensen langs de kant van de weg ziet staan dan weet je waar je het voor doet’, vindt Albert.

Waar mensen langs de kant van de weg het echter niet altijd op hebben is de zigeunerwagen die een eind achter de optocht aan komt rijden. ‘De één vindt het verschrikkelijk, de ander vindt het er gewoon bij horen’, lacht Gonda. ‘Op deze wagen zit dit jaar waarschijnlijk jeugd van de keet in Noordwijk. Op de wagen staat dan een grote ton met water, waarmee mensen langs de kant van de weg natgemaakt worden. De vorige keer had de jeugd oude po’s meegenomen waarmee het water uit de ton geschept werd. Het leuke is dat mensen soms ook tegenacties bedenken. Die hebben dan bij voorbaad de tuinslang al uitgerold om de jeugd daarmee nat te spuiten’, vertelt Oeds.

UIT DE KRANT

Lees ook