“Het is een feest van kleur, ritmes, vormen, patronen en stoffen”

Roden KC Visser

Kunstencentrum K38 presenteert met de expositie Kontakt echt iets heel bijzonders

RODEN – Met hun enthousiaste bewoordingen buitelen ze getweeën haast over elkaar heen: Ina Visser van de Quiltgroep Oost West Kontakten Roden en Jolanda van Luijk die met haar Viltkontaktgroep Noord Nederland in Peize resideert. Beide ‘clubs’ vieren dit jaar een jubileum, hun 25-jarig bestaan. Althans, de verenigingen waaruit ze zijn voortgekomen. Redelijk recent geridderde Ina is (hard)werkend lid van de Stichting Oost West Kontakten die nog steeds innige banden met de Tsjechische partnergemeente Lytomysl onderhoudt en in 2000 in die van cultuur doordrenkte gemeente een nog steeds actieve quiltgroep opstartte. En Jolanda nam tien jaar geleden in Peize – in de voorheen door beeldend kunstenaar Flip Drukker bemande school aan De Pol 24 – haar viltatelier annex workshopruimte in gebruik. Dit dubbele jubileum inspireerde beeldend kunstenaar Jelly van den Bosch, voorzitter van de stichting K38 die de druk bezochte galerie in de Kanaalstraat 38 in Roden exploiteert, beide dames met elkaar in contact te brengen om gedurende de hele maand januari een gezamenlijke expositie in dat pand te organiseren.

Ina Visser is, buiten haar bemoeienissen in de Stichting Oost West Kontakten, in 1991 met quilten begonnen. “Om mijn geest te ontspannen,” vertelt ze. “Ik zat in een moeilijke periode en deze inmiddels tot een ‘gepassioneerde hobby’ uitgegroeide bezigheid was en is een prima afleiding. Daar ben ik mee doorgegaan.”(Quilten wordt in de internet encyclopedie Wikipedia heel in het kort als volgt samengevat: ‘Een doorgestikte deken van drie lagen textiel die op elkaar worden genaaid. Oorspronkelijk werden quilts als deken gebruikt.’) Maar quilten is inmiddels een echte kunstvorm geworden; je kunt er prachtige schilderijen mee maken. Datzelfde kan gezegd worden van het door Jolanda van Luijk beoefende vilten. Dat is (ook) een van de oudste technieken. “Vilt is het doen krimpen van wol door gebruik te maken van warm water, zeep en beweging,”vertelt Jolanda. “Door vilten kun je wol, zijde en andere natuurlijke vezels samenvoegen tot een geheel en vormgeven. Vilt heeft heel veel mogelijkheden, zeker ook in creatief opzicht en er worden nog steeds weer nieuwe toepassingen voor bedacht. In mijn atelier Fibrations ben ik gedurig bezig daarmee te experimenteren; ik geef er ook workshops. Vilten is inspirerend, iedereen kan het leren en – beklemtoont ze; red. – het wordt altijd mooi.”

Ina Visser knikt mee: “Dat kun je ook van quilten zeggen,” beaamt ze. “In Roden hebben we sedert 2000 als ‘zijtak’ van Oost West Kontakten een werkgroepje van zes quiltsters die tien jaar geleden tijdens een uitwisseling met Litomysl hun creatieve liefde op de inwoners daar overbrachten. Dat heeft vrucht gedragen want de dáár opgerichte quiltclub telt nu zo’n vijftig leden. Een vijftiental van hen doet mee aan de expositie in K38, die daarmee niet alleen een internationaal maar ook heel gevarieerd beeld laat zien. Uit Noordenveld zijn twintig quilts te bewonderen. Jolanda van Luijk exposeert, samen met twaalf andere viltkunstenaars, haar creatieve discipline. Echt, het is een feest van kleur, ritmes, vormen, patronen en stoffen. Tijdens de openingsuren (zie onderaan dit artikel; red.) zijn deskundige gidsen aanwezig die graag uitleg willen geven.”

Galerie Barth Art aan de Padkamp in Roden haakt eveneens op de expositie in. Ook dáár zijn gedurende deze maand fraaie quilts en viltcreaties te bewonderen. “En dan nog iets,” vullen beide dames hun informatie aan: “We hebben in de hele maand januari ook een textielkunstroute door het centrum van Roden georganiseerd. De flyer van deze route is verkrijgbaar bij K38 en deze route is lopend af te leggen. Leuk hoor.”

Nog even alle relevante informatie op een rijtje: Het Kunstencentrum K38 is gevestigd aan de Kanaalstraat 38 in Roden. De openingstijden zijn van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Galerie Barth Art zit aan de Padkamp 21 in Roden; de openingstijden daar zijn van woensdag t.m. zaterdag van 13.00 – 17.00 uur of volgens afspraak: 06-10739183. Meer informatie vindt u ook op www.kunstencentrumk38.nl, www.galeriebarthart.nl en www.viltkontaktgroep.nl.