‘Het is gelukt om het landgoed als totaliteit neer te zetten’

Afbeelding
actueel

Gerrit Alssema neemt afscheid van Landgoed Verhildersum Leens

RODEN – Zes jaar geleden begon hij aan een enorme klus. Er was werk aan de winkel op Landgoed Verhildersum in Leens. Zowel op organisatorisch gebied viel er een hoop te verbeteren, de gebouwen konden een flinke opknapbeurt gebruiken én er moest een plan komen om de toekomst van het landgoed veilig te stellen. Oud-wethouder van de gemeente Noordenveld Gerrit Alssema slaagde er als directeur van Verhildersum in een grote inhaalslag te maken. Vorig jaar kon het landgoed rekenen op een recordaantal bezoekers. Vanaf 1 maart is het sloes. Een nieuwe directeur neemt het stokje over en Alssema mag rentenieren. “Ik denk dat ik wel een stap gemaakt heb door het landgoed als totaliteit neer te zetten.”
Voorzitter van Landgoed Verhildersum Leens Jan Hink is lovend over vertrekkend directeur Gerrit Alssema. “Het doel was het landgoed vooruit helpen. Daar is Gerrit meer dan in geslaagd”, laat Hink weten. Hij omschrijft Alssema als een ‘buitengewoon plezierig mens’ die zorgde voor een prettige sfeer en een goede balans tussen bestuur, directie en medewerkers. “Op het landgoed stond veel te gebeuren zes jaar geleden. Gerrit heeft een geweldige inhaalslag gemaakt. Hij heeft de basis gelegd voor de toekomst van het landgoed. Gerrit was buitengewoon gedreven, hij heeft deuren kunnen openen.” Daarmee doelt Hink op de toekomstvisie ‘Vooruit naar het verleden’ waar Alssema verantwoordelijk voor was presenteerde aan verschillende subsidieverstrekkers. Het leverde uiteindelijk een subsidie van 330.000 van het Waddenfonds op voor het 33 hectare tellende landgoed in gemeente Het Hogeland. Niets anders dan lof dus, voor de oud-wethouder van Noordenveld. Zelf blijft Alssema er nuchter onder. “Je bent allemaal slechts speler in de tijd. De borg werd al in 1398 genoemd.” Dan bescheiden: “Ik denk dat ik wel het verschil heb gemaakt door het landgoed als geheel te promoten, het als totaliteit neer te zetten.”
Alssema heeft genoten van zijn directeurschap op het landgoed. Een totaal andere dynamiek als wethouder zijn, vindt hij. In november 2016 moest hij noodgedwongen stoppen als wethouder van Noordenveld. Door gezondheidsklachten lukte het niet meer zijn baan op het raadshuis voort te zetten. “Het wethouderschap was een superbaan. Maar met de voeten in de klei staan past ook bij mij. De directie voeren is een beetje de tegenhanger bestuurlijk bezig zijn.  Je bent direct uitvoerend bezig, verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Bovendien vind ik het ook leuk om mijn eigen koffie te zetten en zelf mijn agenda te beheren.”
Toekomstplan
Iets veranderen is zeker niet iets wat je in je eentje kunt realiseren, weet Alssema. “Vooral veel luisteren naar betrokkenen is essentieel, wil je iets bereiken. Iedereen heeft zijn eigen inbreng. Dat moet je zien samen te voegen tot een geheel. Je moet draagvlak creëren met alle spelers op het veld. Altijd met respect voor het verleden. En wanneer je voor ogen hebt wat er moet gebeuren moet je op zoek naar geld. Naar middelen om je ideeën te financieren.” Daarvoor liet Alssema een ambitieus toekomstplan voor Verhildersum ontwikkelen. Het lukte naast een aantal andere bijdragen van verschillende fondsen om ook een flinke subsidie van het Waddenfonds binnen te halen. “Het uitgangspunt was: hoe maken we het landgoed in totaliteit aantrekkelijk voor het publiek? We hebben een landgoed voor ogen waar je met het hele gezin ruim een halve dag kunt verblijven. Het landgoed is belangrijk voor de economische motor van het toerisme op het Hogeland. Je kunt meer publiek trekken als er nóg meer te  beleven valt. Er is een grote diversiteit op het landgoed. Er is een borg, een boerderij, een museum, boomgaard, koetshuis, arbeidershuisje, landerijen met vee, expositieruimte en een restaurant. Dat maakt aansturen lastig. Het landgoed heeft drie ingangen. Dat maakt het verwarrend voor het publiek. Het landgoed wordt straks uitgebreid met een ontdek- en beleeftocht, een natuurspeelplaats en een dierenweide. De infrastructurele maatregelen zijn uitgezet, de contouren liggen er. Aan de nieuwe directeur (Monique Spaltman, red.) om er invulling aan te geven en de uitvoering te plannen.”
Alssema kijkt terug op een kleine, bijzondere gemeenschap. Bewondert de sterke vrijwilligersorganisatie van het landgoed. “Ze voelen zich erg betrokken. Iedere tak van het landgoed heeft z’n eigen ploeg. Het was mooi om daar onderdeel van te mogen zijn.” Na 1 maart is er weer tijd voor Alssema’s grote hobby: fotografie, iets dat hij trouwens ook deed voor Verhildersum. “Ik maak alle posters en aankondigingen voor exposities. En heb ook het volledige erfgoed van de borg gedigitaliseerd, heb letterlijk alle kasten leeg getrokken. Het Swiebel Munster servies bijvoorbeeld. Ieder stuk is apart gefotografeerd met als doel het te digitaliseren.”
Hoogtepunt
Vanaf 1 maart is het klaar voor Gerrit Alssema. Dan zitten er zes jaar Verhildersum op. Moeite met het afscheid heeft hij niet. “Ik heb altijd iets voor ongeveer een periode van zes jaar gedaan. Wat dat betreft zit er wel cadans in. Dit was mijn achtste klus. Een heel mooie, waar ik met veel plezier op terugkijk.” Het zwarte gat komt er niet, geraniums ook niet, verzekert Alssema. “De tijd vult zich vanzelf. Ik heb net een boekje gekocht met 50 fietstochten. Een beetje op avontuur, dat lijkt me wel wat.” Wanneer we vragen naar het hoogtepunt van zijn carrière, is het even stil. “Toch het wethouderschap.” Dan: “We hebben ooit duo-fietsen beschikbaar gesteld voor zorgorganisaties in Roden, Peize en Norg. In Peize mocht ik met een dame van 93 op de fiets. Weet je wat ze onderweg tegen me zei? Dat ze het zo mooi vond dat de wind weer eens door haar haren ging. Ben je 93 hè? Dat is me altijd bijgebleven. Het staat symbool voor gesprekken die ik gevoerd heb met heel veel mensen.”
Onder leiding van Gerrit Alssema wist Landgoed Verhildersum Leens vorig jaar 26.834 bezoekers te trekken. Een absoluut record. De voorbereidingen voor het komende seizoen zijn al getroffen. Op 30 maart opent het landgoed met nieuwe, verrassende exposities.
 

UIT DE KRANT

Lees ook