“Het is net of je na het luisteren van Bach’s muziek met een goed gevoel verder kunt gaan”

Bach-specialist Ger Visser wil graag Bach’s wonderbaarlijke zeggingskracht met u delen

‘Wát een spreker is die man’. En ook: ‘Hij weet van de hoed en de rand’. Twee banale uitdrukkingen, eigenlijk niet passend in de toch serieuze opzet van deze rubriek. Maar ze zijn in dit geval méér dan waar. Want Ger Visser (Groningen, 1945) is een formidabele verteller, niet alleen over Bach waar hij echt ‘alles’ over weet en die wetenschap, passie eigenlijk, graag aan anderen wil overdragen. Maar Gert – gepensioneerd docent psychologie aan de RuG waar hij de veertig dienstjaren keurig volmaakte – is ook over meer ‘aardse’ onderwerpen een boeiende en fantasievolle verteller. Zoals over zijn geboorte, een week na de bevrijding van Groningen. En over zijn 14-jarig voorzitterschap van het openluchtzwembad in Peize. Hij heeft ook een heel eigen visie over het ontstaan van het openlucht zwemmen dat in zijn fantasievolle belevenis zijn oorsprong in, jawel, Drenthe vond. In Peize woont Ger Visser met zijn gezin sedert 1971 en dat bevalt hem prima. Vlakbij de ‘Grote stad’ met al zijn theaters en concertzalen maar in een omgeving waar naoberschap nog geen sleetse uitdrukking is.

Ger Visser, zoon van een theoloog die uitermate in de composities van Bach en diens daaraan verwante leven was geïnteresseerd, erfde de passie van zijn vader al als klein jongetje. “Echt, ik raakte ervan bezeten,”vertelt hij. “Dat begon met het boek van de arts-zendeling-organist Albert Schweitzer (1907). Vooral het gotisch schrift was voor mij een raadsel, maar het notenschrift openbaarde een muzikale wereld voor me. Dat is steeds verder gegroeid. In de zestiger jaren volgde ik colleges bij de componist Bertus van Lier, hij doceerde muziektheorie aan de RuG en dirigeerde cantates van Bach. Ik verdiepte me er steeds verder in; deed ook mee aan tv-kwissen met Bach als specialisme en in de afgelopen tien jaren worden de cantates van Bach nader door mij toegelicht in de Bachdiensten van de Kerk van Peize. Nu begin ik binnenkort in Roden weer met een cursus in zes sessies die het leven van Bach in al zijn facetten omvat.” (Aan het eind van dit artikel meer hierover, red.)

Zelf speelt Ger piano op amateurniveau. “Maar zeker niet om over naar huis te schrijven,”zegt hij lachend. “Mijn gezin, mijn vrouw en kinderen, is echter wel muzikaal begaafd, professioneel en op vergevorderd amateurniveau. We hebben een tijdlang een huisorkest gevormd, dat met mij als ‘zakelijk manager’ op tournee ging,”zegt hij (nog lachender.) “Ik ken mijn beperkingen, maar ik organiseer graag. Zo was ik in de afgelopen jaren als artistiek leider en voorzitter van het Nieuw Philharmonisch Orkest (NPhO) nauw betrokken bij uitvoeringen van opera’s, oratoria en de Johannes- en de Matthäus-Passion. De uitvoeringen van Mozart’s Requiem en van Bach’s Matthäus-Passion in het Concertgebouw (!) in 2010 en 2013 waren daarvan onbetwiste hoogtepunten waar ik nog graag aan terugdenk.”

Bach’s composities hebben een wonderbaarlijke muzikale zeggingskracht, doceert Visser. “Muziek kan niet alleen gevoelens en emoties uitbeelden, ze kan die ook bij de luisteraar opwekken. Zoals woede, kalmte, vreugde, verdriet, smart, vertrouwen en gelatenheid. Echt, Bach is een meester in muzikale verbeeldings- en zeggingskracht. In de zes middagen omvattende cursus die ik binnenkort ga geven put ik uit de rijke bron van zijn muzikale erfenis, met de nadruk op zijn cantates, de Johannes- en Matthäus-Passion en de Hohe Messe. Wat mij zelf zo fascineert en een gevoel is dat ik graag wil overdragen, is dat het net is of je na het beluisteren van Bach’s muziek weer met een goed gevoel verder kunt en ook wilt gaan. Dat gold in Leipzig anno 1725 en dat geldt ook in deze huidige tijd.”

De cursus ‘Bach’s wonderbaarlijke muzikale zeggingskracht’ wordt in zes dinsdagmiddagen (van 13.45 – 15.45 uur) gegeven in het Kunstencentrum K38, Kanaalstraat 38, Roden. De data zijn dinsdag 28 februari, 7, 14, 21 en 28 maart en 4 april. De totaalprijs bedraagt 60,– euro, inclusief koffie/thee. Aanmelding via coördiantor Evert van der Kolk, mail: evanderkolk@xs4all.nl of via 050-5032985. Eerst meer info? Ger Visser is graag bereid die te verstrekken: 06-28990470. Mailen kan ook: gerenmarijke@hotmail.com