Het is niet te doen: met tien bier achter het stuur

Roden Verkeersmarkt

‘ga wijs op weg’

RODEN – In de Pompstee in Roden werd afgelopen donderdag een (toch wel) grote verkeersmarkt en mobiliteitsbeurs gehouden. De beurs maakte deel uit van de regionale campagne ‘ga wijs op weg’, dat al enkele jaren succesvol wordt georganiseerd door het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe. De Krant nam een kijkje.
Zo. De meneer van ZAT weet van wanten.  ‘Doe deze bril op en probeer dit parkoers maar te lopen’, zegt hij. Of beter: beveelt hij. ‘Deze bril geeft het effect van tien biertjes.’ En dat blijkt. Met bril zie je dubbel, je schat afstanden niet goed in en loopt zomaar van het parkoers af. ‘Deze bril werkt. Je kunt nog zo vaak zeggen dat je niet moet drinken als je nog moet rijden, maar deze bril, deze methode, werkt beter’, zegt de meneer, die verder laat weten dat bij één op de vier ongelukken sprake is van alcoholgebruik. ‘Ook medicijnen in het verkeer kunnen gevaarlijk zijn, net als drugs. Om dat beter te kunnen meten worden er nu allerlei testen gedaan.’
Meneer van ZAT is een van de tientallen mensen die een plek hebben weten te bemachtigen op de beurs, waarvoor liefst vierduizend senioren een invitatie ontvingen. En zo was er van alles te doen op de interessante beurs. Rijvaardigheid, verkeersregels, openbaar vervoer, banden, zithouding; het kwam allemaal aan bod. Net als dat er werkelijk prachtige scootmobiels te zien en te koop waren en wethouder Auwema een woordje deed. Over mobiliteit gesproken, de wethouder fietst tegenwoordig veel. Van Norg (woonplaats) naar Roden (werkplek). ‘Heerlijk. Even mijmeren over de dagelijkse dingen zonder gestoord te worden’, zei hij. Nadeel is wel de transpiratie. Zeker met zomerse temperaturen zoals afgelopen donderdag. Taxi Roden staat er ook, voorheen beter bekend als SEN-Taxi. ‘Onze website gaat binnenkort online. Taxi Roden spreekt toch meer aan. Is gemakkelijker te vinden ook’, laat een mevrouw vanachter een stand met leuke gadgets weten.
De gadgets van Bandenservice Poeder werken niet. Dat wil zeggen: de pennen van Albertus hebben waarschijnlijk net even te lang droog gestaan. Zelfs een beste veeg onder de schoenzool biedt geen soelaas. ‘Ik sta hier om vragen van mensen te beantwoorden’, zegt Albertus. Het moge duidelijk zijn; ook banden spelen een zeer belangrijke rol bij de verkeersveiligheid. Ook van de partij is Theo van der Veen van WiN. ‘We hebben niet zo heel veel met het onderwerp verkeer, wél treffen we hier heel veel senioren. Onze doelgroep’, zegt hij, terwijl in een stand naast Theo een mevrouw opnieuw een sleutelhanger uitdeelt. BOB staat er op. ‘Die krijg je normaliter als blijkt dat je je na controle alcoholvrij in het verkeer begeeft’, zegt ze.
Man van de wereld, Rob Zeelig, is er ook. Ook namens WiN. ‘Over vervoer gesproken. Voor mij is de scooter hét vervoersmiddel van deze eeuw. Wát een gemak. Ik ben net zo snel als met de auto in Groningen en parkeren gaat een stuk gemakkelijker kan ik je verzekeren.’
René Kuiper van de Roner Apotheek is er ook. Hij deelt een alleraardigst doosje pleisters uit. ‘Hebben we besteld omdat we dit jaar een halve eeuw bestaan’, zegt hij. Kuiper laat een website zien waarop mensen de naam van hun medicijnen in kunnen voeren om zo te zien of ze nog aan het verkeer deel mogen nemen. Ook het OV Bureau is er, net als de Rabobank en Bij Alex Brillen. Want goed zicht is ook een nogal wezenlijk onderdeel van verkeersveiligheid. ‘Ondertussen laat de meneer van ZAT weer iemand met tien glazen bier op een route lopen. En weer gaat het mis. De bril staat ‘scherp’ afgesteld. Feitelijk zie je helemaal niets. ‘En toch werkt het. Dit blijft de mensen namelijk bij.’ We hopen het maar.