“Het is voor mij een hobby die tot een passie is uitgegroeid”

Roden KC Hankel

Marian Hankel exposeert in havezathe Mensinge een bijzondere collectie Maastrichts aardewerk

RODEN – Even heel formeel beginnen: Tot begin september is in havezathe Mensinge een bijzondere verzameling Maastrichts aardewerk te zien. In de expositie worden stukken getoond uit de periode 1880-1940 van invloedrijke ontwerpers, verbonden aan de drie grote Maastrichtse fabrieken, namelijk Petrus Regout – later overgegaan in De Sphinx, Société Céramique en Mosa. Daaruit is een selectie gemaakt uit de zeer uitgebreide privéverzameling van de al jaren in Haulerwijk wonende Marian Hankel. In de pronk- en stijlkamers van de havezathe worden niet alleen verschillende prachtige serviezen getoond, maar ook soepterrines, stroopkannen, puddingvormen en lampetstellen kregen er een mooie en opvallende plek. De sfeervolle ambiance maakt dat de creaties van prominente en invloedrijke ontwerpers als J.H.Lint, C.M.E.Bellefroid, W.J.RRozendaal en C.H.M.Vos extra goed tot hun recht komen.
Tot zover het ‘officiële gedeelte’. Even interessant echter is de vrouw achter deze unieke aardewerkcollectie: Marian Hankel dus. Je kunt haar bewogen- en betrokkenheid tot het Maastrichts aardewerk misschien wel het beste formuleren met deze twee woorden: gereguleerde passie. Want opvallend is niet alleen haar oprechte belangstelling in deze materie die zich uit in het verzamelen van mooie objecten. Maar dat is ook de kennis die ze zich daarover eigen heeft gemaakt en die ze enthousiast maar in welgekozen woorden weet te formuleren. Ze weet er echt veel van af en hoe meer aardewerk Hankel in de loop der jaren onder ogen kreeg, hoe sterker haar onderscheidingsvermogen zich ontwikkelde. Haar omvangrijke collectie bestaat dan ook vooral uit hoogtepunten van wat de Nederlandse aardewerkindustrie in de loop der jaren heeft voortgebracht. Daardoor zijn vrijwel alle grote ontwerpers met hun serviesgoed vertegenwoordigd.
Als jong meisje ‘ontfermde’ Marian zich over een lampetstel uit de familie, dat eigenlijk niemand wilde hebben. “Dat was in feite het begin van mijn fascinatie voor aardewerk,”vertelt ze voorafgaand aan de rondleiding die de verslaggever kreeg. “Dat uitte zich eerst in het af-en-toe verzamelen van soepterrines en stroopkannetjes die ik mooi vond. Maar de echte passie ontstond pas jaren later, in 2004, in een periode dat ik fysiek niet goed uit de voeten kon en op mijn stoel achter de computer was gekluisterd. Marktplaats was toen net in opkomst, er was van alles op te vinden en inderdaad: ook behoorlijk wat Maastrichts aardewerk. De Art Deco periode, de stijl waarin de Maastrichtse fabrieken erg actief waren, sprak mij het meest aan en ik ging dan ook juist daarnaar op zoek.” Het was een suikerpotje van het Gloria-servies, dat ze als eerste vond en tegen een schappelijk prijsje kon kopen. “Het was te vies om aan te pakken maar na een sopje te mooi om waar te zijn,”zegt ze, nog glimlachend bij die herinnering die de vonk was waarmee haar liefde voor het aardewerk echt ontbrandde. Sedertdien struint ze in haar zoektocht naar ‘nieuwe’ oude objecten regelmatig Marktplaats en andere internetsites af. “Het wordt wel steeds moeilijker om iets te vinden wat ik nog niet heb, maar dat maakt het natuurlijk ook steeds spannender,”zegt ze. En:”Nee, naar braderieën en rommelmarkten ga ik niet, daar vind ik toch niet wat ik nog zoek.” Wél bezoekt ze als lid van de Vereniging Maastrichts Aardewerk die gemiddeld vijf beurzen per jaar organiseert – Meppel is voor deze regio de dichtstbijzijnde – deze exposities, maar ook om met ‘gelijkgestemden’ van gedachten te wisselen en historische feitjes uit te wisselen. Want met verzamelen houdt het bij Marian Hankel niet op, ze wil ook álles over de collecties, de ontwerpers en de achtergronden weten. Die kennis draagt ze graag over. Regelmatig is ze als gids op de havezathe Mensinge te vinden. Maar ook zonder deze begeleiding is het een feest om als individu of in groepen in de expositiekamers rond te lopen.
De expositie Maastrichts Aardewerk is tot en met 6 september te bezichtigen. Volwassenen betalen € 5,–, kinderen vanaf 7 jaar € 2,50. Voor groepen vanaf 10 personen bedraagt de toegangsprijs € 4,50. Meer info via 050-5015030 of info@mensinge.nl