‘Het leukste van alles? Dat we de passie voor ons bedrijf kunnen laten zien!’

Kommerzijl Oudebosch ei ei

Kommerzijl Oudebosch ei ei-2 Kommerzijl Oudebosch ei ei-3 Kommerzijl Oudebosch ei ei-4 Ei Ei Westerkwartier Fruitteeltbedrijf Oudebosch

NIEHOVE – De plek waar zo’n 40 voetbalvelden propvol staan met fruitbomen, is de tweede verzamellocatie voor Ei Ei Westerkwartier: Fruitteeltbedrijf Oudebosch in Niehove. Hoewel de organisatie van het Paasevent behoorlijk wat voorbereiding vergt, noemt oprichter van het bedrijf Jan van Woudenberg het initiatief fantastisch. “Een geweldige promotie voor West Groningen’. “We zijn jaren geleden begonnen met enkele honderden bezoekers. ‘Vorig jaar waren het er 2500!”

 

Iedereen zou het eens met eigen ogen moeten zien: hoe een appel vanaf de boomgaard als appelsap in een kartonnen 5-liter pak terecht komt. Alles, maar dan ook werkelijk alles, doen ze zelf op de fruitboerderij. Ze plukken het fruit -naast appels ook kersen, pruimen en wat peren- eigenhandig uit de bomen. Een deel daarvan gaat direct in de verkoop in de boerderijwinkel op het terrein, het andere deel wordt opgeslagen in grote houten kisten in de koelcel van de schuur naast de boerderij. In fasen worden de kisten met heftrucs uit de cel gereden en in een enorm lange roestvrijstalen wasbak gekiepert waar ze een heerlijke wasbeurt ten deel valt. In grote sappersmachines worden de appeltjes omgezet in zoete sap. In 1968 kocht Jan van Woudenberg, die opgroeide op een boerderij in Vleuten (bij Utrecht), de boerderij in Niehove waar voornamelijk veeteelt plaatsvond. “Ik herinner me het nog als de dag van gisteren”, vertelt Van Woudenberg over zijn kindertijd op de boerderij: “de hoogstambomen waar je met ladders het fruit uit de bomen moest halen, dat weet ik nog zo goed. Als kind vond ik dat echt geweldig. Ik ben opgegroeid met fruit. Snoep kwam er bij ons niet in”, lacht hij. “Toen al wist ik dat ik later iets met fruit wilde doen. En ook al vrij snel dat dat dan wel in het noorden van het land moest zijn. De grond is hier stukken goedkoper. Zo is het begonnen. Alle vee deed ik weg en plantte fruitbomen. Vlot daarna verkocht ik het fruit in de boerderijwinkel.” De winkel waar behalve fruit ook onbespoten wortels, bonen, grauwe erwten, Bildstars, honing en héél veel gezonde sapjes te koop zijn, wordt nu gerund door Van Woudenbergs dochter Els. Sinds kort woont zij met man Harold en kinderen in het achterhuis van de boerderij. “Wat we ook nog doen zijn schoolprojecten”, gaat Van Woudenberg verder. “Op heel veel basisscholen leveren wij fruit”, vertelt de ondernemer terwijl hij de deur van de fruitverwerkingsplaats opent. De zoete geur van oma’s appeltaart komt je tegemoet. Tijdens het Ei Ei-event mogen kinderen zelf hun flesje appelsap fabriceren. Of een lekkere appeltaart bakken is de grote oven waar wel tien taarten tegelijk in kunnen. “Kinderen vinden het fantastisch om te ontdekken hoe ze van appels sap kunnen maken. Er is echt van alles te doen hier. Rondom de boerderij staan verschillende stands met streekproducten en bezoekers kunnen en boottochtje maken via de fruitgaard naar het Kommerzijlsterriet. Sietse van der Wal van bootverhuur in Lauwerzijl vaart de hele dag met een paar bootjes. En als het een beetje meezit staan de eerste bomen in bloei. Maar het leukste van alles? Dat we de passie voor ons bedrijf kunnen laten zien!”