‘Het linkerrijtje en meedoen om een periodetitel’

VV Roden Wouter

Wouter Jager: de onverzettelijke

RODEN – Eigenlijk is Wouter Jager- 24 pas- bepaald niet het prototype van wat voor heel veel mensen een typische Roner (lees: VV Roden) voetballer is. Flegmatiek is hij niet. Heel veel techniek – geeft ie zelf toe- heeft hij ook niet. Wouter moet het vooral hebben van hard werken. Heel hard werken. En opgeven komt in zijn woordenboek niet voor. Hoewel pas 24 jaar, wacht hem straks alweer het zesde seizoen als speler van de Roner hoofdmacht. Nog iets: doorgaans valt de doorsnee Roner voetballer niet op door het uitspreken van ambities. Wouter doet dat wel. ‘Het linkerrijtje en meedoen om een periodetitel. Dat is ons doel en daar moeten we met z’n allen voor gaan’, zegt hij onomwonden.
Kleine Wouter had geluk. Net toen hij als klein mannetje wilde voetallen, startte VV Roden met puppyvoetbal. De volgende stap werd F3 en daarna speelde Jager steeds in de hoogste jeugdteams. En nu dus alweer jarenlang in de hoofdmacht. Het liefst als rechtsback, met een directe tegenstander. ‘En het liefst nog een goede voetballer ook. Iemand waar ik me heerlijk ik kan vast bijten. Daar houd ik van. Net als opkomen. De rechtsbackpositie is voor mij echt ideaal’, zegt Wouter, in het dagelijks leven werkzaam voor Primera Roden.
Vraag Wouter niet naar namen van tegenstanders. Daar verdiept hij zich amper tot niet in. ‘Een Ruger van der Laan bijvoorbeeld, die weet echt alles van de tegenstander. Ik weet dat niet. Pas sinds we met een groepje Toto spelen, ben ik me wat meer in voetbal gaan verdiepen’, lacht Wouter, die behalve twee keer trainen en de wedstrijd op zondag op het veld, ook voor Roden 2 in de zaal uitkomt. Ook een bewuste keuze. ‘Ik speel nu ruim een jaar in de zaal en merk dat ik daar beter van wordt, Rustiger aan de bal bijvoorbeeld. Met ons team zijn we kampioen geworden het afgelopen seizoen. Onze nieuwe trainer Harry Zwiers is voor zaalvoetbal. Ook hij zegt dat het goed is. Dat je je techniek ontwikkelt en er een completere voetballer van wordt.’ Dat laatste is bijzonder, maar ook weer niet. Doorgaans hebben veldtrainers een hekel aan zaalvoetbal, Zwiers was zelf een icoon in de zaal. Dat verklaart natuurlijk een hoop.
Trainers. Wouter versleet er al heel wat. Wim Bakering was de eerste bij de senioren. ‘Het was even wennen, maar Wim was echt een goede trainer. Hij maakte je beter. Daarna kwam Heiko van den Berg. Niks mis mee verder, maar wel een stuk minder dan we gewend waren. Wietse de Jong vind ik een heel goede trainer. Hij weet als geen ander hoe iemand in elkaar steekt en weet hoever hij kan gaan. Hij voelt het goed aan. Onder hem ben ik zeker beter geworden. Voor mij was het een verrassing dat hij besloot weg te gaan, voor anderen wat minder.’ Nu staat Harry Zwiers dus voor de groep, na een jarenlang dienstverband bij Helpman. ‘Ik had laat vakantie en ben dus relatief nog maar kort in training. Wat ik merk is dat Harry een heel sociale trainer is. Ik merkte ook meteen dat hij ontzettend veel van voetbal weet. Bovendien hamert hij op kleine dingen. Op details. Ik heb een goed gevoel bij de nieuwe trainer. Ik zie de samenwerking zeker zitten.’
En dus is Jager optimistisch gestemd. ‘ De selectie is denk ik ongeveer op gelijk niveau gebleven. Martijn Plukker en Luuk Keizer zijn weg, daarvoor zijn René de Vries en Guido Bos – beiden van TLC – teruggekomen. De Vries is een echt aanspeelpunt en ook Guido is rustig aan de bal. Daarbij is er nog wat talent aan de selectie toegevoegd. Er staan dus een leuke groep en ook de sfeer is prima. Alle ingrediënten zijn er dus om te presteren.’ Vraag Wouter niet naar de titel—en degradatiekandidaten. ‘Nou ja, als ik toch een kampioenskandidaat moet noemen dan is dat denk ik onze eerste tegenstander in de competitie. Zondag spelen we uit bij Groninger Boys. Zij promoveerden vorig jaar net niet naar de Eerste Klasse. Groninger Boys is een goede ploeg. Je kunt van ze winnen, als je ze stevig aanpakt. Hard wilt werken. Je moet in elk geval niet op achterstand komen. Dan krijg je het lastig. Inderdaad, we spelen op kunstgras. Ik ben daar blij mee. Net zaalvoetbal hè.’

Wouter moet er niet aan denken naar een andere club te verkassen en is van mening dat de club de laatste jaren de zaakjes steeds betere voor elkaar krijgt. ‘Denk maar eens aan de verlichting rond het trainingsveld. En ook de staat van het hoofdveld is veel beter dan voorheen. Wietse de Jong zat daar ook bovenop. Verder krijgen we voor het eerst in de historie presentatiepakken. Haha, inderdaad, dat is wellicht wat laat. Men dacht dat wij liever niet van die pakjes droegen, maar na stemming bleek dit toch anders te liggen. Het zijn kleine dingen, maar wel goed voor de uitstraling. En verder is het bij VV Roden nog echt amateurvoetbal. Trainingskleding? Moeten we zelf maar regelen net als nieuwe voetbalschoenen. Ik vind dat ook wel de charme van de club. Ik kan me niet voorstellen ooit elders te spelen.’