Het meest verrassende festival in de regio staat voor derde editie

Roden Proeft staat weer in de steigers

RODEN – Festival Roden Proeft vindt dit jaar alweer voor de derde keer plaats. Op zaterdag 6 juli staat Roden in het teken van dit verrassende en smakelijke festival. De week hiervoor zal er in de gehele gemeente weer genoeg te doen zijn. De Krant blikt vooruit en neemt alvast een voorschot op de aanstaande festiviteiten. Een voorproefje, zo u wilt!

Met een dorpenbattle en een vlogwedstrijd heeft de organisatie nieuwe elementen aan het geheel toegevoegd. De dorpenbattle moet een uitdagende quiz opleveren, waaraan inwoners uit heel Noordenveld met hun dorp, wijk of buurtschap kunnen deelnemen. Dit alles begint al op zaterdagavond 29 juni en zal op 6 juli eindigen met een spectaculaire finale op de Albertsbaan. Op zondag 30 juni wordt er gefietst. Een recreatieve tocht langs kerken en kroegen, laat fietsliefhebbers de mooiste plekjes van de gemeente Noordenveld ontdekken. Uiteraard wordt ook aan de kleintjes gedacht. Kinderen kunnen een tocht van tien kilometer fietsen. Dat zal een soort speurtocht worden. Alle fietsers eindigen in Roden, alwaar ze door een koor worden onthaald. Ook zullen er koren en lekenpreken worden gehouden in de verschillende kerken langs de route. Een mooi gevarieerd aanbod dus!

De vlogwedstrijd is een wedstrijd voor kinderen van elf tot en met veertien jaar. Onder het motto ‘tap een mop in een vlog’, mogen zij hun creativiteit de vrije loop laten. Tot 1 juli kunnen zij hun eindresultaat insturen en de leukste drie vlogs worden op de Albertsbaan vertoond tijdens Roden Proeft. De Drèentse Aovend wordt zoals gebruikelijk aan de vooravond van het festival gehouden. De organisatie wordt overgelaten aan Tea Nijnuis, de Streektaaldichter die ook vorig jaar een prachtig programma op poten zette. Met zang, voordrachten en een boekenkrooi belooft het weer een topavond te worden. En – het mag geen verrassing heten – de avond wordt volledig in het Drents verzorgd!

Het festival zelf is aan enige wijzigingen onderhevig. Dat is niet vreemd, want een festival is altijd in beweging. Zo wordt er dit jaar later afgetrapt. Was dat eerst 11:00 uur, is dat dit jaar 14:00 uur. ‘Dat doen we bewust’, zegt Cobie Buist namens de organisatie. ‘Op zaterdagochtend is men toch vaak naar de vereniging of hebben ze andere verplichtingen. Vandaar dat we later beginnen.’ Tijdens het festival wordt de Albertsbaan omgetoverd tot grote Amsterdamse kroeg. Het entertainment wordt verzorgd door Café Bolle Jan, een ensemble van Amsterdamse muzikanten die op ieder feest voor een topsfeer zorgen. De Amsterdamse kroeg moet het winkelend publiek uitnodigen om langs te wippen voor een drankje. ‘We houden het laagdrempelig en vooral heel gezellig. Iedereen kan komen aanwaaien’, zegt Cobie. ’s Avonds zal het programma worden afgesloten met het welbende ‘Proeven en Toeven’. Wegens groot succes herhaald!

Kortom: Festival Roden Proeft belooft weer een grandioze viering van de zomer te worden. Een festival waar heerlijk eten, cultuur en kunst bij elkaar komt. Kijk ook zeker op www.rodenproeft.nl om alle ontwikkelingen in de gaten te houden!