‘Het praatje van de zorgboerderij klopt niet’

image

Ex-vrijbuiter Jaap van Zuijlekom:

RODEN- Eigenlijk wil hij helemaal niet in de publiciteit. Want: ‘wat valt er over mij te vertellen?’ ‘Business’ doet –ie al lang liet meer. Geen enkele behoefte meer aan zelfs. Oprichter van Kampeerhal De Vrijbuiter Jaap van Zuijlekom is met heel andere dingen bezig. Met het bewateren van zijn 225 vruchtbomen bijvoorbeeld. En als het allemaal volgens plan verloopt, is hij binnenkort eigenaar van landbouwgrond. Morgenavond staat de ‘Terugkoop kavel Van Zuijlekom’ op de agenda van de raadscommissie. Het plan is om zijn industriegrond aan de Roder Vrijetijdsboulevard voor het grootste deel te verruilen voor landbouwgrond.

Concrete plannen heeft hij er nog niet mee. Dat de voormalig ondernemer, volgens praatjes in de wandelgangen, een zorgboerderij zou gaan beginnen klopt in ieder geval niet. Van Zuijlekom, niet onmiddellijk herkenbaar door de stevige maar keurig getrimde baard, maakt een zichtbaar ontspannen indruk. Hij legt graag uit hoe het zit. “Ik heb wel een idee hoe dat verhaal de wereld inkomt”, begint Van Zuijlekom terwijl hij achteroverleunend van een cappuccino geniet. “Ik heb nog een pand (Box 7, red.) aan de A7 in Leek. Nadat ik er verschillende huurders in heb gehad die ook allemaal weer failliet gingen, was ik er klaar mee. Toen ben ik gaan praten met Stichting De Zijlen. Hoe mooi zou het zijn om er een houtwerkplaats te creëren? Een plek waar mensen met minder kansen in de wereld, tuinbanken of konijnenhokken kunnen maken. De stichting bleek superenthousiast. Uit een failliete boedel heb ik houtbewerkingsmachines gekocht. Alles was in principe rond. Tot dat de overheid een streep door het vervoer haalde. Het ophalen en brengen van cliënten werd niet langer vergoed. Dat betekende het einde van het plan.”

Anderhalf jaar later kocht Van Zuijlekom een boerderijtje in Leutingewolde om er zelf te gaan wonen. “Nou, ja… en voor veel mensen is één plus één twee hè? Het plan met De zijlen zou je als ‘zorg’ kunnen zien en dat gecombineerd met de aankoop van de boerderij, tja.. dan heb je zorgboerderij!”, lacht Van Zuijlekom die 225 appel-, peren- en andere fruitbomen op zijn erf heeft gepoot. “Daar moet ik natuurlijk iets mee straks, met al dat fruit. Misschien laat ik er sap van maken. Maar goed, het is nog geen augustus. Ik heb nog even. In ieder geval geen zorgboerderij voor mij.”