Het smakelijkste festival van het Noorden is in aantocht

Roden Proeft de zoete festivalsmaak

NOORDENVELD – Het voorproefje van Festival Roden Proeft is inmiddels al in volle gang. Met een fietstocht door de gemeente Noordenveld (inclusief culinaire versnaperingen) en het vertonen van documentaires over Hindericus Scheepstra en Generaal van den Bosch, maken we ons langzaam maar zeker op voor het ‘moment suprême’. Festival Roden Proeft belooft is een culinair feest voor de gehele gemeente.
Zaterdag om 11:00 uur barst het geheel los, met de Paisers Hopsingers die op de Albertsbaan zullen optreden. Hét hoogtepunt van het festival moet echter de Eddy Zoëy Band zijn. Onder leiding van de bekende Nederlander, die we onder andere kennen van zijn hit ‘Bijna’ wat in 2011 werd uitgebracht. Een grote naam, die de bezoekers met zijn band zal meenemen in een muzikale reis door de Nederlandse popcultuur. Van Boudewijn de Groot  tot Lil’ Kleine: alles komt aan bod. Dit alles in het teken van cultureel erfgoed, eveneens het thema van de gemeente Noordenveld dit jaar. Hierbij mag muziek niet ontbreken en in dat opzicht is een tijdreis door de Nederpopgeschiedenis een mooie manier om hierbij stil te staan. Kans maken op een Meet & Greet met Eddy Zoëy is overigens mogelijk. Hiervoor dient u een kijkje te nemen op de Facebookpagina van Roden Proeft.
Sowieso belooft het festival een gevarieerd programma, met uiteraard eten en drinken. Of, zoals de Vereniging van Volksvermaken het liever noemt, ‘drinks en bites van verschillende foodtrucks’. Kosten noch moeite worden gespaard om er een superfeest van te maken. Zo zal er een heuse Johnny Cash Tribute Band spelen op het festival. ‘Boys named Sue’, moet een feest der herkenning zijn voor de liefhebbers van de muziek van deze legendarische zanger. Boys Named Sue is een grote naam in Nederland en daarbuiten, vanwege hun sterke repertoire. De muziek van deze band doet denken aan het leven in de bajes, waarmee direct een link wordt gelegd naar de penitentiaire inrichting in Veenhuizen. Ook vindt, ten tijde van het festival, het Rondje om de Brink plaats. Zo komen de bezoekers in aanraking met al het culturele erfgoed rondom de Brink in Roden.
Gedurende de hele dag zal er straattheater en straatmuziek zijn. Genoeg cultureel en kunstzinnig talent dus, in het centrum van Roden.

Proeven en toeven

Hét absolute toetje op de culinaire taart, is het proeven en toeven in Roden. Voor slechts 19,50 euro kunnen bezoekers een heerlijke ervaring tegemoet zien. Op drie verschillende locaties – rondom de Brink in Roden – kunnen er dan drie lekkernijen worden geproefd. Er is bewust gekozen voor deze uitsmijter, aangezien dit uitstekend op het festival aansluit. Voor liefhebbers van goede kookkunst en voor hen die zich graag laat verrassen, is dit een niet te missen kans. Het proeven en toeven start vanaf 18:30 uur en voert de deelnemers langs Het Wapen van Drenthe, KomMaarBinnen en La Comida. Aanmelden kan via www.rodenproeft.nl.

Drentse Aovond

Aan de vooravond van het festival, vindt in Peize een heuse ‘Drentse Aovond’ plaats. U raadt het al: de voertaal is dan Drents. De avond wordt geleid door Peizenaar Tea Nijnhuis. Meerdere ambassadeurs van het Drentse woord zullen er een leuke en enerverende avond van maken. De avond vindt plaats in Café Ensing en – geheel in stijl met het thema – zal er voornamelijk aandacht worden geschonken aan de Drentse taal. Belangrijk cultureel erfgoed, wat zeker niet verloren mag gaan. De avond begint om 20:00 uur en entree is gratis. De koffie, thee en cake staan klaar voor de bezoekers, alles geheel aangeboden door Stichting Proef Noordenveld.

Genoeg redenen dus om u te verheugen op een heerlijk weekend. Zie elders op deze spread de plattegrond van het festival en het volledige programma. Meer informatie? Kijk op www.rodenproeft.nl.