Het sprookje van Tolbert-Leek, het wonder van TLC

    OOSTERWOLDE – TLC is helemaal terug! De ploeg van Wander Balkema veroverde vorige week donderdag het kampioenschap door in de beslissingswedstrijd Oldeholtpade te verslaan. Oldeholtpade, de ploeg die zo lang bovenaan stond, maar vorige week een cruciale nederlaag slikte, terwijl TLC geen fout maakte. In Oosterwolde pakten de wit-groen-blauwen de geboden kans met beide handen aan. Na de 2-0 zege was de ontlading gigantisch.

    “Ik ontwaak uit een droom”, bekent succestrainer Wander Balkema. “We staan weer met beide beentjes op de grond. Tot vorige week zondag hield ik er geen rekening meer mee. Wel had ik de hoop op Amboina, de beste ploeg waartegen we gespeeld hebben. Ik wist dat Amboina gekke dingen kon doen. Ze speelden nergens meer om, wel hadden ze punten in mindering vanwege de wedstrijd in Zevenhuizen. Oldeholtpade was al met een been het kampioenschap aan het vieren, ze hadden de bloemen al mee. Maar de Friezen verloren met 4-2, terwijl TLC gewoon deed wat het moest doen: winnen. De drie punten achterstand was in een keer weggewerkt en dus moest er een beslissingswedstrijd aan te pas komen wie het kampioenschap mocht opeisen. “Het was in een keer omschakelen. De focus lag bij de groep zelf. Ze waren gemotiveerd, stonden op scherp. De gretigheid kwam uit de spelers zelf. Ik heb geen seconde getwijfeld dat we zouden verliezen. Ik wist dat het goed zou komen. Oldeholtpade is net als TLC een jong team, met een hele goede spits. Thuisvoordeel? Nou, integendeel. We hadden drie bussen vol supporters mee, het was TLC-gekleurd. Met spandoeken, vuurwerk, een fantastisch feest. Ik had 90 minuten het gevoel dat we in Leek speelden. Uiteraard was er sprake van spanning. Maar dan bof je met een goalgetter als Stefan van Leeuwen, die snel de 1-0 maakte. Dan valt er een last van de ploeg. Aan het einde van de eerste helft had Oldeholtpade een goede fase. Met dank aan de keeper en de verdediging bleven we op de been. Daarbij moet het centrale duo Danny Koning-Frank Spaan genoemd worden. Deze 18-jarige spelers hebben gespeeld als beesten. In de tweede helft werd Oldeholtpade agressiever, maar toen Van Leeuwen de tweede maakte, was het duel gespeeld. De ontlading na afloop was gigantisch. De puzzel is compleet. Mooiste moment was dat Frank Driessen de beker omhoog hield. Driessen ondergaat een chemokuur en voetbalt voorlopig niet. Hij heeft een zware periode voor de boeg, maar heeft wel goede vooruitzichten.

    TLC op de weg terug. Vorig jaar eindigde de Rodenburg-club nog voorlaatste. Vorig jaar was de club aan het revalideren en in opbouw. Dit is een compleet ander elftal. Heel veel jeugd is teruggekeerd. Ze hebben een hele andere instelling. Op de laatste training waren achttien man. Mede daardoor hebben we zoveel punten. We hebben er nooit druk opgelegd van een kampioenschap. Tolbert en Leek zijn definitief samengesmolten. In de kantine krioelt alles door elkaar. We gaan verder, alles is een. Deze jongens hebben het plafond nog niet bereikt. Het team blijft bij elkaar. Alleen Patrick Kolkema en Roel Elders (twijfel door werk) zijn er volgend seizoen niet meer bij.

    Het seizoen kan niet meer stuk voor TLC, dat grossiert in kampioenen. Van de senioren is naast het eerste ook het vierde kampioen, terwijl van de jeugd onder andere A1, B1 en F1 de titel pakten. Heel veel kampioenen. Door het late tijdstip in Oosterwolde zal er nog een feestrondrit komen door het dorp met alle winnaars. “Dat wordt een hele grote platte kar”.