‘Het stereotype beeld van bejaarden met een thermoskan koffie is echt achterhaald.”

Afbeelding
actueel

Aantal deelnemers Fiets4Daagse nét iets onder vorig jaar

NORG – “Vier dagen lang bivakkeren tussen de 1000 en de 1200 mensen hier in de omgeving. Die moeten allemaal eten en drinken. Een geweldige impuls voor de regio toch?”, roept Norger Wim Strijland, opperhoofd van het secretariaat van de Fiets4Daagse. Hoewel het fietsevenement dat dit jaar voor de vijftigste keer gehouden wordt misschien nog een wat stoffig imago heeft, is dat het allang niet meer, volgens Strijland. “Het stereotype beeld van bejaarden met een thermoskan koffie is echt achterhaald.”

Met Norg als startplaats sprongen de deelnemers afgelopen week op de fiets voor een tochtje van 40 of 60 kilometer. Ook mensen met minder bewegingsmogelijkheden konden gewoon meedoen aan de tocht. In hun scootmobiel of rolstoel reden zij de RollOn, een rit van 25 kilometer over extra brede paden. Kinderen fietsten mee met de 30 kilometerroute ‘4kids’. En niets moet, alles mag. Zo kon je ervoor kiezen om iedere dag mee te doen, maar één of twee dagen was ook een optie. Iedere dag schreven meer dan 1000 deelnemers zich in voor de rit door Drenthe. Hoewel het aantal deelnemers nét iets onder dat van vorig jaar lag, 12.049 tegenover 13.300, was de tocht opnieuw een succes.

Steeds meer jonge deelnemers

Nog niet eerder deden zoveel jonge gezinnen mee aan de Fiets4Daagse, weet Strijland. De speciale kinderroute is er nu voor het derde jaar. “Echt een succes. Maar daar zet de organisatie ook op in. Om de zeven kilometer is er een activiteit. Welke? Een bezoekje aan de kinderboerderij, een hand van was maken, boogschieten, mountainbikeclinics en vanmiddag staat hier een 10 meter hoge klimwand. Wat we ook veel zien zijn kinderen die de route samen met hun opa en oma fietsen.” Dat is ook het geval bij Silke Sleyfer uit Leek en Anouk Poelstra uit Eelderwolde. “De Fiets4Daagse is traditie bij ons”, vertelt Silke. “We fietsen hem altijd samen met opa Frans en oma Anneke. Het is altijd zo gezellig en er is een hoop te doen. Zelf smoothy’s maken bijvoorbeeld. Zoooo leuk!”, roepen de meiden terwijl ze wat meloen, perziken, bananen en een bosje verse munt in een blender proppen. Het meest verheugen de dames zich nog op de beloofde komst van de 3D-printer op het festivalterrein. “Gaan we een telefoonhoesje printen.”

De familie Dolfing uit Emmen fietst al jaren mee met hun vrienden uit Scheemda. Gewoon, voor de gezelligheid, het natuurschoon en de leuke binnendoorweggetjes. Waar ze vroeger de 60 kilometertoer reden, pakken de echtparen nu de route van 40 kilometer op hun elektrische fietsen. “We worden een dagje ouder hè?” Bivakkeren doen ze op Boscamping Langeloërduinen in Norg. Zelf een beetje kokkerellen, roseetje erbij, dat werk. Ondertussen turft Barbera Wekema zich een ongeluk op de stempelpost bij de Roder Kinderboerderij. Het is net half een en ze zit al op 450 streepjes. Ze doet het al jaren. En nooit met tegenzin.

Impuls voor de regio

Wie ook zichtbaar in hun nopjes zijn, zijn de horecaondernemers aan De Brink in Norg. Zij zijn maar wat blij met de almaar toenemende klandizie op de terrassen. De broodjes bal, tomatensoepjes en stokbrood met huzarensalade zijn niet aan te slepen. Stefan Timmer van Cafetaria, Pannenkoekhuis en Restaurant De Baander deelt het plein voor zijn zaak samen met overbuurman Café Zwaneveld. Aan de ene kant verzorgt De Baander de hapjes en drankjes, aan de andere kant van het plein, dat gescheiden is door hoge statafels, doet Zwaneveld dat. De muziek hebben ze net als het grote podium, als collega’s onderling geregeld. “Het loopt top. Je moet niet denken dat we hier uitgebreide driegangen menus’s staan te serveren, maar vooral de plates en de daghappen doen het goed.” Terwijl de terrasbezoekers zich tegoed deden aan alle heerlijkheden en kinderen zich vermaakten met allerlei spelletjes, dook plotseling nog een BN-er op: Renate Goenewold bezocht het spektakel op de Norger Brink. “Al met al een geweldige impuls voor de hele regio”, noemt Strijland de vierdaagse. “Iedere dag zijn hier tussen de 1000 en de 1200 mensen die een terrasje pakken, overnachten, hun tank volgooien en boodschappen doen. Daar profiteert iedereen van.”

Dat de Fiets4daagse een behoorlijke voorbereiding vergt, blijkt al uit het feit dat er iedere dag een andere route door het Drentse landschap op het programma staat. De vierdaagse komt door plaatsen als Zeijen, Gasteren en Eext, maar ook door Roderwolde, Zevenhuizen, Nietap, Eelde en Peize. Om de zoveel kilometer wordt er gestopt voor een lunch- of plaspauze of om de accu van de elektrische fiets aan het stroom te hangen. Zodra het fietsfestijn achter de rug is wordt er geëvalueerd door de organisatie. In oktober zitten ze alweer bij elkaar voor tochten voor volgend jaar. “In januari moeten alle routes klaarliggen.”

UIT DE KRANT

Lees ook