Het wachten is nu op Klaas Smid

Hans van der Laan-2 2014

De erfenis van Hans van der Laan

NOORDENVELD – Het ging de afgelopen week nog vaak over het indrukwekkende afscheid van Hans van der Laan. Nu Hans (en Wilma) in Australië bivakkeert voor een welverdiende ruime vakantie, wordt er meer en meer gesproken over zijn opvolger: Klaas Smid. Smid, nu nog wethouder in Ommen, begint officieel op 1 november aan zijn klus. Het ligt in de lijn der verwachting dat Smid al eind oktober op het gemeentehuis in Roden te vinden is. Op 3 november krijgen inwoners van Noordenveld de gelegenheid de hand te schudden met Smid en zijn vrouw in de hal van het gemeentehuis.
Tot die tijd moeten ‘we’ het doen met verhalen over Smid. Met vragen over de portefeuilleverdeling ook, want nu Van der Laan weg is, gaat het meer en meer daar over. Naar verluidt gaan er binnen de Noordenvelder politiek stemmen op om de burgervader géén noemenswaardige portefeuilles te geven. Slechts op die manier kan de nieuwe burgemeester boven de partijen staan, iets dat – op bescheiden schaal- volgens een aantal politici niet altijd op Van der Laan van toepassing was. In dat geval zou Smid veelal een ceremoniële functie krijgen. Dan ook zou het een wel heel dure kracht voor de gemeente worden. Dan heb je een burgemeester die waakt over openbare orde en veiligheid, op dinsdag met het college vergadert en de rest van de week vooral lintjes doorknipt. Als er al iets door te knippen is.
Een burgemeester zonder noemenswaardige portefeuille lijkt daarom ondenkbaar. Te duur en bovendien zou het voor Smid juist goed zijn wél een aantal portefeuilles op zich te nemen. Dit zeker ook in het kader van de inburgering. Het kennismaken met de mensen en de gebruiken in Noordenveld. Opdat Smid snel één van ‘ons’ wordt en de eigenaardigheden van dorpen en mensen snel leert kennen.

Sport zou een aardige portefeuille voor Smid kunnen zijn, temeer hij jarenlang wethouder sport geweest is. Bovendien: Smid is een voetbaldier én – niet onbelangrijk- ook fietsliefhebber. De verwachting is echter niet dat de zittende wethouders hun zware portefeuilles af zullen staan. Niet voor niets zijn deze portefeuilles tijdens de coalitieonderhandelingen tot in den treure besproken en uitonderhandeld. Het zou vreemd zijn als wethouder Auwema bijvoorbeeld zijn portefeuille sport af zou stoten, of hij zou één van de portefeuilles van Van der Laan daarvoor terug moeten krijgen. Veenhuizen bijvoorbeeld, al zou dat wellicht meer iets zijn voor Gerrit Alssema. Hoewel, een lobby van een burgemeester levert vaak meer op dan – met alle respect- een wethouder, en dus zal Smid straks ook Veenhuizen wel in z’n portefeuille krijgen. Gelukkig voor Smid zit Veenhuizen wat betreft de Werelderfgoedlijst in het afrondingsproces. Want wat Van der Laan daar gedaan kreeg, ondermeer zestig miljoen euro lospeuteren, dan kan Smid nooit en te nimmer evenaren. Veenhuizen zal altijd verbonden blijven met Van der Laan. Komt Smid echt nooit tussen.
Pas na 1 november zal de portefeuille van Van der Laan verdeeld worden. Of verdeeld? Wellicht neemt Smid gewoon de gehele portefeuille over. Die optie is er natuurlijk ook. Het college maakte uiteraard al kennis met Smid. Van dat college kende Gerrit Alssema Smid al langer, van de tijd dat Alssema wethouder sport in Noordenveld was. En waar je je oor ook te luister legt, overal hoor je termen als ‘toegankelijk’ en ‘kennis van zaken’ als het de nieuwe burgemeester betreft. Bovendien is Smid een man die sturing kan geven. Nog heel even en dan weten we meer. Het wachten is op Klaas Smid. Tot die tijd is locoburgemeester Henk Kosters de belangrijkste man van de gemeente.