´Het waren prachtige jaren´

José Hooiveld neemt afscheid

NORG – Terugkijkend op een omvangrijke welzijnscarrière kan José Hooiveld niet anders concluderen dan dat het mooie jaren waren. De laatste jaren was Hooiveld werkzaam bij Welzijn in Noordenveld,  bij het team van  Noordenveldwerkers die bij vragen over zorg, welzijn en hulp  bij de mensen thuis gesprekken voeren aan de keukentafel.

Geboren in het Twentse Delden, volgde José in Hengelo de Middelbare Meisjesschool en aansluitend de Sociale Academie met de werkrichting Sociaal Cultreel Werk. ´Na de opleiding kreeg ik meteen werk bij Het Vliet in Leeuwarden. Ik deed jongerenwerk. Na een paar jaar kwam Pentastoma in Roden in beeld. Ik heb hier eventjes gewerkt. Ook jongerenwerk en ik mag zeggen best wel een ruige periode, maar zeker ook een mooi periode.  Het bredere welzijnswerk voor alle doelgroepen heb ik leren kennen bij De Schakel in de wijk Baggelhuizen in Assen. Ik had een bureau in een bezemkast en alles was nog  in ontwikkeling. Eind jarentachtig kwam Norg in beeld. Eerst bij Jeugd- en Vormingswerk Norg, later Stichting Welzijn Norg en dat ging in 2000 over in Welzijn in Noordenveld.´

Doordat man Aaldrik in Vries werkte, was Zeyen een goede woonplaats. De zonen Bas en Jos werden geboren. Dat werden twee uitstekende voetballers en dat gegeven zou voor een groot deel de latere familiegeschiedenis inkleuren.  Naast werk was er een leven als voetbalmoeder. Een taak die zij met Aaldrik altijd met enthousiasme op zich heeft genomen. ´Ik heb dertig jaar in Norg gewerkt en we wonen hier nu ook al weer 24 jaar. Ik weet dat nog precies. Ik werd veertig op de dag van verhuizing. Norg is een mooi dorp en we hebben er mooie herinneringen aan. Het voelde als thuis in Delden. Een mooi plattelandsdorp met aardige mensen.´

De werkzaamheden in het Norgse waren breed van  opzet. Kinder- en jongerenwerk, cursuswerk voor volwassenen, werkloosheidsprojecten, ouderenactiviteiten en met veel projecten als bijvoorbeeld ´Seniorenvoorlichting´. José Hooiveld werkt zoals zij is. Schuif maar aan, bel maar wanneer je kan. ´Ik ben altijd voor een werkwijze geweest waarbij je goed benaderbaar moet zijn voor mensen. Als iemand mij eens privé belde of op zaterdag op de deurbel stond te rammelen, dan heb ik daar  geen problemen mee. Welzijnswerk kent geen 9 tot 5 mentaliteit. Je bent net zo goed ´s avonds als in het weekend welzijnswerker. In mei 2012 heb  ik er voor gekozen om mij aan te sluiten bij het project Noordenveldwerker. Een project waarbij WiN, maatschappelijk werk en de gemeente samenwerken om zorg en hulpvragen op te lossen. Ik heb de afgelopen jaren heel wat keukentafelgesprekken gevoerd.´

Zoals elk beroep zijn voordelen kent, zijn er natuurlijk ook nadelen. Dat door de gemeentelijke bezuinigingen het kantoor in Norg op slot ging, was zo´n nadeel. ´Het was niet anders, maar bereikbaarheid met een laagdrempelige inloopvoorziening kreeg toen wel een knauw. Gelukkig kon ik veel vanuit huis werken en dat beviel mij prima. Daarnaast, keukentafel gesprekken zijn soms best wel zwaar. Er ligt altijd een zorgvraag door ziekte of handicap of een hulpvraag door ouder worden of om een andere reden. Je doet je best om het naar omstandigheden samen goed op te lossen. In die zin kan ik terugkijken op een hele mooie tijd.´ José Hooiveld heeft vrijdag nog een feestje voor haar collega´s, natuurlijk in eigen achtertuin, en ziet daarna wel verder wat er op haar pad komt. ´Aandacht kan ik nu ook geven als  trotse oma aan de kleinkinderen Mees, Teun, Finn en Elin.  Dat vinden Aaldrik en ik geweldig.´