‘Het was een gekkenhuis, deze week. Maar wel een heel leuk gekkenhuis’

Tanja Haseloop burgemeester van Oldebroek

LEEK – Voor VVD-politica Tanja Haseloop gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Na haar wethouderschap hoopte ze nog een keer de burgemeestersrol toebedeeld te krijgen. En dat is haar gelukt. Donderdagavond werd ze door de vertrouwenscommissie van de gemeente Oldebroek gebeld met de mededeling dat ze is voor gedragen als burgemeester. Op 3 oktober wordt ze geïnstalleerd. “Natuurlijk is het dubbel, ik doe hier leuk werk met leuke mensen. Dat moet ik achterlaten. Maar voor mij is dit een droom die uitkomt. Ik denk dat ik er een heleboel van mezelf in kwijt kan.”

Oldebroek is een plattelandsgemeente onder de rook van Zwolle. Lijkt als gemeente een beetje op de voormalige gemeente Leek, vindt Tanja Haseloop (52) die Adriaan Hoogendoorn (ChristenUnie) opvolgt als burgemeester. “Een gemeente met 24.000 inwoners, met grote en kleinere kernen. Een prachtig gebied, met water, bos, heide en polder. Er is veel bedrijvigheid, veel ondernemende mensen. Ze werken over gemeentelijke en provinciale grenzen. Dat spreekt me heel erg aan”, zegt een stralende Tanja die tot de laatste drie kandidaten behoorde. Onwerkelijk is het nog wel.

“Natuurlijk hield ik er rekening mee dat het zou kunnen gebeuren. Helemaal toen ik hoorde dat ik tot de laatste drie kandidaten behoorde. Een rare periode. Je hinkelt op twee gedachten: moeten we verhuizen? En aan de andere kant: er zijn er nóg twee. Bovendien: Oldebroek is geen VVD-gemeente. De ChristenUnie heeft 7 zetels in Oldebroek, de VVD 1.”  Een bijzonder proces, solliciteren naar een burgemeestersbaan, vindt Tanja.  “Ergens eind februari heb ik gesolliciteerd middels een brief aan de koning. Zo’n procedure duurt lang. Ik heb gesprekken gehad met de Commissaris van de Koning van Gelderland en met de vertrouwenscommissie van de gemeente Oldebroek. Donderdagavond om tien over acht werd ik gebeld door de voorzitter van de vertrouwenscommissie. ‘Zit u?’, zei hij. Om te vervolgen met: ‘Wij hebben u gekozen als onze nieuwe burgemeester.’ Nou, dat is wel even een momentje. De voorzitter vroeg me naar mijn eerste reactie. ‘Het gebeurt niet heel snel dat ze me stil krijgen, maar het is u gelukt’, zei ik. Of ik om half negen bij de start van de openbare raadsvergadering even wilde Facetimen om mezelf voor te stellen aan de raad. Zó raar. Sta je in je eigen keuken tegen je IPad te praten terwijl je de raadzaal van de gemeente Oldebroek inkijkt. Om kwart over tien zat hier de voltallige vertrouwenscommissie om me persoonlijk te feliciteren. Ook burgemeester Koos Wiersma kwam langs. Mijn telefoon ontplofte. Allemaal berichten, appjes en mailtjes van mensen die me feliciteerden. Een overweldigend moment.”

Oldebroek zocht een ‘ondernemende, zichtbare, betrokken, daadkrachtige en mensgerichte burgemeester’. Precies het profiel dat Tanja aansprak. Tanja startte haar politieke carrière in 2006 als raadslid voor de VVD in Leek. Daarna werd ze voor een periode van vier jaar (2010 -2014) wethouder en vanaf 2014 zit ze tot september in de raad voor VVD Westerkwartier. “Ik werd lid in 2002, het jaar dat Pim Fortuin vermoord werd. Veel mensen bleven stemmen op iemand die er niet meer was. Mensen voelden zich niet gehoord door de gevestigde orde. Als je daar iets van vindt (en dat vond ik) moet je er iets aan doen. Ik heb geprobeerd verbinding te maken tussen wat er in het gemeentehuis gebeurt en de dingen die op straat gebeuren.” Naast haar baan in de lokale politiek zette Tanja de Noordenveldse Uitdaging en de Westerkwartierse Uitdaging op. Initiatieven die een brug slaan tussen ondernemers en vrijwilligersorganisaties en voor beide partijen een win-win situatie opleveren. Verder bemoeide ze zich met integreringsprojecten rond statushouders (GO! Noordenveld) en zat ze in het parkmanagement bij Ondernemerscontact Noordenveld (OCN). Dat gaat ze allemaal achterlaten. Net als haar jarendertigwoning tegenover het gemeentehuis van de voormalige gemeente Leek.

“Dat zal even slikken zijn, zeker. Het is niet dat je weg moet. Ik heb een mooi leven. Doe hier leuke dingen met leuke mensen. Maar ik ga nu mijn droom achterna. Rolf (echtgenoot van Tanja, red.) staat er helemaal achter. Net als mijn kinderen. Die vinden het allemaal geweldig. Ik heb heel lang gedacht dat de burgemeestersrol iets voor me zou zijn. Kan er veel van mezelf in kwijt. Een heel andere rol dan die van wethouder. Je staat als burgemeester boven de politieke partijen. Signaleren wat er in de gemeente gebeurt en vervolgens bekijken of daar in de politiek voldoende mee gedaan wordt, past van nature bij de rol van een burgemeester. Ik ben niet iemand die in het gemeentehuis gaat zitten en wachten wat erop me afkomt. Ik wil zichtbaar zijn. Ook na werktijd. Ik wil boodschappen doen in Oldebroek. En wandelen, fietsen. Herkenbaarheid en aanspreekbaarheid, daar houd ik van. Ik vind het leuk om in een gemeenschap te zijn waar mensen naar elkaar omkijken, waar men elkaar groet. Oldebroek is een mooie gemeente, er is geen polariserende raad. Ik heb allemaal warme reacties gekregen. Ik heb er zin in. We doen alles stap voor stap hoor. Niet halsoverkop allerlei beslissingen nemen. Eerst gaan we de boel opruimen en verkoop klaar maken. Daarna gaan we met een tentje kamperen in Frankrijk. Vakantie, héérlijk. Even geen hakken en make-up. Gewoon lekker basic. Het was een gekkenhuis, deze week. Maar wel een heel leuk gekkenhuis.”

Tanja Haseloop wordt op donderdag 3 oktober geïnstalleerd als burgemeester van Oldebroek.