‘Het wordt een cruciaal jaar voor de herindeling’

Leek nieuwjaarsreceptie

Leek nieuwjaarsreceptie-2Elfde nieuwjaarsrede Berend Hoekstra

LEEK – Berend Hoekstra, van beroep burgemeester van Leek, had een week extra de tijd gekregen om zijn nieuwjaarstoespraak eventueel nog aan te passen. Te perfectioneren. Want een week later dan gepland vond afgelopen dinsdag de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Leek plaats. Een week daarvoor werd de bijeenkomst geannuleerd. Code Rood gooide toen roet in het eten. Bij de herkansing kwamen zo ongeveer dezelfde mensen langs die altijd komen. En ook in de toespraak van Hoekstra werden zo ongeveer dezelfde zaken behandeld als elk jaar. Er was in elk veel goed nieuws. Leek is wel eens minder positief aan een nieuw jaar begonnen.

Eerst maar eens over Hoekstra zelf, die vorig jaar alweer tien jaar als burgervader van Leek actief was. En dus begon hij dinsdag aan zijn elfde nieuwjaarsrede. Aan stoppen denkt Hoekstra niet. ‘Wat mij betreft ga ik zeker door tot aan de herindeling. Tot 2019 dus. Ik heb het nog steeds prima naar mijn zin in Leek’, zei Hoekstra. Puntsgewijs behandelde Hoekstra vervolgens zaken als de jaarwisseling, de cijfers, de herindeling en de ontwikkelingen op Nienoord. Om met dat laatste te beginnen. ‘ Er is nogal wat gebeurd op Nienoord’, zei Hoekstra. ‘ De verzelfstandiging van Podium Nienoord bijvoorbeeld. Bovendien zijn er nieuwe mensen op Grand Café Borg Nienoord gekomen. In 2015 bleek dat het museum op de koers die gevaren werd, geen bestaansecht meer had. Het kon gewoon niet langer. Met incidenteel geld werden de gaten gedicht. Er is nu een nieuwe organisatie opgetuigd. Belangrijk zal een gezamenlijke uitstraling van Landgoed Nienoord zijn’, zei Hoekstra. Mooie woorden van Hoekstra, maar een gezamenlijke uitstraling en samenwerken staat al ‘eeuwen’ op de agenda. Het komt er echter nooit van. Ja, mondjesmaat. Waarom dit nu wél van de grond zal komen, dat vertelde Hoekstra dan weer niet.

Hoekstra bezocht zelf het Oud- en Nieuwfeest in Sportcentrum Leek. Ging dit jaar dus niet alle dorpen bij langs. Hoekstra constateerde tevreden dat de jaarwisseling rustig verlopen was. ‘ Her en der was wel wat overlast, uit de hand liep het nergens’, zei hij tevreden. Ook over de cijfers van de gemeente Leek kon Hoekstra tevreden zijn. Leek heeft plus zeventig als het gaat om het aantal inwoners en het aantal bewoonde adressen is toegenomen met negentig. In totaal telt Leek nu 8336 bewoonde adressen, vijfhonderd meer dan vijf jaar geleden. Een mooie ontwikkeling dus. En de stijgende lijn zal aanhouden. ‘In 2016 zullen naar verwachting zeventig nieuwbouwwoningen opgeleverd worden. Bovendien is er al heel veel interesse voor de nieuwbouw in Zevenhuizen. In totaal telt de gemeente Leek nu 19.547 inwoners’, zei Hoekstra.
De herindeling dan. Op 1 januari 2019 wordt de gemeente Westerkwartier geboren. ‘Er moet in dit kader nog heel veel werk verzet worden’, liet Hoekstra weten. ‘Dit jaar wordt tamelijk cruciaal, omdat we als gemeenten tot halverwege 2017 hebben om met een gezamenlijk verhaal te komen. Daarna neemt de provincie de regie in handen, in samenwerking met de Tweede Kamer. Er zullen dus heel wat knopen moeten worden doorgehakt in 2016, een belangrijk jaar dus.’ Hoekstra liet ook weten dat de individuele Westerkwartier gemeenten zoals we die nu kennen niet deel zullen nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. In november 2019 zullen de verkiezingen voor de nieuwe gemeente georganiseerd worden’, wist de burgemeester te melden.
Hoekstra noemde ook nog even de gemeente Noordenveld. ‘Kijk eens naar de ontwikkelingen in het centrum van Leek en Nietap. Daar is op geweldige wijze samengewerkt met de gemeente Noordenveld. Het blijft bijzonder dat twee gemeentes uit twee verschillende provincies zo goed samen kunnen werken. Noordenveld zal altijd belangrijk blijven, ook na 2019.’
En verder had Hoekstra niet veel nieuws en kon het grote bijpraten beginnen. Hoewel de meningen over de ontwikkelingen op Nienoord voer voor discussie blijven, ook dinsdag in het gemeentehuis, gaat Leek met een positief gevoel het nieuwe jaar in. Op vrijwel alle vlakken. Dat is wel eens anders geweest. Misschien dat daarom nu eens iets aan de organisatie van de Nieuwjaarsreceptie gedaan kan worden. In omringende gemeenten gebeurt dat wel, of is dat al lang gebeurd. Die in Leek kun je van tevoren uittekenen. Werk aan de winkel dus, want ook een receptie moet – net als Nienoord- iets uitstralen.