‘Het zal ook volgend jaar weer een zoektocht worden’

|
| Foto: |
actueel
Roder Boekenmarkt verdient véél beter
RODEN – Tonnen. Zoveel leverden de voorgaande negentien edities van de landelijk bekende Roder Boekenmarkt, dit jaar op 28 en 29 december, al op. Tonnen voor de Ghana Werkgroep en de Werkgroep Tsjernobyl. Welke instantie zamelde al zo veel geld in? Hoeveel vrijwilligers hebben zich daar de afgelopen negentien jaar al voor ingezet? En dus zou iedereen de boekenmarkt moeten koesteren. Maar kennelijk is dat niet zo. Het huisvestingprobleem blijft namelijk aanhouden. Nu doet men het in het voormalige pand van Magista, aan het Oosteinde 6. Een oud pand. Een pand zonder verwarming en een pand waar de vrijwilligers zelf een doorgang in een muur moesten slaan om zo te kunnen voldoen aan de eisen van de brandweer. Erbarmelijke omstandigheden dus. De vrijwilligers laten zich echter niet afleiden en sorteren en prijzen op dit moment met veel plezier de opnieuw tienduizenden boeken. ‘De vraag is wel waar we volgend jaar naar toe moeten, want ook dit pand staat op de nominatie om afgebroken te worden’, zegt bestuurslid Marie José van Kessel.
Zomaar een woensdag aan het Oosteinde. Auto’s rijden af en aan. Nog steeds worden er boeken gebracht en gehaald. Nog even en het maximum aantal is bereikt, want de organisatie moet het doen met minder vierkante meters dit jaar. Klagen doen ze nooit, ze zijn al blij dat er überhaupt een pand is. ‘ We zijn daar zelf actief in. We beseffen dat we er zelf continu achteraan moeten. Dit diende zich aan. Het is kleiner, er is geen verwarming en we hebben inderdaad eigenhandig een doorgang in een muur geslagen. Het is niet anders. Bovendien betalen we eigenlijk voor het eerst een toch wel behoorlijke huursom. We hebben echter geen alternatief’, zegt Van Kessel, ook al jaren verbonden aan de boekenmarkt, zoals het elk jaar een feest der herkenning is. Je ziet de vrijwilligers elk jaar ouder worden. ‘Daarom ook zijn we heel blij met de hulp van een aantal vluchtelingen’, zegt vrijwilliger Bauke Swint. ‘Dat hebben we via onze buurman – Vluchtelingenwerk, red – geregeld. Zo hebben die mensen iets te doen en integreren ze. En voor ons oudjes is het ook handig. Ik kan je melden dat het niet eenvoudig is om de vaak loodzware dozen met boeken te tillen’, lacht Swint.
Net als alle andere vrijwilligers weet Swint precies wat van hem verwacht wordt. Hij is deze jaargang verantwoordelijk voor de afdeling ‘vreemde talen’. ‘Dat was lang een ondergeschoven kindje. Boeken in een andere taal lagen her en der verspreid. Nu dus niet meer en ik kan verklappen dat er een aantal heel bijzondere exemplaren liggen. En ook nu zullen de boeken weer aantrekkelijk geprijsd zijn. We moeten wel, want het liefst houden we geen boek over. Maar moeten we die opslaan immers? Vandaar dus. Ook ik denk dat het feit dat je hier voor weinig geld prachtige boeken kunt kopen het succes voor een deel verklaart. En bovendien kun je hier echt twee dagen terecht. Na de eerste dag vullen we alles weer aan. Er liggen op dag twee dus heel andere boeken’, weet Swint.
Nee, niet alle boeken worden ingenomen. ‘Dan had deze ruimte al lang volgestaan’, lacht Swint. ‘Alle boeken worden goed bekeken. Verder hebben we besloten geen encyclopedieën meer aan te nemen. Die bleven altijd over. Maar verder? We hebben weer enorm veel rubrieken en enorm veel boeken te verhandelen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Hoeveel? Ik heb ze niet geteld, maar het zullen er weer rond de 40.000 zijn.’ Swint loopt weg. Er staat alweer een bananendoos vol boeken op hem te wachten. Er is zelfs een doos vol erotische boeken. Vijftig Tinten Grijs, voor maar 2,50 euro. Een doos vol boeken van Youp en Mart, sport, literatuur, geschiedenis en kinderboeken. Het is er elk jaar weer. Net als cd’s. Te kust en te keur. Educatief en puur ter vermaak. De Roder Boekenmarkt is écht iets waar iedereen iets van zijn of haar gading kan vinden. Kwestie van goed zoeken.
Hoewel zowel bestuur als vrijwilligers nooit klagen, is daar eigenlijk wel alle reden voor. Een instituut als dit hoort een eigen huis te hebben. De vrijwilligers zouden tenminste moeten kunnen werken in een verwarmd pand. ‘Nu hebben de meeste mensen maillots en handschoenen aan’, lacht Van Kessel. Ze lacht dus, maar in feite is het om te huilen. De Boskamp was heel lang een soort van vast onderkomen. Sjors van der Heide bood eens uitkomst, Elton dacht mee en ook de Mr. De Vriesschool bood twee jaar onderdak. Nu is de boekenmarkt dus aan het Oosteinde. Maar hoe zit dit volgend jaar. ‘Wat ik dus in de wandelgangen heb begrepen is dat dit pand op de nominatie staat om gesloopt te worden. In dat geval moeten we straks dus weer op zoek. Natuurlijk hunkeren we naar een permanente locatie. Wij roeien echter door, ondanks de beperkte riemen. We hebben geen andere riemen. Maar goed: mochten er mensen zijn die nu al een ruimte voor 2017 hebben, laat het ons weten.’
En verder? Verder is alles zoals altijd. De sfeer is prima, er wordt hard gewerkt, het aanbod is geweldig. Een boek kost gemiddeld een paar euro. De markt wordt overzichtelijk ingericht en de gastvrijheid van het bestuur is ongekend. ‘Oh ja, we openen dit jaar met assistentie van een dweilorkest’, haast een andere vrijwilliger zich nog te zeggen.
De twintigste editie van de Roder Boekenmarkt wordt dit jaar dus niet gehouden vanaf ‘derde kerstdag’, maar pp woensdag 28 en donderdag 29 december, beide dagen van 09.00 uur tot 17.00 uur. Op tijd komen is iets vanzelfsprekends. Zeker voor hen die voor weinig, heel veel willen.
|

UIT DE KRANT

Lees ook