HFC’15 grote winnaar in 4C; TLC houdt Haulerwijk in bedwang

Zondagvoetbal

REGIO – Heel Noordenveld – en omgeving- keek uit naar de tweede derby van het seizoen, Peize-Roden. Alles over deze immer beladen strijd zie elders in deze krant. Een derby van veel kleiner formaat was TLC-Haulerwijk. De Leeksters verrasten de Stellingwervers bijna: 2-2. GOMOS klom naar de derde plaats na winst op Stanfries. Nieuw-Roden maakte een lelijke misstap tegen Gruno. HFC’15 profiteerde optimaal. Voor SVMH en De Wilper Boys wordt het een zwaar gevecht met het degradatiespook.

In de Derde Klasse B schreef GOMOS drie punten bij. Aan de zonnige aloude Schapendrift werd middenmoter Stanfries verslagen. Daarmee was de wraak voor de eerder dit seizoen kansloos verloren wedstrijd zoet. GOMOS toonde veel karakter en inzet. Jeroen van der Horst, die met een lange pass gelanceerd werd, profiteerde van ruzie in de Stanfries-defensie: 1-0. De Norgers gaven niet veel weg. Wim Bakering noemde het wel een ‘botswedstrijd’ vanwege het slechte veld. En de geel-zwarten stonden op een kruispunt. Welke richting zou het duel gaan? Naar de kant van Stanfries of GOMOS? Het was Ivo Drenth die GOMOS op winnende koers zette. Door dit doelpunt, een kwartier na rust, was de wedstrijd gespeeld.. Drenth zorgde ook voor 0-3. “De jongens verdienen een groot compliment vanwege de mentaliteit. En zet dat vooral in de krant: ze hebben als team gespeeld.” Waarvan acte. Door de winst klom GOMOS naar de derde plaats.

In 4 B speelde SVMH een enerverende wedstrijd tegen kampioenskandidaat Smilde ’94, dat aan het langste eind trok. Na 45 minuten stond er een hopeloze 0-3 op het scorebord. Sport Vereniging Molen Horn zette de achtervolging in. Jan Koster maakte de 1-3, maar de gasten demarreerden opnieuw: 1-4. Het was wederom Jan Koster die SVMH weer een beetje hoop gaf: 2-4. Dertig seconden later lag de bal op de stip. Een katachtige redding van doelman Gert-Jan Blaauwwiekel voorkwam de definitieve nekslag. Weer leek de thuisclub terug te komen, nadat Ton Koster 3-4 scoorde. Vervolgens liepen de gemoederen hoog op. De scheidsrechter liet wel een kwartier doorspelen. “Het was een verdiende nederlaag”, vond trainer Patrick van Nimwegen. Zij hadden de uitstraling om te winnen, wij niet. Bovendien was het los zand bij ons en gaven de dragende spelers niet thuis.” SVMH houdt nog altijd de rode lantaarn vast.

Klassengenoot De Wilper Boys speelde ook al een hectische wedstrijd, tegen Nieuweschoot, en verloor ruim: 0-3. De Plantsoen-ploeg speelde niet goed. “De scheidsrechter had een negatieve invloed op het duel”, vond leider Theo Scheltenga. Beide teams speelden leuk en Nieuweschoot won terecht. Maar jammer dat onze kansen steeds werden afgefloten. Daar word je onrustig en onzeker van. Een scheidsrechter verdient respect, maar dat moet je wel afdwingen en dat doe je niet door met kaarten te strooien en niet kunnen uitleggen.” De nederlaag houdt De Wilper Boys wel in de degradatiezone. Een overwinning is broodnodig om boven de streep te komen.

HFC’15 was zondag de lachende derde in de titelstrijd van de Vierde Klasse C. Zelf wonnen de Hoogkerkers met duidelijke cijfers (5-0) van Pekelder Boys, terwijl Nieuw-Roden een punt verspeelde. SVZ verloor zelfs en wel verrassend van Alteveer, dat door de kenners zou terugvallen, maar weer terug is in de race. Op de 0-5 was niet veel af te dingen. Het was een soevereine wedstrijd van HFC, dat alleen hinder had van het fysieke geweld van ‘Pekel’. Joran Tel zette met twee treffers de groen-wit-zwarten op het juiste spoor. In de tweede helft was Frank Volkers de smaakmaker met twee fabelachtige vrije trappen. Johan Honebeek maakte de vijf vol. Met nog acht wedstrijden te gaan heeft HFC een marge opgebouwd van vier punten op de naaste belagers SVZ en Alteveer. Komende zondag wacht Meeden, dat de wind er goed onder heeft. “We moeten waken voor onderschatting”, weet Auke Birza als geen ander.

Nieuw-Roden liet een lelijke steek vallen bij Gruno. In de rommelige wedstrijd ging de score heen en weer. Jurriaan Kampen scoorde zowel de openingstreffer als de 2-3, waardoor Nieuw-Roden het duel leek te winnen. Toch kwamen de stadjers weer langszij: 3-3. Jur Smit was ontgoocheld over de verrichtingen van zijn elftal. “Het was typisch zo’n wedstrijd van ‘doe het even anders’. Maar dat gebeurde niet. Met dit materiaal moet je simpelweg van Gruno winnen. In deze fase komt het niet alleen op de voetbalkwaliteiten aan, maar ook moet je tactisch sterk en slim zijn. Lichtpuntje was het prima debuut van de 16-jarige Jeroen Gooijert als midmid. Nieuw-Roden kan komende zondag alles goed maken als het die andere gegadigde voor de titel, promovenus SVZ weet te verslaan.

TLC leverde een knappe prestatie door Haulerwijk op een gelijkspel te houden. “Qua kansenverhouding was de 2-2 ook wel terecht”, vond Theo Donker, de verantwoordelijke van SVH. De eerste twintig minuten waren volledig voor de Rodenburg-club. De groen-blauwen kwamen ook verdiend met 1-0 voor door een vrije bal van Delano Dussel, die over de debuterende doelman Brian Geutjes stuitte. De bezoekers kregen na deze overrompeling de overhand, maar toonden zich niet scherp in de afwerking. In de rust werden harde noten gekraakt. De woorden van Donker kwamen aan. Haulerwijk schoot als een komeet uit de startblokken en speelde alleen maar op de helft van de tegenstander. Tim van der Velde zorgde voor evenwicht, maar de 1-2 bleef lang uit. De Tolbert Leek Combinatie nam wederom brutaal de leiding dankzij Guido van de Velde. Pas vijf minuten voor tijd leverde een intikkertje van Janus Pol de 2-2 op. De leidsman trok zeven minuten bij. Geutjes onderscheidde zich nog met een formidabele redding. “Ja, het zijn zure en dure punten”, vond Donker.

Zevenhuizen speelde met 1-1 gelijk tegen Boornbergum 80. “Slechtste tegenstander, onze slechtste wedstrijd en een slechte scheidsrechter”, noemde Bram Klaassens. “Boornbergum was helemaal niks en de bekende Minne Modderman floot dramatisch”, ging Klaassens nog even verder. “Hij had geen invloed op de uitslag”. In de eerste minuut na de hervatting miste Dimtri de Jong de kans op 0-1 door de bal half te raken. Sten Uitham wist wel raad met dit buitenkansje. Boornbergum hanteerde de lange bal, Zevenhuizen hield alleen maar tegen. Vlak voor tijd werd het 1-1. “Daar was niks op af te dingen. Wij speelden ver onder ons kunnen”.