HFC’15 ‘speelt’ met pover Engelbert

Hoogkerk-HFC15-Engelbert-01

Hoogkerk-HFC15-Engelbert-02Hoogkerkers bovenaan met Nieuw-Roden

HOOGKERK – HFC’15 won zondag op eigen terrein verassend eenvoudig van Engelbert. Op papier was het een topper, in de praktijk stelden de gasten weinig voor. Uit bleef het nog 1-1, aan de vertrouwde ‘Verbetering’ werd het een overduidelijke 5-2. Door het puntverlies van Nieuw-Roden deelt de ploeg van Auke Birza de koppositie met het bekende Nieuw-Roden.

HFC’15 week voor deze wedstrijd uit naar het kunstgras, dat vrijdag al was goedgekeurd. Het zag er vreemd uit, met die zwarte korrels, die tevens op een hoop buiten de lijnen lagen, als ware het een bult zand. Engelbert was aanvankelijk in opperbeste stemming. “Zullen we een zandkasteel bouwen?”, grapte een van de spelers. Maar er was maar een ploeg die’ speelde’ en dat was de Hoogkerk Football Club. Vlot combinerend zochten en vonden de groen-witten het vijandige doel. Een eerste doelpoging was een kanonskogel van- wie anders dan- Jean Marc Balsters, die gepareerd werd. HFC ’15 was gretig; de bezoekers groeven zich in. Bij een prachtig afstandsschot van Wouter van Dijken moest doelman Bas Helder opnieuw gestrekt. Pas na een half uur een serieuze tegenaanval en een schot, dat echter op tijd geblokt werd. Even later lag de bal wel in het net, maar dan aan de andere kant. De Engelbert-doelman had geen verweer op de lage uithaal van Dennis van Dijken: 1-0. HFC wilde het vervolgens te mooi doen. Alleen door slippertjes aan Hoogkerker zijde kreeg Engelbert enkele scoringskansen. Op slag van rust een bizar moment. De doorgebroken Johan Honebeek kreeg een zwieper, zo op het oog buiten het strafschopgebied. Tot verbazing van iedereen legde de pas 23-jarige scheidsrechter Roos de bal op de stip en gaf ook nog eens een rode kaart voor Bert Greven. Engelbert reageerde furieus. Maar ook Auke Birza vond het een zware beslissing. Na afloop verklaarde de arbiter (“ik wil het verhaal alleen doen in een gesloten ruimte”) “dat de spits (Honebeek, red.) de doorgang werd belemmerd en het ontnemen van een scoringskans. In mijn beleving werd de overtreding binnen de lijnen gemaakt. Door de opspattende korrels hadden anderen wellicht een ander oordeel. Maar mijn eerste ingeving was een penalty en rood, conform de regels.” Het was een cruciaal moment vlak voor rust. De penalty werd verzilverd door Balsters: 2-0. Maar ook zonder dit dubieuze geval was HFC heer en meester. Dat Engelbert een povere indruk maakte had ook te maken met de afwezigheid van de sneltrein van de ploeg, Jordi Rasterhof, die in Nieuw-Zeeland bivakkeert.

Doordat Nieuw-Roden achter stond bij Haren, was HFC virtueel leider en kon het voor Hoogkerk al niet meer stuk. De tweede helft was dan ook een formaliteit. Nadat een wederom enorme dreun van Balsters uit de bovenhoek werd geranseld en ‘Hone’ uit een hoekschop net naast tikte, was de derde kans voor Hone wel raak. De weer zeer actieve spits draaide de bal naar de verste hoek: 3-0. Even later een verwoestende uithaal van ‘Boem boem’ Balsters, die net over vloog. De vierde treffer kon niet uitblijven. Honebeek nam aan, schoot in en wederom onbereikbaar voor de keeper in de verre hoek: 4-0. Honebeek was los en stormde nog eens op de keeper af, maar Helder bleef de ‘torjäger’ pur sang dit keer de baas. Het resterende deel werd door HFC lachend uitgespeeld. Marijn Scheltens mocht warm lopen. “Ik heb genoeg gezien”, grapte de uitermate ontspannen Birza, die over ging tot drie spitsen. Want wat kon HFC’15 nog gebeuren? Een hogere score lag meer in de lijn der verwachtingen. Na een fraaie doelpoging van verdediger Jarno Vogel, was het de andere achterhoedespeler Marten Wobbes, die op aangeven van Joran Tel- weer een prima aanspeelpunt voorin- die zijn eerste treffer maakte: 5-0. En Marijn ‘Harlekijn’ Scheltens? Die wilde de veertig toeschouwers (!) in de miezerige regen nog even trakteren op een technisch hoogstandje, maar die bleef dit keer achterwege. Wel een schitterende crosspass van die andere invaller, Marco Antoons, waar Honebeek net niet bij kon om af te werken. De wedstrijd ging als een nachtkaars uit. HFC verslapte. Engelbert mocht zelfs nog twee keer tegenscoren. Aan de andere kant was de zesde in de maak. Honebeek kwam op snelheid door, gaf de voorzet, waar Tel meteen op reageerde. De boomlange speler raakte de paal. “Marijn had hem ook niet gemaakt”, hield Birza de stemming erin. Niet zo verwonderlijk. Door het puntverlies van Nieuw-Roden is HFC’15 naast zijn oude club gekomen. En doordat HFC een wedstrijd minder heeft gespeeld mag het zich zelfs lijstaanvoerder noemen. En dat werd op zijn Hoogkerks gevierd. Op de beruchte en toepasselijke ‘bovenste’ verdieping.

HFC’15-Engelbert 5-2 (2-0); Scoreverloop: 30. Dennis van Dijken 1-0, 45. Jean-Marc Balsters 2-0 (pen.), 50. Johan Honebeek 3-0, 55. Johan Honebeek 4-0, 68. Marten Wobbes 5-0, 80. Nils Martin 5-1, Ingmar Hofstra 5-2; Arbiter: Roos (Gasselte); Gele kaart: Emil Buring (Engelbert); Rode kaart: Bert Greven (Engelbert); Toeschouwers: 40

Opstelling HFC’15: Arjan Hof, Michel Ypema (55. Marco Antoons), Marten Wobbes, Jarno Vogel, Pascal van Dijken, Jean-Marc Balsters, Wouter van Dijken, Dennis van Dijken, Joran Tel, Fank Volkers (65. Marijn Scheltens), Johan Honebeek

Ster van het Veld: Wouter van Dijken (HFC’15). In ogen van Auke Birza de beste voetballer van het elftal. Strateeg en heerser op het middenveld, heeft overzicht en is een balafpakker pur sang. Een onopvallende, maar oh zo nuttige speler. Helaas kunnen we Wouter niet altijd bewonderen, vanwege werk op zondag.

Opvallend: Scheidsrechter Roos was streng op de grensrechter en zijn vlaggenstok. De arbiter wees er serieus op om alleen de stok vast te houden en niet bij de vlag. “Want anders slijt deze”.