HFC’15 vloert koploper Alteveer; Zevenhuizen en De Wilper Boys pisnijdig

Zondagvoetbal

REGIO – Het was verre van aangenaam buiten de deur op zondagmiddag die geteisterd werd door aantrekkende wind en regen. Desondanks werd er op de meeste regionale velden gespeeld. Alleen de duels van Haulerwijk en SVMH werden afgelast. Peize en Roden boekten wisselende resultaten. Peize verloor het topduel van GRC (zie verslag elders), terwijl Roden zegevierde tegen Amicitia. In de derde klasse deed GOMOS wat het moest doen tegen het zwakke Wacker: winnen. In de vierde klasse versloeg HFC’15 koploper Alteveer. Nieuw-Roden blijft in het spoor en won ook. De Wilper Boys pakte een punt van Gorredijk. In de vijfde klasse ging Zevenhuizen hard onderuit in Bakkeveen en deelde TLC de punten met Boornbergum.

“Het veld naar de kl…., de jongens kapot, maar wel de drie punten”, was het commentaar van Roden-trainer Harry Zwiers na de zwaar bevochten zege op Amicitia VMC. Bij rust was de stand nog in evenwicht. Roden kwam met 0-1 achter door een klutsbal. Rene de Vries, die nog niet 100 procent fit was maar doordat Robin van der Tuin wegens ziekte moest afhaken, moest de doelpuntenmachine wel aan de bak. De lange spits kopte een voorzet van Rutger van der Laan binnen: 1-1. In de tweede helft had Roden het positioneel beter staan en nam de leiding via Bert Roede, die eveneens een voorzet- van Wouter Jager- met het hoofd afrondde. Vervolgens hadden de zwart-witten de productie moeten verhogen, maar lieten dit na, waardoor het nog een hectisch laatste kwartier werd. Roden hield stand. Roden heeft door de winst de derde plaats overgenomen van Peize, dat naar de vijfde plaats zakte.

GOMOS had een op papier eenvoudige klus bij rode lantaarndrager Wacker, dat staat voor de fraaie naam ‘Wij Als Club Kracht En Rap’. De ‘Goed Oefenen Maakt Ons Sterk’-club speelde geen goede wedstrijd, onder zware omstandigheden, maar won wel eenvoudig. In de eerste helft scoorde GOMOS twee keer (Ivo Drenth en Ramon Klok). Na rust werd de score verdubbeld (doelpunten Roy Slachter en wederom Drenth). De Norgers speelden in het tweede deel alleen maar op de helft van Wacker en deed er veel te weinig mee. “Wacker is een van de mindere tegenstanders, zo niet de minste. Daar moet je gewoon van winnen. In deze fase zijn de punten belangrijk”, weet Wim Bakering, wijzend op de stand. En die leert dat GOMOS niet alleen twee plaatsen is gestegen, maar ook de aansluiting krijgt met de bovenste rij tegenstanders.

In de vierde klasse C stond de absolute kraker HFC’15-Alteveer op het programma. Insiders voorspelden al een terugval van de koploper uit Oost-Groningen, die geen indruk maakt. HFC won dan ook niet onverwacht, maar toch was het een moeilijke middag voor de Hoogkerkers. De weersomstandigheden lieten goed voetbal niet toe op het kunstgras. Hoogkerk Football Club schepte heel veel kansen, maar kwam maar moeizaam tot score, waardoor het tot het eind spannend bleef. HFC kwam aan de leiding via Frank Volkers die succes had met een vrije trap. Terwijl de Hoogkerkers nog bezig waren met het vieren van het doelpunt stond het drie minuten later alweer gelijk. Na rust had HFC de wind in de rug en had het qua kansen wel 6-1 kunnen zijn. In de 63e minuut was het Dennis van Dijken die in een kluwen spelers inschoot. Een verdediger probeerde de bal nog van de lijn te halen. Volgens de scheidsrechter was de bal de doellijn gepasseerd. Alteveer protesteerde heftig, maar de scheidsrechter wees gedecideerd naar het midden. HFC’15 is nu virtueel leider doordat Alteveer een wedstrijd meer heeft gespeeld.

In dezelfde klasse houdt Nieuw-Roden beide leiders in het vizier. In een door Jur Smit genoemde ‘kl..wedstrijd’, van beide kanten, werd Bellingwolde simpel aan de kant gezet. “Twee goede doelpunten, inpakken en wegwezen”, voegde Smit er kort aan toe. De gebroeders Drent waren weer eens trefzeker. Wilco kopte de eerste binnen, uit een voorzet van Sander. De 2-0 viel uit een combinatie tussen Niels Kalfsbeek, Robin van der Molen en Rens Komdeur, die uiteindelijk de steekpass gaf op Sander.

De Wilper Boys pakte een zwaar bevochten punt in Gorredijk. Een eigen doelpunt hielp De Wilp in het zadel. Het werd zelfs 0-2 na een aanval, waarbij Jan Bakker de voorzet gaf op Arjen van der Kaap: 0-2. In de tweede helft kwam de thuisclub weer terug in de wedstrijd: 1-2. Dan een fatale situatie. Doordat een geblesseerde speler op de grond lag werd de bal sportief naar Gorredijk gespeeld. Gorredijk ramde de bal zo hard naar voren dat de bal via een stuit in het doel belandde. “Dat was niet al te sportief en dan druk ik me nog zachtjes uit”, vertelt leider Theo Scheltenga. “Ja, we voelen ons wel een beetje bestolen. Aan de andere kant, we pakken toch een punt van een subtopper.”

Zevenhuizen-trainer Bram Klaassens was pisnijdig na de 5-2 nederlaag in Bakkeveen. Zevenhuizen nam in de tweede helft een 1-2 voorsprong, waarna de scheidsrechter het moest ontgelden. “Siebe Kamminga kreeg rood nadat hij onderuit werd geschoffeld en daarop reageerde. In het laatste half uur moesten we verder met tien man. Bakkeveen bleef schoppen en ons intimideren”. In de laatste tien minuten verloor Zevenhuizen alsnog de wedstrijd met ruime cijfers: 5-2.

TLC en Boornbergum hielden elkaar in balans. TLC kende een sterke start en kwam door Guido van de Velde op 1-0. Vijf minuten later stond het alweer gelijk. TLC miste legio opgelegde kansen. “We hebben ervoor geknokt, maar als we het slimmer hadden uitgespeeld dan hadden we kunnen winnen”, haalde Chris de Jong een cliché aan.