HFC’15 steelt de overwinning in Marum; Boerakker laat de winst liggen

Zaterdagvoetbal
REGIO – In de vierde speelronde won ONR en daardoor kunnen de mannen van Ronald Vermeulen  flink doorzakken op de Ronermarkt.  Verlies was er voor VEV’67, dat te licht bevonden werd door Drachtster Boys: 4-1. HFC’15 klopte Marum in blessuretijd. Boerakker verspeelde een 3-0 voorsprong. Meer over de kraker Pelikaan S-Zuidhorn zie elders in deze krant.
Technische hoofdman van VEV’67, Luitzen Nijboer, voorspelde het al: Drachtster Boys is kampioenskandidaat. Voor ‘Vlug En Vaardig’ was deze formatie een maatje te groot: 4-1. “Als alles meezit en je iets meer kunt brengen, zou je een stunt kunnen uithalen, dit is een normale nederlaag”, sprak Nijboer. VEV kreeg in de eerste helft wel enkele mogelijkheden, maar kon ze niet verzilveren. De thuisclub had er geen moeite mee. De 4-1 kwam in de slotminuten op naam van Age-Wim van der Zee.
ONR pakte de volle winst in Appingedam. En daarmee verliet de oranje ploeg de onderste regionen. “Een stunt? Dat was het geweest als Appingedam gewonnen had”, zei Ronald Vermeulen in de euforie. Op basis van de kansen was de zege op zijn plaats. ONR opende de score in een ‘Schievels-show’. Mitchell gaf de voorzet, Leon rondde de aanval af: 0-1. ONR gaf in de eerste helft geen kans weg. De enige fout in de tweede helft van Sjoert Hoek betekende wel de 1-1. De Hullenweg-ploeg had het even moeilijk, maar het was Mitchell Schievels, die na goed doorzetten van  Mats Wolthuis de uiteindelijke 1-2 op het bord bracht. Doelman Max Huisman maakte als 20-jarige een verdienstelijk debuut.
Marum liet zich aan het eind lelijk verrassen door HFC’15. Marum was de hele wedstrijd de betere, maar stond na afloop met lege handen. “Zelfs met tien man was Marum beter”, gaf Frans Brouwer van de Hoogkerkers ruiterlijk toe. Brouwer doelde op de directe rode kaart van een middenvelder van Marum die met gestrekt been inkwam, naar oordeel van de scheidsrechter. Het voorval vond vlak voor rust plaats. Hoe dan ook, HFC won met 1-2. De 0-1 kwam op naam van Sadjad Sheyki na voorbereidend werk van Rutger Hofsteenge, die tegen de keeper aan kopte. Sheyki scoorde in de rebound. Tien minuten voor tijd kwam de geel-zwarte manschappen van Jan Mulder langszij via Marc Oldewarris. Marum joeg op de volle winst, maar een counter in blessuretijd betekende alsnog 1-2. “Een gestolen zege”, vond Brouwer. De dief was Barteld Faber. Brouwer desondanks blij? Niets is minder waar. “Ik ben erg ontevreden wat we hebben laten zien”.
Veenhuizen versloeg op thuishonk ‘Achter de Molen’ Helpman, ook al met nipte cijfers: 1-0. Oefenmeester Tino Slager was wel opgetogen. “Het was niet geweldig, wel 1-0 en dus de drie punten. Ik ben zeer content”, rekende Slagter zich snel rijk. De winnende werd gemaakt door Michiel Hoving, de penaltyspecialist, als gevolg van een handsbal. In het tweede deel moest Veenhuizen met tien man verder doordat Bram Schmidt rood kreeg. Onterecht, vond Slagter. “Een speler van Helpman sloeg hem neer, uit zicht van de scheidsrechter, die wel de natrappende beweging van Schmidt zag.” Het was een kwestie van overleven voor de Noordenvelders, die met keihard werken de punten verdienden. Veenhuizen doet uitstekend mee in de top van de klasse.
Boerakker doet het als debutant ook prima, al blijft het hogere niveau wennen, mede daardoor verspeelden de geel-zwarten de drie punten tegen Glimmen. Boerakker stond met 3-1 voor en kreeg kansen op meer, maar benutte ze niet. Glimmen kreeg daardoor moed en gooide alles naar voren. “Dan moet je goed opletten en dat deden we niet en we maakten allerlei foutjes. Een penalty weggeven was niet al te snugger en de vrije trap was onterecht, maar dat maakt niet uit. Je verliest gewoon twee punten. Het is weer een leerproces, we moeten beter opletten.”, aldus Jelke Nijboer.
SV Haulerwijk slikte voor het eerst een thuisnederlaag sinds 2015. Het verlies tegen RWF was het gevolg van 45 minuten slappe hap, wat de spelers zelf benoemden. Na een kwartier werd het 0-1 door Wieger Baron, maar het had daarna ook 0-5 kunnen staan, als de gasten effectiever waren geweest. Na de pauze wel een wilskrachtig Haulerwijk dat de intentie had om te winnen. Maar de thuisclub liep al gauw tegen de 0-2 aan en dus achter de feiten. “Als je 45 minuten te laat begint, speel je iedere week een verloren wedstrijd”, gaf Ed Laagland op zijn Cruijffs aan.