“Hier in het noorden heerst een uitnodigend creatief klimaat ”

Peize KC Jolande van Luik

Met Fibreations viert vilt- en papier-kunstenares Jolanda van Luijk haar tienjarig bestaan in Peize

PEIZE – ‘Tien jaar Fibreatons’- meldt een handzaam foldertje dat Jolanda van Luijk op exposities aan belangstellenden ter hand stelt. En inderdaad, het is alweer tien jaar geleden dat ze zich met haar gezin én met haar atelier in Peize, in de voormalige basisschool aan De Pol waar eerst beeldend kunstenaar Flip Drukker zijn atelier had, vestigde. ‘Fibreations’ staat voor kunst, mode, textiel design van vilt en papier. Voor draagbare kunst waar het kleding betreft, maar ook voor accessoires en interieurobjecten. “Ik ontwerp en maak alles zelf en gebruik daarvoor alleen natuurlijke materialen zoals verschillende soorten wol, zijde en plantaardige vezels,”vertelt Jolanda van Luijk terwijl ze de verslaggever een rondleiding door haar woning – in het linker deel van het voormalige schoolgebouw – geeft. Waarna ze hem vervolgens meetroont naar het ruime en sfeervolle atelier dat zich ter rechterzijde van de ingang bevindt. Maar alleen al de grote gang die beide delen van elkaar scheidt, is een galerie op zich.

“Deze locatie is voor mij als kunstenaar een lot uit de loterij,”geeft ze direct toe. “Jarenlang woonde ons gezin in Leiden waar ik ook de vilt- en papierkunst beoefende. Toen mijn echtgenoot een hoogleraars functie aan de RUG in Groningen kreeg aangeboden, zijn we – als pure westerlingen – op zoek gegaan naar een plek in het noorden waar we ons als gezin maar ook ik als creatieveling thuis, echt thuis, konden voelen. We gingen intensief op zoek naar zo’n fijne woonplek, maar deze locatie werd ons bijna in de schoot geworpen toen de vorige bewoner – ook een beeldend kunstenaar – naar de stad verhuisde. Van de verplaatsing van ons gezinsleven vanuit het jachtige westen naar het in de ogen van veel Randstedelingen toch wat bedaagdere noorden hebben we geen moment spijt gekregen. Integendeel, mijn creativiteit heeft zich hier verdiept. Ons gezin en zeker ik in creatief opzicht geniet van het rustiger en minder gejaagde tempo hier. Van de sociale en maatschappelijke contacten. Van het woon- en leefklimaat. En van de natuur. Ideaal, zeker voor creatievelingen om inspiratie op te doen en die vorm te geven. Je geest, althans die van mij, komt hier echt tot rust. Dus nee, we zouden hier niet meer weg willen,”prijst ze als een bevlogen ambassadeur deze regio aan.

Terwijl Van Luijk de voor het maken van haar papier- en viltcreaties benodigde technieken demonstreert – beide vereisen zo hun eigen bewerkingen, waarbij de verslaggever vooral de papiercreativiteit imponeert want wát een inventieve mogelijkheden heb je daarbij – vertelt Jolanda in vogelvlucht over haar verleden. Over het gezin waar ze in opgroeide en waar haar creativiteit opbloeide en uitgroeide: “Mijn moeder was altijd bezig met stofjes, met breien, naaien, haken en daar heb ik kennelijk een tic van meegekregen. Mijn twee broers en mijn zus ook – zij is interieur-vormgeefster. Maar ik ben er naderhand echt in doorgegaan. Naderhand, inderdaad, want ik heb eerst een opleiding tot begeleidster van mensen met een verstandelijke beperking gevolgd en daarin ook gepraktiseerd. Mooi en dankbaar werk, maar tóch lokte het individuele kunstenaarschap me meer. Ik heb daarna een lerarenopleiding in textiele werkvormen gevolgd en daarin ook les gegeven. Totdat ik me als zelfstandig kunstenaar vestigde. Hier in Noordenveld ben ik ook lid van Verkuno, de beroepsvereniging van professionele kunstenaars, geworden.”

In de bijna tien jaar die Van Luijk nu in Peize praktiseert, heeft ze een uitgebreid netwerk opgebouwd. Ze exposeert regelmatig, onlangs nog in galerie K38 in Roden. Ze organiseert in haar atelier ook groepscursussen en ze houdt workshops in teambuilding. “Creatief en spiritueel bezig zijn vormen daarbij het leitmotiv,”vertelt ze. En aanvullend: “Er zijn legio mogelijkheden. Zowel individueel aan een voor ieder persoonlijk object of juist gezamenlijk aan één groot project werken.”

Méér weten? Klik dan haar website www.fibreations.nl aan.