‘Hoe mooi is het dat je op tweede kerstdag een engeltje hebt gekregen?’

Kerstkindje Gabrielle Hollemans

TOLBERT – 16 jaar geleden, op tweede kerstdag kwam ze ter wereld: Gabrielle Hollemans uit Tolbert. Het mooiste kerstcadeau ooit voor moeder Annie Hollemans. Dertien jaar had ze gewacht op haar kerstengel. Daarvoor heeft ze veel miskramen gehad, vertelt ze aan de keukentafel van haar gezellig volle woning in Tolbert. Toen ze uit het Martini kwam met haar baby, had ze nog geen naam. ‘Waarom noem je haar geen Gabrielle’, zei een verpleegkundige. “Dat betekent engel. En hoe mooi is het dat je op tweede kerstdag een engeltje hebt gekregen?”

Moeder Annie weet het nog goed. Met haar pasgeboren engel stond ze onder de enorme kerstboom van het Martini Ziekenhuis. “Thuis was de kerstboom er al uit. Ik was al overtijd. Dacht alvast opruimen die boel, de baby zal zo wel komen. Daarom hebben we een foto onder de boom van het ziekenhuis gemaakt.” Gabrielle is haar grote trots. Van leren houdt ze niet, van werken des te meer, volgens moeders die toen Gabrielle drie maande oud was spontaan zwanger raakte van dochter Hendrika. Eerste kerstdag is het vooral gezellig eten in huize Hollemans, op de tweede wordt de verjaardag van Gabrielle altijd uitbundig gevierd. Dit jaar zou dat maar zo eens anders kunnen lopen. Deze pittige tante heeft namelijk drie banen: ze werkt bij Sportcentrum Leek, restaurant Op de Dam en in het Grandcafé op het fraaie Landgoed Nienoord. “Vorig jaar hebben we mijn ‘Sweet Sixteen’-party gevierd. Had mijn moeder al mijn vrienden uitgenodigd. Dat was echt geweldig. Meestal zijn er altijd mensen die iets hebben met de kerstdagen maar toen was iedereen er. De kans is groot dat ik dit jaar moet werken met kerst.”

Moeder Annie glundert. “Gabrielle is een echte doorzetter. Een harde werker. Een meisje met pit die de waarheid durft te zeggen. Queeny, haar werkgever, wou dat ze meer van die engeltjes had, heeft ze wel eens tegen me gezegd. Ze is nog maar 16 en ze heeft al heel wat baantjes gehad. Bij Hergebruik Weiting, bij Jan Nederhoed, de slager. Ze pakt alles aan.” Gabrielle volgt een BBL-horecaopleiding aan het Noorderpoort in Groningen, leren in combinatie met werken. “Ik ga nog één dag per week naar school, voor de rest werk ik. Mijn droom? Ik heb er twee. Model worden en als dat niet lukt horecamanager”, vertelt ze terwijl ze een paar fotoboeken openslaat.

Terug naar kerst. De kerstboom wordt zeker opgetuigd bij de Hollemans. Een witte met gekleurde ballen moet er komen vindt Gabrielle. En een hoop engeltjes natuurlijk. “Iedere keer neemt ze wel weer een nieuw engeltje mee van een rommelmarkt”, vertelt Annie.