Hoe vergelijk je appels met peren?

|||||
||||| Foto: |||||
actueel

Wie gaat er met de Ondernemersprijs Noordenveld aan de haal?

NOORDENVELD – Vrijdag rond een uur of vijf is bekend wie de Ondernemersprijs Noordenveld 2015 wint. Kandidaten dit jaar zijn Buiter Roden, BBAW Bouwmanagement en Bouwbedrijf R. van der Sluis. Drie prima bedrijven, benieuwd wie wint. Want hoe je het ook wendt of keert; het blijft appels met peren vergelijken. Het laatste woord is aan de jury, die in dit geval ‘Commissie van Aanbeveling’ heet en bestaat uit de heren Van der Heuvel, Toxopeus, Bakker en Wolters en Marrie Brink – Veerman. Hans van der Laan zal even voor vijf uur de oorkonde uitreiken.

Buiter Roden was blij verrast met de nominatie. ‘Toen we het hoorden, hebben we er wel even over nagedacht. Maar al snel werd ons duidelijk dat we heel graag mee wilden doen. Zeker ook voor ons personeel. Want zij – en niet wij- zijn het gezicht van de winkel en dus voor een groot deel verantwoordelijk voor ons succes en voor de nominatie’, vertellen Jan en Hennie trots. En dus ontvingen Jan en Hennie de ‘Commissie van Aanbeveling’. ‘Ze zijn een uurtje of twee geweest. Wat ons opviel? Dat ze onder de indruk waren van de omvang van ons bedrijf. Volgens mij dachten ze dat het alleen om de winkel ging. Vergeet niet dat we als het er goed op aankomt 25 (!) afdelingen hebben. En we krijgen steeds meer. Onlangs zijn we Buiters Plaagdierenbestrijding gestart en nog recenter Buiters Bakboerderij. De meeste ondernemers die ouder worden doen het kalmer aan, wij dus niet. Dat komt vooral omdat we ontzettend veel plezier in ons werk hebben.’

Jan en Hennie hebben geen enkel idee of ze met de titel aan de haal zullen gaan. ‘Wat we wel weten is dat we een heel mooi bedrijf hebben. Een bedrijf waar we trots op zijn. We zijn innovatief, komen veel in de publiciteit en hebben nog steeds plannen. We zijn behalve met nieuwe dingen, ook heel serieus met zaken als energie bezig. Er ligt een plan om 300 zonnepanelen op het dak van de winkel te plaatsen. Dat zien we graag gerealiseerd, maar het moet financieel allemaal wel haal baar zijn. ‘ Van de andere kandidaten kennen de Buitertjes Bouwbedrijf R. van der Sluis goed, BBAW wat minder. ‘Het is appels met peren vergelijken. Zo simpel is het. We zien het in elk geval als mooie reclame voor het bedrijf en gaan vol goede moed vrijdagmiddag naar het Jaarbeursterrein.’ Buiter Roden is een uniek bedrijf. Niet in een paar zinnetjes te vangen. Voor boeren en buitenlui, maar ook voor kinderen. Buiter Roden is er eigenlijk gewoon voor iedereen. Veelzijdig. Innovatief. En – heel belangrijk- met uitstekend personeel. ‘Zonder ons personeel zijn we niets. Het is een heel mooie groep, loyale mensen. Mensen die meedenken, daar ook de ruimte voor krijgen en alles willen en kunnen doen. Geen moeite lijkt ze teveel. Daar zijn wij ontzettend trots op. En je ziet het ook wel aan het aantal jaren dat mensen hier werken. Ons personeel is honkvast. En dat zegt vaak wel iets over de aard van een bedrijf’, zeggen Jan en Hennie terecht.

Nog zoiets. Jan en Hennie zijn van het snel handelen. ‘Zitten we thuis, borrelt er ineens weer een idee op. Meestal stappen we dan gelijk achter de computer en zoeken we alles uit. Daarna gooien we het in de groep en dan kunnen we echt heel snel. Dan is het echt ‘hup en aan de gang’. Niet teveel vergaderen, maar aan het werk. Dat is de cultuur die hier heerst. Buiter Roden bestaat al heel lang. Ik ben mijn vader nog dankbaar voor het feit dat hij mij en ons de kans gegeven heeft. ‘Begin maar een winkel’ zei hij. En dat deden we. Meer dan 25 vierkante meter was het toen niet. En kijk nu eens. Mogen we daar ongelooflijk trots op zijn?’
Mocht niet Buiter Roden maar een ander bedrijf winnen, even goede vrienden. ‘Dan drinken we ook gewoon een pilsje na afloop. We kijken uit naar de Rodermarkt. We hebben er echt zin in, al doen we niet meer zo ‘gek’ als vroeger. Daar is het hier ook veel te druk voor’, besluit Hennie.
Kandidaat nummer twee is BBAW Bouwmanagement-Ontwerp-Engineering. Een onafhankelijk familiebedrijf dat bedrijven, organisaties en particulieren adviseert en ondersteunt bij elk voorkomend onderdeel van een bouwproces. Het in Norg gevestigde familiebedrijf loopt landelijk voorop in het ontwikkelen van duurzaam vastgoed. Waarbij grote successen zijn behaald in het herbestemmen en herontwikkelen van bestaand vastgoed. Vanaf begin 2014 is het team geleidelijk aan versterkt door vaste samenwerkingsverbanden te zoeken met zelfstandige, aanverwante bureaus in de regio. Op deze manier is de productiecapaciteit en kennis vergroot en ontstaat door wederzijdse aanvulling een breder werkgebied. Ieder bedrijf heeft zijn eigen werkplek gekregen op de locatie van BBAW. Op deze manier wordt invulling gegeven aan de nieuwste vorm van flexibel werken. Het economisch lastige klimaat van de afgelopen jaren maakt dat BBAW creatief is geworden in het zoeken haar mogelijkheden en kansen. Zo heeft een tekort aan vermogen op de vastgoedmarkt een verschuiving teweeggebracht naar het flexibel ontwikkelen van woningen in de particuliere sector. Jonge tweeverdieners willen ontzegd worden, maar tegelijkertijd nauw betrokken blijven bij het bouwproces. Dit maakt dat er een tweestrijd is ontstaan in de werkzaamheden van de bouwmanager. De oplossing is gezocht in een nieuwe aanpak waarin maatwerk en flexibiliteit de hoogste prioriteit krijgen. Daarnaast zorgt de combinatie van opgedane kennis op het gebied van bouwkosten, procedures en de vastgoedmarkt ervoor dat BBAW succesvolle maatplannen heeft gerealiseerd op het gebied van de herontwikkeling van bestaand vastgoed. Hierin wordt in het vroegste stadium een reëel beeld geschept van de investering en het bijbehorende rendement zodat de opdrachtgever een keuze kan maken aan de hand van de juiste uitgangspunten. Binnen dit proces heeft BBAW een nieuwe aanpak ontwikkeld waarin de gemeente wordt gezien als gesprekspartner in plaats van ‘toetser’ van plannen. Dit is in eerste instantie vaak wennen voor de betrokken partijen. Vooral de gemeenten hebben hier vaak grote moeite mee, maar ervaren het na de afronding van het project vaak als verademend. Deze stap heeft ervoor gezorgd dat BBAW zich gedurende de jaren meer en meer heeft gespecialiseerd in kennis op het gebied van vergunningprocedures.

De korte lijnen, brede inzetbaarheid en duidelijke adviezen hebben er dan ook voor gezorgd dat BBAW voor een aantal gemeenten een gewaardeerd kenniscentrum is geworden. Waarbij vooral de politiek de weg naar BBAW vaak weet te vinden. Sinds de oprichting is BBAW op zoek naar vernieuwing. De noodzaak om flexibel te zijn en in te spelen op de vragen die ontstaan vanuit de markt, maakt dat je vooruitstrevend en innovatief moet zijn. Je moet je blijven ontwikkelen, niet bang zijn om kennis te delen, maar open staan voor nieuwe ideeën en ambities. Dit maakt dat BBAW niet alleen bezig is met hun product of dienst maar ieder dag nadenkt over hun meerwaarde in de maatschappij, hoe zij partijen kunnen binden en welke invulling er gegeven moet worden aan duurzaam ondernemen. Zodat er niet alleen nu een leefbaar woon- en werkklimaat heerst, maar ook in de toekomst.

De derde kandidaat is Bouwbedrijf R. van der Sluis in Roden, een allround bouwbedrijf. Een bedrijf waar vakmanschap met hoofdletters wordt geschreven. Waar ‘iedereen alles kan’. Hét bedrijf voor nieuwbouw, onderhoud, aanbouw- en verbouw, voor renovatie en restauratie. Al een halve eeuw een begrip in Roden, want dit jaar bestaat het bedrijf precies vijftig jaar. Het familiebedrijf wordt geleid door Marc Popkema en Eedse Rozema. ‘Maar we doen het hier echt samen. De saamhorigheid is groot, de sfeer uitstekend. Sfeer is allesbepalend. Medewerkers denken mee. Willen ook graag meedenken. En mensen krijgen hier de kans zichzelf te ontwikkelen’, vertellen Eedse en Marc.
Bouwbedrijf R. van der Sluis biedt momenteel werk aan 22 mensen. Vakmensen, Allround medewerkers. ‘We zijn heel divers. We besteden aan een deurkrukje evenveel aandacht als aan een nieuwbouwproject. Natuurlijk hebben ook wij met de crisis te maken gehad. Onze diversiteit was toen een groot voordeel. Bovendien verbouwen gaat altijd door. Uiteraard speelt kwaliteit ook een cruciale rol. We hebben honkvast personeel. Klanten vragen vaak specifiek naar bepaalde mensen. Onderling is er onder het personeel ook weer diversiteit. Er is een groep die grotere projecten erg leuk vindt, andere genieten meer van de kleinere werkzaamheden. Onze mensen beheersen in principe alles. We hoeven dus niet voor elk verschillend klusje iemand anders langs te sturen.’
Marc en Eedse zijn blij verrast met de nominatie. ‘ Het is een stuk waardering. Alleen de nominatie al. Zo zien wij het. We hebben een leuk gesprek met de Commissie van Aanbeveling gehad en nu is het maar afwachten. Natuurlijk hopen we dat we winnen. Maar nu al zijn we ongelooflijk trots. Weet je welke leus wel van toepassing is op ons bedrijf? Door gewoon te blijven, bijzonder worden. Wij vinden dat deze zin de lading prima dekt.’

|||||
|||||

UIT DE KRANT